Še torte so zdaj, v času koronakrize, manjše

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
10.04.2021 06:30
Ivan in Darinka Toplak sta pridelavo solat in zelja povezala s peko tort in peciva. Pomagata študentki Barbara in Julija, ki jima idej, kako nagovoriti kupce, ne zmanjka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Družina Toplak živi od dela na kmetiji. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Družina Toplak je dopolnilno dejavnost na svoji kmetiji povezala s peko tort in peciva. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Z dopolnilno dejavnostjo peke peciva in tort se pri Toplakovih s Kukave v občini Juršinci ukvarjajo zadnjih pet let, že od nekdaj pa štiričlanska družina živi od pridelave solate in zelja. "Zelenjadarstvo pri nas še vedno nima pravega mesta, domačo pridelavo klesti uvoz, dela je veliko, vremenske ujme pa lahko le v nekaj trenutkih uničijo pridelek," pravita Ivan in Darinka Toplak, ki sta po srednji kmetijski šoli končala študij agronomije, se zaposlila, Ivan kot fitofarmacevtski svetovalec, a potem sklenila svojo poslovno pot povezati s kmetovanjem.

Toplakovi pridelujejo solato in zelje. Foto: Družina Toplak
Arhiv Družine Toplak

​Okraševanje tort nima meja

"Obdelujemo šest hektarjev njivskih površin, od maja do novembra je dela veliko, vstajamo sredi noči, da naredimo, kar je treba, a nas to delo veseli," pravita zakonca Toplak, ki sta še posebno vesela, ker znata za delo poprijeti tudi hčeri študentki. Barbara študira fizioterapijo in je mojstrica izdelovanja dekorativnih figuric, s katerimi krasijo svoje torte, Julija pa študij menedžmenta v marketingu že povezuje s promocijo domačih izdelkov, išče nove priložnosti prodaje in je nazadnje navdušila tako domače kot kupce s ponudbo "cake popsov".

Družina Toplak je dopolnilno dejavnost na svoji kmetiji povezala s peko tort in peciva. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

"Pred petimi leti, ko smo razmišljali, kako nadgraditi našo zelenjadarsko dejavnost, so nam pomagale dolgoletne pohvale tistih, ki so kdaj okusili naše sladke dobrote. Od nekdaj sem rada kaj dobrega spekla, zdaj smo v to našo dopolnilno dejavnost vključeni vsi. Veselijo nas tako sama peka kot krasitev in postavitev na pladnje, saj je zelo pomembno, kako svoje pecivo predstavimo. Vsi znamo narediti vse, a smo se z leti tudi malo specializirali za posamezna opravila, pa sem tako jaz tista, ki se dajem s peko, Julija se je posvetila veščinam oblivanja teh dobrot s čokolado in drugimi prelivi, Barbara je mojstrica izdelovanja figuric, Ivan pa je najbolj spreten pri nalaganju peciva na krožnike, ki jih potem odnesejo naši kupci," razlaga Darinka, ki se je peke lotila z izkušnjami vsake kmečke ženske, kot se nasmehne, a je vselej rada tudi raziskovala, se poglabljala v recepte, dodajala kaj svojega.

Pri sladicah je videz skoraj enako pomemben kot okus. Foto: Družina Toplak
Arhiv družine Toplak

"Odločili smo se za peko po naročilu. Ne delamo na zalogo, saj želimo, da je vse, kar pripravimo, kar se da sveže. Nam podobnih malih slaščičarjev je kar veliko, zato se je treba zelo potruditi in pri tem velikokrat pretehta ne samo okus, temveč še posebno pri najmlajših videz torte ali drugega peciva. Za nas štiri pa zdaj že velja, da je ni torte, ki je ne bi znali narediti in okrasiti. Naročil je v zadnjem letu nekaj manj, manjše so predvsem torte, saj so tudi družinska praznovanja manj številčna. Surovine, ki jih uporabljamo pri peki, so domače, iz lokalnega okolja, vse, kar ponudimo, je dnevno sveže. Pa se tako velikokrat zgodi, da ob koncu tedna skoraj ne spimo, temveč do jutra delamo v pekovski delavnici, ki smo jo uredili v delu hiše, kjer imamo tudi mini prodajalno. Tam smo zdaj namestili še vrata, ki se sama odpirajo, da smo tako poskrbeli še za večjo zdravstveno varnost kupcev pa tudi nas."

Družina Toplak je dopolnilno dejavnost na svoji kmetiji povezala s peko tort in peciva. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica Pičerko Peklar

​Naročila za leto vnaprej

Peko tort in peciva je kot dopolnilno dejavnost registriral Ivan kot nosilec kmetijske dejavnosti. "Če bi se še enkrat odločali, bi se podali na isto poslovno pot. Zdajšnja zdravstvena kriza, ki se vse bolj odraža v življenju vseh, nas je resda nekoliko zaustavila na naši poslovni poti, a zdaj imamo tudi čas za iskanje novih priložnosti, preizkušanje novih izdelkov. Naju z Darinko, ki je resnično mojstrica peke, še posebno veseli, ker se Barbara in Julija dela ne branita, še več, velikokrat naju prav dekleti nagovarjata z novimi idejami. Ob tem sta pridni študentki in prepričana sva, da jima bodo domače delovne izkušnje pomagale na njuni nadaljnji življenjski poti, pa četudi ne bo povezana s peko peciva oziroma zelenjadarstvom. Dekleti gresta z nama tudi na polje, pomagata pri rezanju solate ali zelja, potem pa sedeta, zdaj ko je šolanje na daljavo, za računalnik in nadaljujeta študij," je ponosen na svoje ženske v hiši Ivan Toplak.

Družina Toplak je dopolnilno dejavnost na svoji kmetiji povezala s peko tort in peciva. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica Pičerko Peklar
Toplakovi so dopolnilno dejavnost na svoji kmetiji povezali s peko tort in peciva. Foto: Arhiv družine Toplak
Arhiv družine Toplak

Doda še, da ljudje, ko načrtujejo kakšno večje družinsko praznovanje, že za leto vnaprej rezervirajo prostor in muzikante, pa tudi k njim pokličejo in naročijo sladice, ki naj jim jih spečejo "za čez leto".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta