Prostovoljci na Ptuju ponujajo pomoč, le javiti se je treba

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
18.11.2020 07:00

V časih, ko je naš vsakdan utirila koronakriza, so prostovoljci med ključnimi. Ptujske nevladnice in nevladniki ponujajo roko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prostovoljstvo ima na Ptuju bogato tradicijo. Včasih je to pomenilo druženje, danes ubira drugačne poti.  
Arhiv Cid-a

Ptujske nevladnice in nevladniki so združili moči in se povezali v solidarnostni akciji za pomoč vsem, ki jo potrebujejo. Kot pravi Špela Težak iz Društva CET Platforma, zdaj poteka aktiviranje prostovoljcev in navezovanje stikov s tistimi, ki pomoč potrebujejo: "Pomoč na terenu se bo začela, ko bomo dobili interes potencialnih uporabnikov, torej posameznikov, drugih društev, zavodov, domov in še koga. Prve odzive prostovoljcev in bodočih uporabnikov že imamo. Velja pa, da se za prostovoljca lahko prijavi vsak z dobrimi nameni, ki ima čas in je zdrav." Pobudniki solidarnostnega projekta so Stičišče nevladnih organizacij Podravja, Klub ptujskih študentov in CET Platforma, ki so pripravili tudi nabor oblik pomoči, ki jih bodo ponudili skupnosti. Kot našteva Težakova, bodo pomagali pri nakupu živil, prevzemu zdravil, ponudili bodo učno pomoč in inštrukcije za učence, dijake in študente, pomagali pri varstvu otrok in sprehajanju psov, vzpostavljajo pa tudi telefonsko linijo za someščane v stiski: "Solidarnostni akciji so se pridružile tudi druge organizacije s Ptuja, Društvo Ars Vitae, Društvo Steza in Furstova hiša. Prostovoljke in prostovoljci želimo s svojim delovanjem pokazati, da skupaj zmoremo. Ponujamo svoj čas, roke in znanje, da bi pomagali sosedom, predvsem starejšim in tistim, ki potrebujejo pomoč. Mladim, osnovnošolcem in dijakom, študentom pa ponujamo tudi učno pomoč. S svojo aktivacijo želimo prispevati k dvigu morale v skupnosti in dodati svoj kamenček v mozaik bolj solidarne prihodnosti. Registracija prostovoljk in prostovoljcev je mogoča preko spletnega obrazca na povezavi https://bit.ly/ProstovoljciZaPtuj. Prostovoljci se bodo pred začetkom dela udeležili spletnega usposabljanja Slovenske filantropije, za delo bodo zavarovani, prav tako bodo prejeli zaščitno opremo," dodajajo pobudniki solidarnostnega projekta Prostovoljci za Ptuj, ki vabijo zainteresirane iz mestne občine Ptuj in tudi iz občin Spodnjega Podravja, da se javijo in v prihodnjih tednih ali mesecih na pomoč priskočijo sokrajanom. Med šolanjem na daljavo brezplačno učno pomoč učencem do 5. razreda osnovne šole ponuja tudi Center za družine Špajza. Na voljo so od ponedeljka do petka od 10. do 13. ure, ko pomagajo pri učnih vprašanjih in težavah, prav tako so na voljo za pogovor, spodbudo in motivacijo. Za pomoč je treba poklicati na 051 389 660 ali pisati na info@lu-ptuj.si. Program Špajzine pomoči sofinancirajo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Mestna občina Ptuj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta