V kleti skrite kamnite najdbe na Ptuju načenja vlaga

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
22.02.2019 21:10

Zaradi prenove dominikanskega samostana je bilo treba leta 2011 arheološko zbirko preseliti. V kleti nekdanjega kmetijskega kombinata zdaj zabojnike z nacionalno dediščino ogrožata vlaga in plesen

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksander Lorenčič in Ivan Žižek opozarjata na vlago v kleti nekdanjega kmetijskega kombinata. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

V kleti nekdanjega Kmetijskega kombinata Ptuj je od leta 2011 v lesenih zabojnikih bogata arheološka zbirka. V osmih letih, odkar je bila zbirka zaradi prenove in preureditve dominikanskega samostana v kulturno-kongresni center prenesena v sosednjo stavbo, je lesene zabojnike načela vlaga, ki jo je čutiti in videti v vsem skladiščno-kletnem prostoru.

Do jeseni je treba ukrepati

Da bo nujno treba ukrepati, poudarja Aleksander Lorenčič, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož, in dodaja, da je bil v času preselitve govor o začasni rešitvi, ki naj bi trajala dve, tri leta: "Klet, polna vlage, ki kar polzi po stenah, še posebej severnih delih stavbe, je neprimerna za skladiščenje izredno dragocene zbirke kamnitega arheološkega gradiva. Konec lanskega leta je Inšpektorat za kulturo in medije pri ministrstvu za kulturo izdal odločbo, s katero nam nalaga, da do konca letošnjega septembra poskrbimo za ustrezno hranjenje arheološke zbirke. Mi na neustreznost teh skladiščnih prostorov opozarjamo že leta, obenem reševanje kamnitega gradiva povezujemo tudi s trajnejšo rešitvijo, saj ne gre, da zbirko nacionalnega pomena skrivamo pred očmi javnosti.

Ivan Žižek v kleti, kjer vlaga načenja zabojnike z arheološko zbirko
Slavica PIČERKO PEKLAR

Ptujska arheologija evropskih razsežnosti

PMPO hrani okoli pol milijona enot premične arheološke dediščine, ki jo je v veliki meri pridobil z zaščitnimi arheološkimi izkopavanji na celotnem območju svojega delovanja. Zbirka je izrednega pomena tako za Ptuj kot za državo in Evropo. "Ob selitvi arheološke zbirke iz lapidarija dominikanskega samostana, kjer je ta bila na ogled kar 83 let, je bilo nam muzealcem obljubljeno, da bo primerno stanje vzpostavljeno v dveh, treh letih. Zdaj mineva že osmo leto in začasna rešitev je postala stalna. Prepočasi potekata tako obnova samostana kot reševanje dragocene ptujske arheologije," nič več ne verjame v take in drugačne napovedi kustos, arheolog Ivan Žižek, ki se spominja, da je bila arheološka zbirka pred vstopom naše države v Evropsko unijo ocenjena na štiri do pet milijard tedanjih tolarjev.

Ptujska arheologija v kleti nekdanjega kmetijskega kombinata. 
Slavica Pičerko Peklar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta