Lastnikom zemljišč 13 milijonov in pol

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
04.06.2019 20:06

Z gradnjo razdelilne transformatorske postaje Cirkovce se začenja gradnja daljnovoda med Cirkovcami in Pincami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eles

Z gradnjo razdelilne transformatorske postaje (RTP) Cirkovce, na katero se bo priključil novozgrajeni daljnovod moči 2 x 400 kV, se začenja dolga leta načrtovana gradnja daljnovoda Cirkovce-Pince. Po napovedih Elesa bo glavnina gradnje potekala v prihodnjem letu, projekt pa naj bi bil končan do konca leta 2021.

Soglasja tisoče lastnikov

Pred več kot šestimi leti je družba Eles v vseh desetih občinah, po katerih poteka trasa daljnovoda, organizirala informativne dneve, na katerih so z gradnjo seznanili 3300 lastnikov štiri tisoč zemljišč v občinah Kidričevo, Videm pri Ptuju, Markovci, Gorišnica, Ormož, Ljutomer, Beltinci, Črenšovci, Velika Polana in Lendava. Načrtovani dvosistemski daljnovod 400 kV Cirkovce-Pince bo dolg 80,5 kilometra in bo imel 264 stebrov, v zaščitno vrv bodo vgrajena optična vlakna. V okviru navedenega projekta bo v obstoječi RTP 220/110 kV Cirkovce rekonstruirano 110kV stikališče in v razširjenem delu zgrajeno novo stikališče 400/110 kV z novo komandno stavbo ter izvedeno kabliranje obstoječih 110 kV daljnovodov pred razširjeno RTP.

Omejitve kmetovanja zgolj zaradi varnosti

Strah, da bo kmetovanje ob trasi daljnovoda po njegovi izgradnji omejeno, je odveč, odvrača investitor in dodaja: "Edina omejitev je namakanje poljščin z rolomati, če višina curka vode seže do minimalne varnostne razdalje od vodnika. To je seveda odvisno od višine stebrov in dolžine razpetine. Pri tem gre za zagotavljanje varnosti ljudi pod daljnovodom, da ne bi prišlo do udara z električnim tokom. Sicer pa je kmetovanje pod tem daljnovodom popolnoma enako kmetovanju pod daljnovodi, ki jih je na tem območju kar nekaj."
Daljnovod Cirkovce-Pince in novo stikališče RTP Cirkovce bosta omogočila vzpostavitev prve meddržavne povezave s prenosnim omrežjem sosednje Madžarske, sistem pa bo povezan tudi s hrvaškim omrežjem. "S tem se bo povečala zanesljivost delovanja slovenskega elektroenergetskega sistema, povečali se bosta uvozna prenosna zmogljivost in zanesljivost prenosnega omrežja v tem delu države ter izboljšala zanesljivost napajanja odjema v Sloveniji ob izpadih večjih proizvodnih objektov oziroma drugih nepredvidenih dogodkih in obratovalnih težavah," še dodajajo v Elesu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta