Radizel: Tovornjaki še kalijo nočni mir. Na delu tudi inšpekcije

04.09.2021 04:00
Ob skladišču pri Avtoprevozništvu Kodrič v Radizelu so še kar parkirani veliki tovornjaki in avtopriklopniki. O tem smo pisali že konec leta 2019, a se zadeva še ni uredila. Zlasti težka vozila motijo stanovalce v tamkajšnjem strnjenem naselju, pritožujejo se zaradi hrupa, onesnaženja in preprosto zaradi tega, ker naj bi bile tam dovoljene zgolj mirne dejavnosti, ne pa (nočno) obračanje tovornjakov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Parkirni prostor za tovornjake in odprto skladišče podjetja Avtoprevozništvo Kodrič v Radizelu, v neposredni bližini pa stanovanjske hiše Foto: Damijan Toplak
Damijan Toplak

Tudi vodstvo Občine Hoče-Slivnica ne želi, da bi se tam odvijala ta dejavnost, zato so najemnici zemljišča že predlagali, da izvaja bolj mirno dejavnost, avtoprevozniško dejavnost pa preseli v kakšno od industrijskih con v občini.

Na regionalni cesti skozi Slivnico in Radizel je poleg tega tudi prepovedana vožnja vozil, težjih od 7,5 tone. To pomeni, da tovorna vozila sploh ne bi smela do omenjenega parkirišča, ker druge poti ni. O konkretnem primeru Miran Šadl s Policijske uprave Maribor zaradi določil zakona o varstvu osebnih podatkov ni mogel odgovoriti. Je pa na splošno potrdil omenjeni režim za tovorna vozila in še dodal, da policisti redno opravljajo kontrole, zoper kršitelje pa ustrezno ukrepajo.

Izrečenih več kazni

Tako okoljski kot gradbeni inšpektor sta že obravnavala primer. Gradnja parkirišč na širšem vodovarstvenem območju je sicer skladno z določili 150. člena zakona o vodah dovoljena, a le če se zanje izda vodno soglasje (ne zgolj pozitivno mnenje, kakor je bilo v tem primeru) in so preverjeni vplivi na vodni režim. Pri tem je treba posebej zagotoviti zajetje in čiščenje padavinskih odpadnih voda.

Parkirišče in skladišče Avtoprevozništva Kodrič v Radizelu Foto: Damijan Toplak
Damijan Toplak

Niti zavezanec niti lastnica zemljišča v času uvedbe inšpekcijskega nadzora leta 2019 nista imela vodnega soglasja, zato je okoljska inšpektorica podjetniku Francu Kodriču, s.p., izdala odločbo, s katero mu je prepovedala parkiranje motornih vozil in opravljanje kakršnekoli dejavnosti na omenjenem zemljišču. Izrečena mu je bila tudi denarna kazen v znesku tisoč evrov. Upravni postopek izvršbe se nadaljuje. Lastnici parcele pa je z odločbo odredila odstranitev nezakonitega posega na zemljišču (nasip materiala in ureditev parkirnih mest za tovornjake) in terjala vzpostavitev v prvotno stanje. Ker zavezanka ni izpolnila obveznosti, je inšpektorica začela postopek izvršbe. Inšpekcijski postopek še ni zaključen.

Le za tri osebna vozila

Zoper kršitelja sta bila uvedena tudi prekrškovna postopka zaradi nespoštovanja prepovedi parkiranja in zaradi razpršenega odvajanja odpadnih voda z nelegalnega parkirišča. Oba sta zaključena, globa dvakrat po 500 evrov pa poravnana. Podjetji Avtoprevozništvo Kodrič in Franc Kodrič, s.p., vsa leta poslujeta z dobičkom, a očitno jima je lažje poravnavati kazni kakor odpraviti nepravilnosti. Nataša Ulčnik, ki je lastnica Avtoprevozništva Kodrič, (ne)dovoljenega parkiranja njihovih tovornjakov in avtopriklopnikov ob Mariborski cesti v Radizelu ob našem klicu ni želela komentirati. Gradbeni inšpektor Inšpektorata RS za okolje in prostor je postopek pričel lani. V postopku je bilo ugotovljeno, da parkirišče ne izpolnjuje zahtev za objekt po gradbenem zakonu, saj je bilo izdano le gradbeno dovoljenje za skladiščno stavbo s tremi parkirnimi mesti za osebna vozila.

Prijavitelji so pri omenjeni inšpekciji tožili tudi o poslabšanih delovnih in bivalnih pogojih zaradi hrupa, kaljenja nočnega miru, izgube tržne vrednosti nepremičnine, zato so jim pojasnili, da se te zadeve lahko obravnavajo v okviru sosedskega prava kot motnje oziroma posegi v izvrševanje lastninske pravice soseda. "Stvarnopravni zakonik je tisti, ki določa, da morajo zaradi sosedstva ali prostorske povezanosti nepremičnin lastniki le-teh svojo lastninsko pravico izvrševati tako, da se medsebojno ne vznemirjajo in da si ne povzročajo škode. Pravno varstvo iz naslova sosedskega prava pa se zagotavlja v sodnem, pravdnem postopku (in ne inšpekcijskem)," so še pojasnili z Inšpektorata RS za okolje in prostor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta