Slovenskobistriška občina uresničuje načrt za neodvisno življenje invalidov

31.10.2021 05:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občina je upravni enoti Slovenska Bistrica predala povečevalno steklo. Foto: Arhiv občine
Občina Slovenska Bistrica

Občina Slovenska Bistrica posveča posebno pozornost invalidom. Ne nazadnje je leta 2014 pridobila listino Občina po meri invalidov, ki jo podeljuje Zveza delovnih invalidov. Po eni strani je to priznanje občine, hkrati pa tudi obveza za izpolnjevanje in uresničevanje ciljev, pripravo ukrepov, s katerimi upoštevajo različnost potreb svojih občanov in kakovost življenja vseh invalidov in njihovih družin.

​Podlaga za projekt je akcijski načrt za neodvisno življenje invalidov, ki je zapisan za obdobje 2018-2022. Pri njegovem uresničevanju ima pomembno vlogo Svet za invalide, v katerega so vključena invalidska društva, ki posredujejo svoje predloge rešitev za boljše premagovanje težav.

In kakšno je bilo lansko leto na področju invalidov? V Svetu za invalide ugotavljajo, da je bilo zaradi epidemije drugačno in bolj zahtevo, spremljali so ga velika prilagajanja in omejitve, mnoge dejavnosti in programi so bili odpovedani oziroma okrnjeni. V Slovenski Bistrici so lani sofinancirali 18 humanitarnih in invalidskih društev, v katera je bilo vključenih več kot 1430 članov.

"Občina Slovenska Bistrica je ena redkih občin, ki dodatno sofinancirajo stroške delovanja bolničarjev negovalcev zdravstvenega doma. Bolničarki v ZD Slovenska Bistrica poskrbita za nego in oskrbo težjih invalidov. V letu 2020 sta opravili 2407 obiskov bolnika na domu. Območna organizacija Rdečega križa in Karitas sta dajali podporo invalidom z raznimi projekti, druženji, uličnimi akcijami, z materialno pomočjo v obliki živilskih paketov, obdarovanjem starejših od 65 let ter z obiski invalidnih in starejših oseb na domu in v institucionalnem varstvu. Prav tako pa smo spodbujali invalide k aktivnostim v Centru za starejše Metulj," pojasnjuje Zlatka Mlakar, članica Sveta za invalide Slovenska Bistrica in strokovna sodelavka na občini.

V letu 2020 so odpravili tudi nekaj arhitektonskih ovir. Uredili so nove pločnike pri zdravstvenem domu, v Tomšičevi in Mariborski ulici, pločnik v Partizanski ulici, prehod za pešce pri zdravstvenem domu ter pločnik in prehod za pešce na Cigonci.

Svet za invalide Slovenska Bistrica se iskreno zahvaljuje vsem, ki so uspešno delovali in sodelovali pri izvajanju dejavnosti in pripravi poročila za leto 2020. Hkrati pa poziva občane, naj na njih naslovijo svoje morebitne predloge za izboljšave na tem področju, kajti kot pravijo, le z dobro komunikacijo in pobudami občanov lahko skupaj poskrbijo za premagovanje ovir.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta