Ptujski Ljudski vrt: Manjše ribe poginile, ostale rešujejo s poglabljanjem ribnika

Hojka Berlič Hojka Berlič
14.06.2019 13:26
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za slabo stanje naj bi bile krive predvsem visoke temperature, zaradi katerih naj bi v pretežno stoječi vodi v ribniku zmanjkovalo kisika.
Hojka Berlič

Številni Ptujčani so danes tudi preko družbenih omrežij opozarjali na pogin manjših rib v ribniku v Ljudskem vrtu, večji krapi pa da v slabem stanju plavajo na površini. Kot je pojasnila ptujska županja Nuška Gajšek, ptujska ribiška družina stanje v ribniku spremlja že od včeraj in naj bi pojasnili, da je dogajanje delno tudi posledica drstenja rib.
"Odločil sem se, da jih nesem v Grajeno. Primanjkuje jim kisika, saj ni sveže vode," pa je bil odločen ribič, ki je okoli poldneva z mrežo lovil velike krape, ki so plavali na površju. Delavci Javnih služb Ptuj so prav takrat začeli z urgentnim poglabljanjem ribnika na treh območjih. Tako naj bi ustvarili kotanje, da bi se lahko ribe umaknile nižje, v večji hlad. "Naslednji teden pa naj bi začeli tudi s čiščenjem trstike. Da se ribnik vsaj delno očisti. Dotok sveže vode iz studenca zagotavlja v manjši meri vodomet. Upamo pa tudi, da bi lahko v kratkem uredili dodaten dotok vode po kanalu iz studenca nad ribnikom. To bi zagotovilo kroženje vode, kakršno bi bilo potrebno," je povedal Štefan Pavlinek iz Civilne iniciative za Ljudski vrt, ki si že leta prizadeva med drugim tudi za ureditev ribnika. Gajškova pa je že obvestila tudi ptujske gasilce, da bodo po potrebi dotočili vodo.

Po ribniku so plavale številne poginjene manjše ribe.
Hojka Berlič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta