Požari v Lenartu: Pri skladiščenju mora biti nekaj hudo narobe

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
22.10.2019 16:30

Občine na zanimajo več zapisniki inšpekcijskih služb, ki vedno zagotavljajo, da je vse v redu, po že petem požaru odpadkov opozarja lenarški župan Janez Kramberger.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po že petem letošnjem požaru v industrijskem območju Lenarta je potrpljenja domačinov konec.
Sašo Bizjak

Po nedeljskem, že petem letošnjem požaru v objektih za zbiranje odpadkov v industrijskem območju Lenarta domačini in občinska oblast bijejo plat zvona. Sabina Markoli iz Civilne pobude (CI) Narava Slovenskih goric: "Kar se dogaja, presega vsako mejo, je nepredstavljivo in predvsem nedopustno. Zdaj so zagotovo na potezi župan in vodstvo občine ter država, da zaščitijo občane. Edina sreča v zadnjem požaru je bila, da se je dim izognil mestu, saj je lokacija Saubermacherjevega centra nekoliko bolj oddaljena, medtem ko je Salomonov center v neposredni bližini mesta in je problematična že lokacija sama. Ob njem so namreč tudi podjetja, ki morajo prenašati neznosen smrad tudi takrat, ko ni požarov. A bodo morali v Saubermaherju zdaj res temeljito raziskati, zakaj sploh nastane požar, če je vse urejeno po predpisih. Je pa res, da doslej nismo tam nikoli opazili gore odpadkov kot zadnje čase, ko jih je mogoče videti čez dvoriščno ograjo."

Skladiščenje odpadkov v lenarškem industrijskem območju je že petič terjalo pomoč gasilcev. 
Sašo Bizjak

"Za nas je to katastrofa"

Župan Janez Kramberger s civilno pobudo deli ogorčenje: "Dovolj nam je zapisnikov pristojnih inšpekcijskih služb, da pri pregledu skladišč niso našli kršitev. Dejstvo je, da je pri skladiščenju nekaj hudo narobe, saj so naši občani in občanke ter naše okolje letos bili že petič izpostavljeni škodljivim vplivom gorenja odpadkov, ki so očitno posledica napak pri skladiščenju." Ker so v Salomonovem skladišču po aprilskem velikem požaru, za katerega se je izkazalo, da je šlo za samovžig, tudi na pritisk občine zmanjšali količine, je župan upal, da več ne bo zagorelo: "Velikokrat sem že pozval pristojne službe in tudi občinski svetniki so sprejeli zahtevo, da pristojni izvedejo vse postopke, ki bodo zagotovili varnost prebivalcem in zaposlenim in odpravo posledic vseh požarov. Naša opozorila so verjetno tudi pripomogla, da je vlada v avgustu prejela Uredbo o skladiščenju trdnih gorljivih odpadkov na prostem, ki je od 15. septembra zaostrila zahteve. Zato pristojne inšpekcijske službe znova pozivamo, da resno pristopijo k nadzoru ureditev odlagališč ne glede na polletno prehodno obdobje."
​Župan ocenjuje, da je podjetje Salomon zmanjšalo količine in uredilo razmere do mere, da je tam zdaj "čisto nova slika".

​Res ne škodi?

Darko Lorenčič, eden vodilnih pri CI, opozarja še na eno plat problemov. Po vseh dosedanjih požarih so tako okoljska kot zdravstvena inšpekcija in tudi Agencija RS za okolje (ARSO) zatrjevali, da zdravje domačinov zaradi požarov ni bilo ogroženo, čeprav so po drugi strani denimo priporočali, da naj se otroci nekaj dni po aprilskem požaru ne igrajo na prostem, naj okoličani zavržejo zelenjavo in pomijejo okenske police. V CI jih moti prav ta nejasnost o vplivih na zdravje občanov. Zdaj zahtevajo, da državne ustanove s strokovnimi analizami ugotovijo, zakaj nastanejo požari in ali so podjetja res naredila vse, da se kaj takega ne bi več ponavljalo. Lorenčič: "Dokler ne dobimo zagotovila strokovnjakov, da je v teh zbiralnicah res vse, kot bi moralo biti, občani ne moremo nikomur več zaupati. Paradoks, da imajo v Saubermacherju urejeno vse po sodobnih standardih, a vendar zagori, za nas pač pomeni, da morajo strokovnjaki najti rešitev, ki pomeni, da požar sploh ne nastane. Verjetno je pomembno, da sonce ne pride zraven, da kupi niso previsoki in da se jih sproti hladi." Lovrenčič pravi, da v civilni pobudi še razmišljajo, kaj lahko naredijo po zadnjem požaru.

Na shodu po velikem aprilskem požaru v Salomonovem objektu so prebivalci zahtevali učinkovito ukrepanje inšpekcij. 
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta