Od nekdaj zapisana svojemu kraju, dobrodelnosti in turizmu

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
17.04.2022 03:00

Marica Repinc iz Podlehnika je za svoje požrtvovalno in dolgoletno delo dobila občinsko priznanje, priznanje Društva žena Podlehnik in častni bronasti znak Turistične zveze Slovenije za uspešno delo pri razvoju turizma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podlehnik 
Slavica Pičerko Peklar

Ob tem pa tudi zlato Maroltovo značko Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in še veliko drugih priznanj in zahval na področju dobrodelnosti in delovanja v župniji.

Rojena je v Jablovcu in že vse življenje biva, dela in ustvarja v domači občini. Že od mladosti sodeluje v najrazličnejših dobrodelnih in prostovoljnih akcijah v dobro svojega kraja. Marica Repinc je dejavna pri razvoju kraja, saj je bila denimo članica vodstva nekdanje krajevne skupnosti, predsednica krajevnega odbora Jablovec in je sodelovala v civilni pobudi za samostojno občino Podlehnik.

Vsa leta je dejavna članica Društva podeželskih žena občine Podlehnik in bila je tudi članica gasilskega društva. Deluje še pri Karitasu, ki ga je pred več kot dvajsetimi leti pomagala ustanoviti. Marsikateremu župljanu oziroma občanu polepša dan s svojim obiskom, klepetom, prevozom, z materialno pomočjo ali ureditvijo domovanja. Prav tako je predana in aktivna članica krajevnega odbora Rdečega križa. Pomaga ljudem v stiski in razvaža pakete EU s hrano.

Marljiva, vedno pripravljena pomagati ljudem v stiski.  
Darja Lukman Žunec

Sočutna, služi ljudem

Krajani jo opisujejo kot sočutno govornico na mnogih pogrebih, ki olajša bolečino svojcem ob izgubi najdražjih. "Za uslugo me poprosijo največkrat ljudje, ki so v finančni stiski. Z veseljem sem na voljo vsem ljudem, ki nimajo prevoza ali potrebujejo drugo pomoč, recimo pri obisku zdravnika, urejanju zadev na občini, nakupu v trgovini …" pove Repinčeva.

Njeno delo na kulturnem področju je pestro in zanimivo. Dolga leta je igralka v skupini za ohranjanje šeg in navad pri Turističnem društvu Podlehnik. Kot napovedovalka se poslušalcem predaja z dušo in telesom, saj ni prireditve, domačega praznovanja ali župnijskega praznovanja, kjer ne bi poprijela za mikrofon in poslušalce na zanimiv način popeljala skozi prireditve. V TD je aktivno sodelovala pri pisanju knjige Na sončni strani Haloz, saj dobro pozna šege, navade in običaje tamkajšnjih ljudi. Prav tako je ena redkih poznavalk domačega narečja, ki bi kmalu utonilo v pozabo, če ne bi bilo domačinov, ki jim je haloško narečje v ponos. Sodelovala je tudi pri pisanju knjige Vodnik po občini Podlehnik, saj pozna vsak kotiček domače občine. Prav tako se predaja delu v župniji Svete Trojice, že več kot 30 let. Deluje na področju oznanjevanja, bogoslužja in karitativnega delovanja ter na župnijskih prireditvah.

Marica Repinc leta 2010 med zajemanjem vode iz obnovljenega vodnjaka
Slavica Pičerko Peklar

Najbolj jo veseli kuhanje

Je delovna članica Turističnega društva Podlehnik, kjer cenijo njeno peko okusne ocvirkovke ali drugih pekovskih dobrot ter kuhanje najrazličnejših domačih jedi za goste. Znana je po pripravi odlične kisle haloške juhe, haloškem piskru in krhlenki. "Vsa leta svojega dela ne jemljem zgolj kot pomoč drugim, pač pa kot svoj način življenja in poslanstva, ki ga sprejemam z največjo odgovornostjo. Vseskozi sem pripravljena sprejemati novosti, izzive in spremembe. Najbolj me veselita kuha in peka po starih receptih, ki jih še poznam. Vse skupaj pa najraje delim s svojci in prijatelji, ki lahko tako uživajo ob dobrotah."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta