Milijon evrov za dokapitalizacijo Komunalnega podjetja Ptuj

Hojka Berlič Hojka Berlič
01.07.2019 18:53

Komunalno podjetje Ptuj je lansko leto zaključilo s 134 tisoč evri dobička. Na skupščini so potrdili dokapitalizacijo podjetja iz naslova preplačil iz preteklih let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za zdaj se za kakovost pitne vode po zagotovilih Komunalnega podjetja Ptuj kljub visokim temperaturam ni bati.
Igor Napast

Komunalno podjetje Ptuj je v letu 2018 dobro poslovalo, leto je namreč zaključilo s 143 tisoč evri dobička, kot priznava direktor uprave družbe Janko Širec, tudi na račun lanskih kar dvojnih volitev, ki pomenijo povečano aktivnost občin na področju, s katerim se ukvarjajo. Predlog uprave in nadzornega sveta, ki so ga na nedavni skupščini delničarjev tudi potrdili, je bil, da pretežni del tega dobička, 100 tisoč evrov, razdelijo delničarjem v obliki dividend, 43 tisoč evrov pa namenijo v posebne rezerve za morebitne potrebe v prihodnjih letih.

Ni seznamov za vračanje denarja

Na skupščini so potrdili tudi dokapitalizacijo družbe, ki je v 100-odstotni lasti občin s Ptujskega, in sicer v višini milijona evrov. Osnovni kapital družbe se je tako povečal z enega milijona evrov na dva. "Razlog za dokapitalizacijo izhaja iz preteklih let, kar smo že večkrat tudi javno pojasnili. V preteklosti smo namreč odpisovali tako imenovane manipulativne stroške, ki jih je podjetje pobiralo od leta 2003 do leta 2014. Po naši oceni neupravičeno. In teh se je v vseh teh letih nabralo, kot rečeno, za ta milijon evrov," je pojasnil Širec.

Omrežje na meji zmogljivosti

V Komunalnem podjetju Ptuj že od sredine junija, ko so začele temperature skokovito naraščati, dnevno načrpajo več kot 18 tisoč kubičnih metrov pitne vode dnevno, kar je po besedah Širca tudi nekako zgornja meja, ki jo sistem še vzdrži. V normalnih razmerah se namreč številka giblje okoli 13 tisoč kubičnih metrov. "Glede na to, da smo lani začeli izkoriščati dva nova globinska vodnjaka, so v tem trenutku zaloge vode zadostne. Res pa je, da je omrežje tisto, ki je na meji zmogljivosti. Pri tako velikih količinah načrpane vode imamo precejšnje težave tudi z defekti, lomi omrežja, kar posledično pomeni večje stroške in tudi nezadovoljstvo tistih, ki trenutno ostanejo brez vode." Kakovost vode po Širčevih zagotovilih prav zaradi globinskih vodnjakov, zaradi katerih črpajo več globinske vode, ki ni kontaminirana s herbicidi in nitrati, tudi v teh razmerah ostaja ustrezna.

Dvig cene predvidoma z julijem

Kot smo že poročali, namerava Komunalno podjetje Ptuj v kratkem dvigniti ceno tako omrežnine kot same oskrbe s pitno vodo. To bi se moralo glede na dogovore z občinami po besedah Širca zgoditi s 1. julijem. Novo ceno je potrdila že večina občin. "Zadnje občinske seje potekajo še ta teden, tako da upam, da bodo vse občine novo ceno potrdile. Čeprav so nekateri indici, da ima kakšna občina tudi pomislek, vendarle upam, da bodo razumeli, da moramo ostati na tem vodooskrbnem sistemu kot celota. In tudi za dogovor, da imamo enotno omrežnino in enotno ceno, ki je bil sklenjen leta 2014 med nami in občinami, sem prepričan, da je za vse občine najbolj primeren in korekten," pravi Širec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta