Preventiva za starajoče se prebivalstvo

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
24.10.2019 16:27

V nadzidavi Zdravstvenega doma Lenart bo v začetku novembra nove prostore dobil Center za krepitev zdravja, ki je pomemben za preprečevanje bolezni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi del lenarškega zdravstvenega doma bodo namenu predali 6. novembra.
Nina Zorman

V začetku novembra bodo v Lenartu slovesno predali namenu prizidek oziroma nadzidek tamkajšnjega javnega zdravstvenega doma (ZD). Nadzidali so vmesni trakt med dvema stavbama in v novih prostorih bodo poslej opravljali preventivne zdravstvene programe v okviru Centra za krepitev zdravja.

Novi del lenarškega zdravstvenega doma bodo namenu predali 6. novembra.
Nina Zorman

Skoraj 400 kvadratnih metrov

"Z nadzidavo in prizidavo vhodnih prostorov z dvigalom in stopniščem je naš zdravstveni dom pridobil dodatnih 398,7 kvadratnega metra površin, kar pomeni v neto vrednosti 299,81 kvadratnega metra. Novi prostori so velika pridobitev za naše uporabnike z območja celotne Upravne enote Lenart. V sklopu novega programa Centra za krepitev zdravja bomo poslej imeli preventivne programe, ki smo jih do sedaj izvajali skupaj s kurativo oziroma zdravljenjem. Končno smo torej dobili primerne prostore za preventivo in uporabniki preventivnih programov bodo kmalu spoznali, da je to res velika pridobitev za kakovostno izvajanje teh pomembnih zdravstvenih programov," o pomenu naložbe pravi direktor ZD Lenart dr. Jožef Kramberger.
Skupni stroški naložbe v nadzidavo s prizidkom in pohištveno opremo so skoraj 600 tisoč evrov. V zunanjo ureditev okolice doma so dodatno vložili še okrog 30 tisočakov.

​Tudi denar iz EU

Za to pomembno naložbo sta tretjino njene vrednosti ali skupno 200 tisoč evrov prispevala ministrstvo za zdravje in Evropska unija iz strukturnih in investicijskih skladov. Preostanek denarja je iz svojega proračuna primaknila lenarška občina kot ustanoviteljica javnega zavoda.

​Ni težav z zdravniki

ZD Lenart, ki zaposluje okoli 100 zdravnikov, medicinskega in administrativnega osebja, je eden redkih javnih zdravstvenih domov zunaj večjih urbanih središč v državi, kjer krize zaradi protesta ali celo napovedi odhoda družinskih zdravnikov zaradi čezmernih obremenitev niso imeli. "Ocenjujem, da smo lahko s številom zdravnikov, ki so na voljo našim uporabnikom, in z razmerami pri delu družinskih zdravnikov kar zadovoljni. Kakih napovedi odhodov teh zdravnikov nimamo, imamo pa trenutno zunaj tudi javni razpis za prosto delovno mesto, s katerim bi radi pridobili še kakšnega novega zdravnika družinske medicine," pojasni dr. Kramberger.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta