Na prenovljenem ptujskem stadionu manjkajo le še reflektorji

Hojka Berlič
03.12.2020 06:15
Po prenovi igrišča z umetno travo in glavnega nogometnega igrišča še atletski del. Želja ostaja razsvetljava, v preteklosti že pridobljena, a tudi izgubljena
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vreme v zadnjih mesecih je bilo novi zelenici na ptujskem stadionu naklonjeno.
Foto: Zavod za šport Ptuj
Zavod Za šport Ptuj

Julija začeta prenova glavnega nogometnega igrišča na Mestnem stadionu Ptuj je bila ta teden uradno zaključena in igrišče predano namenu. Nogometaši pa bodo morali na prve treninge in tekme na novi zelenici počakati še nekaj mesecev. "Ti zimski meseci zagotovo niso primerni za igranje na novi travi. Drugače pa sta koreninski sistem in sama zelenica v odličnem stanju," zagotavlja Sandi Mertelj, direktor Zavoda za šport Ptuj, upravljavca ptujskega stadiona.

S tem se končuje največja investicija v ptujsko športno infrastrukturo v zadnjih letih, vredna dobrih 300 tisoč evrov, v sklopu katere so uredili drenažni sistem s ponikovalnimi jarki, posodobili namakalni sistem s 24 razpršilniki in jo zaključili s setvijo trave. "Namakalni sistem seveda že normalno deluje. Izjemnega pomena pa je predvsem vzpostavitev ponikovalnega sistema za odvečno vodo.

Obstajajo rešitve v obliki drenažnega sistema s cevmi, kar pa v našem primeru ni bilo mogoče, zato so izvajalci uporabili sistem samopronicanja v osem ponikovalnih jarkov. Sicer smo precej denarja privarčevali tudi z odločitvijo za setev trave namesto polaganja vnaprej vzgojene travne ruše," pojasnjuje Mertelj.

​Atletski del prihodnje leto

Po lani začeti prenovi igrišča z umetno travo in posodobitvi strelišča v športni dvorani Mladika z elektronskimi tarčami, ki sta bili zaključeni v letošnjem letu, ter pravkar končani prenovi osrednjega nogometnega igrišča bo v prihodnjem letu na vrsti še prenova atletskega dela stadiona, ki so jo že potrdili tudi mestni svetniki in bo zagotovila boljše pogoje za nadaljnji razvoj atletike na Ptuju in širše.

Mertelj pojasnjuje: "Zamenjali bomo kletko za mete diska in kladiva. Dosedanja, stara okoli 15 let, je namreč dotrajana in za njo ne moremo več pridobiti certifikata za izvedbo tekem najvišjega nivoja. Pri atletskih kletkah so se namreč nekoliko spremenili tudi predpisi, zdaj morajo biti zaradi varnosti izmeta bolj zaprte." V zunanjem delu stadiona bodo za potrebe atletskega kluba s tartanom prekrili še sedaj neizkoriščeno asfaltno površino za nogometnim golom ter zamenjali dotrajane blazine za skoke v višino in skoke ob palici. Obnove bo deležna tudi notranjost objekta pokrite atletske steze, saj jo bodo energetsko sanirali, med drugim z menjavo oken, vrat in svetil. Prenovili bodo še tartansko površino pokrite atletske steze, v sklopu investicije pa bodo prav tako kupili nekaj uteži in opreme za atletski klub.

Investicija je skupno ocenjena na okoli 125 tisoč evrov, pri čemer tudi tokrat, kot pri preteklih projektih, računajo, da bo občini uspelo pridobiti tudi sredstva Fundacije za šport v višini največ 30 odstotkov. Dela, predvidevajo, bi lahko začeli v sredini prihodnjega leta. V prihodnjem letu pa naj bi še s petimi elektronskimi tarčami dopolnili tudi strelišče v dvorani.

​Soglasje varuhov kulture

V ptujskem zavodu za šport so tako zadovoljni z vlaganji v športno infrastrukturo v zadnjih letih, tudi v športne površine na drugih lokacijah v občini. Z obnovo glavnega nogometnega igrišča so zadostili tudi enemu najpomembnejših pogojev za organizacijo tekem na višjem nivoju - nogometnih reprezentanc ter prve in druge slovenske nogometne lige. "Spremljevalni prostori so bolj ali manj urejeni, tudi tribunski del, na katerem je 1600 sedežev. Manjka nam sicer soba za prvo pomoč gledalcem. Ta je tudi v načrtu za prihodnost, gre za manjšo investicijo," pravi Mertelj.

Naslednja prioritetna, a tudi daleč najdražja investicija pa ostajajo že dolgo želeni reflektorji na Mestnem stadionu. "Vsa nogometna igrišča v mestnih občinah imajo razsvetljavo. Seveda pa bi bilo treba najti tehnične rešitve, da bi lahko zadostili tudi pogojem Zavoda za varstvo kulturne dediščine, med drugim maksimalno višino 23,5 metra, ki jo trenutno dopuščajo; to je višina slemena najvišje zgradbe v starem mestnem jedru," pojasnjuje Mertelj.

Spomnimo, da je občina v preteklosti že pridobila gradbeno dovoljenje za postavitev reflektorjev na stadionu, konec leta 2009 je s pomočjo Nogometne zveze Slovenije zanje tudi zagotovila denar in jih celo kupila, a kasneje jih prav zaradi zapletov z zahtevami zavoda niso postavili. Reflektorje so nato postavili na igrišču v Lendavi. Mertelj ob tem dodaja, da se je v predelu mesta preko železniške proge, kjer je stadion, v zadnjih desetih letih marsikaj spremenilo, med drugim je zraslo veliko zgradb in se tja preselilo veliko dejavnosti. "Z reflektorji bi se znova odprle dodatne možnosti za organizacijo različnih dogodkov, ne le nogometnih, tudi atletskih v večernih terminih, za tekme reprezentance in prijateljske tekme vrhunskih klubov," doda Mertelj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta