Odstavljeni svetniki zavoda Hrastovec se sprašujejo, kam plujemo ...

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
01.08.2020 06:05

To se med drugim sprašujejo tri članice sveta,razrešene le osem mesecev pred iztekom mandata. Tudi novi kandidati niso vedeli, da bodo imenovani za kratek čas

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S stalnimi pritiski politike na delo sveta zavoda se soočajo že leta.
Slavica Pičerko Peklar

Vlada je minuli teden razrešila šest od sedmih dosedanjih članov sveta, predstavnikov države, ki je ustanoviteljica, v javnem Socialno-varstvenem zavodu (SVZ) Hrastovec. Od dosedanjih sedmih članov, ki imajo večino v 13-članskem svetu in se jim redni štiriletni mandat izteče 9. marca prihodnje leto, niso razrešili le Tilna Štefaneca, sicer tudi lenarškega občinskega svetnika iz vrst SMC.
Kot smo poročali, je odločitev vlade za zelo sporno ocenil predsednik sveta zavoda Miha Cigler, ki je v svetu kot predstavnik invalidskih organizacij in ga vodi 17 let. Ob njem so v svetu poleg predstavnikov države oziroma ministrstva za delo, družino in socialne zadeve še dva iz vrst zaposlenih in predstavnik lokalne skupnosti ter dva predstavnika uporabnikov.

​Pričakovali posluh ministra

O nameri, kaj šele o razlogih za predčasno razrešitev dosedanjih članov nihče ni seznanil. Res je, da vladi po črki zakona ni treba obrazložiti, zakaj predčasna zamenjava, vendar pa bi to zahtevala vsaj osnovna človeška kultura do ljudi, ki so se doslej posvečali delu oziroma odločanju v tem zavodu, kar nikakor ni enostavno.
Po drugi strani tudi imenovani novi člani sploh niso vedeli, da gre le za obdobje osmih mesecev, saj tega podatka ni bilo v javnem pozivu omenjenega ministrstva, objavljenem v aprilu. Ta podatek bi najbrž sodil v javni poziv, kar bi vsekakor bilo pošteno do kandidatov, ki bi tako vedeli, pri čem so. Ravnanje vlade oziroma ministrstva je neprijetno presenetilo razrešene članice Marijo Zlodej, Jasmino Breznik in Simono Eferl, zato so se odločile za skupno izjavo: "Ob imenovanju nove vlade in ministra za delo smo kot članice sveta, imenovane s strani ustanovitelja, pričakovale, da bomo dobili priložnost srečati se z novim ministrom Janezom Ciglerjem Kraljem. Svet, sestavljen iz strokovnjakov z znanjem in vedenjem s področja socialnega varstva, prava in financ, bi tako imel možnost seznaniti ga s svojimi pogledi na delo, potrebami po sprejemu sistemske zakonodaje s področja delovanja tovrstnih zavodov. Na ta način bi z našim izkušnjami in poznavanjem dela zavoda lahko skupno prispevali h koristnim spremembam."

Zavod je uspešen ​

​Omenjene članice sveta poudarjajo, da so nujne sistemske rešitve za žal še vedno odprta sistemska vprašanja, kot so deinstitucionalizacija, zmogljivosti na varovanih oddelkih, izboljšanje delovnih razmer, sprememb kadrovskih normativov na socialnem področju in zagotavljanja zadostnega števila zdravstvenega kadra. In dodajajo: "Zato smo bile zelo presenečene, da je, namesto dialoga in pogovora, minister za osem mesecev, pred iztekom našega mandata, predlagal zamenjavo nekaterih članov sveta." V izjavi pravijo, da je njihovo presenečenje toliko večje, ker je svet zavoda kolektivni organ, in še posebno zato, ker zavod zakonito, pozitivno in dobro posluje, njegova likvidnost pa je odlična.
"Zavod se strokovno razvija, vpeljan ima sistem kakovosti in, kar je zelo pomembno, je dobro organiziran, kar se je še posebno izkazalo v času epidemije covida. Člani sveta, imenovani s strani ustanovitelja, smo z ustanoviteljem sodelovali in nikoli nismo prejeli nobenih kritik niti napotkov oziroma zahtev po drugačnem načinu delovanja," še ugotavljajo.
​Z njimi se povsem strinja tudi predsednik sveta zavoda Miha Cigler. Pridružuje se tudi njihovemu opozorilu: "Menjave članov v svetih zavoda žal ne bodo prinesle nujno potrebnih sistemskih rešitev in so nerazumne. Se res vprašaš, kam plujemo. Srčno upamo, da bo nekoč nastopil tudi čas, predvsem pa volja vlade, da se uredijo vsebinska področja v sociali, na katera posamezni socialnovarstveni zavodi in skupnosti nenehno opozarjajo. Trenutno najbolj aktualno je zagotovo obvladovanje covida."

​Novi člani: "Nismo vedeli"

Gre za največji tovrstni zavod v državi, zato je poteza vlade videti precej neodgovorna. Na osnovi javnega poziva izbrani novi člani nikakor niso mogli vedeti, da gre samo za osemmesečni mandat. Simon Žvajkar pravi, da je za to izvedel šele iz našega članka: "Sem pa nad tem bil zelo presenečen, saj resnično nisem vedel, da gre le za tak kratek čas. Prepričan sem bil, da kandidiram za celoten mandat. Prijavil sem se, ker v tem delu vidim strokovni izziv. Lahko rečem le, da se mi imenovanje za nekaj mesecev zdi dokaj nenavadna poteza."
Poklicali smo tudi novo članico, lenarško odvetnico Ksenijo Zadravec, in dejala nam je, da se je prijavila, kar vidi v tem delu izziv in ker želi čim več prispevati k dobremu delu pomembnega zavoda.Tudi sama ni vedela, da gre le za osemmesečno obdobje. A se do tega dejstva ni želela posebej opredeliti: "Prijavila sem se na razpis, ki sem ga zasledila, in nisem pričakovala v zvezi s tem kakršnekoli medijske pozornosti. Trajanje samega mandata, na katero ste me prijazno opozorili, na mojo odločitev ne vpliva. Vsa druga vprašanja, ki ste jih naslovili name, se nanašajo na dejstva, ki niso moja odločitev ali so vaša predvidevanja o tujih odločitvah, zato jih ne morem komentirati."

​"Očitno politično kadrovanje"

Miha Cigler, ki je razmišljal celo o odstopu s funkcije, je ogorčen: "Ker strokovno orjemo ledino in smo vzor ne samo doma, temveč tudi širše v Evropi, in smo denimo učna baza, smo na tej osnovi pričakovali, da bo ministrstvo sledilo našim smernicam in pripravilo prepotrebno zakonodajo. Namesto da bi se minister ukvarjal s pomembnimi vsebinskimi vprašanji, se za zaveso covida ukvarja s političnim kadrovanjem in dolgoletnimi apetiti peščice ljudi, ki pač niso uspeli s svojim favoritom za funkcijo direktorja. Vsi člani iz izkušenj v svetu vemo, da obstaja kandidat, ki bi naredil vse, da bi mu politične strukture omogočile izvolitev. Čudim pa se, da ministrstvo temu asistira in podlega političnim vplivom pri sestavljanju glasovalne matematike. Kajti drugače v nobenem primeru ne bi imenovali novih članov sveta le osem mesecev pred iztekom mandata."
​Naj spomnimo, da je bilo delo sveta zavoda še posebno pod pritiski ob zadnji izbiri direktorja zavoda. Razpis so morali ponavljati, ker sprva nobeden od treh kandidatov ni dobil dovolj glasov. Na koncu so med Aleksandrom Gunglom in Andrejo Raduho izbrali slednjo. A so potem za povrh kar tri mesece še morali čakati na potrditev s strani bivše ministrice iz vrst SMC Ksenije Klampfer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta