Onesnaženost zraka na Ptujskem terja ukrepe

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
26.02.2020 15:14

Rezultati meritev kakovosti zraka v Spuhlji so skrb vzbujajoči. Prometna preobremenjenost in številna individualna kurišča so botrovali več kot polovici onesnaženih dni v januarju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na onesnaženost zraka zagotovo vpliva tudi promet.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Prvi rezultati meritev kakovosti zraka v Spuhlji, opozarja ptujski mestni svetnik Andrej Čuš, so skrb vzbujajoči, saj je bila dovoljena mejna vrednost onesnaženosti v januarju presežena kar sedemnajstkrat. Mejno preseganje vrednosti je sicer dovoljeno 35-krat v koledarskem letu.

Neugoden čas kurilne sezone

Merilna postaja za merjenje kakovosti zraka je bila v začetku leta postavljena ob glavni cesti, ki vodi na Ptuj skozi naselje Spuhlja. Naročnica meritev je bila Mestna občina Ptuj, ki se je tako odzvala tudi na zahteve Civilne iniciative za ptujsko obvoznico, ki si prizadeva zmanjšati prometne poti proti mestu. O rezultatih meritev, ki kažejo, da je treba ukrepati, so ptujski mestni svetniki, tokrat med pobudami in vprašanji, govorili na zadnji seji mestnega sveta in sklenili, da bodo omenjeni problematiki že na eni spomladanskih sej namenili posebno točko dnevnega reda. Tokrat so skupaj z Urošem Lešnikom, strokovnjakom iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ugotavljali, da so prekomerni onesnaženosti botrovali tako vremenske razmere, povezane z zimskim časom, kot številna individualna kurišča.

Del vzrokov onesnaženosti je tudi v prometu. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Ptujski svetniki o kakovosti zraka in sežigalnici

"S Skupno občinsko upravo bomo v prihodnjih tednih vso skrb in pozornost namenili reševanju omenjene problematike in ji namenili posebno točko dnevnega reda. V luči morebitne gradnje sežigalnice pa pripravljamo tudi širšo javno razpravo," napoveduje ptujska županja Nuška Gajšek in poudarja, da v zvezi s sežigalnico mestno vodstvo, mimo mestnega sveta, ne vodi nobenih pogovorov z ministrstvom za okolje. "Na podlagi sklepa mestnih svetnikov smo imenovali posebno strokovno komisijo, ki jo vodi dr. Bojan Pahor in se ukvarja z vprašanjem sežigalnice.
O sežigalnici smo govorili tudi na kolegiju županov, kjer posebne razprave za zdaj ni bilo. Nikakor pa nikjer in nikdar nismo o tej sprejeli še nikakršne odločitve. Bomo pa v prihodnjih mesecih organizirali javno tribuno in nanjo povabili tako tiste, ki njeno postavitev pri ptujski čistilni napravi zagovarjajo, kot tiste, ki ji nasprotujejo. Na njihova vprašanja, pomisleke bodo takrat odgovarjali strokovnjaki."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta