Iz Štajerca: ''Trenutki na tej strani življenja so zelo dragoceni"

Aleksandra Papež
23.05.2019 06:02

Socialna delavka in kulturnica vse, kar počne, počne zase, pravi. To je njen prosti čas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Trenutki na tej strani življenja so zelo dragoceni," pravi Valerija Ilešič Toš iz Vitomarcev, ki vsak trenutek življenja izkoristi s polno mero pozitivizma, življenjske moči, veščin in znanj. Kot pomočnica direktorja Centra za socialno delo Spodnje Podravje - enote Ptuj je v svoje delo vpeta z obema rokama, pa še kakšno dodatno bi lahko imela, kot se rada pošali. Delo jo izjemno veseli, saj čuti, da lahko tako pomaga sočloveku, kar je zanjo posebno poslanstvo. "Nobena težka zgodba ne gre 'mimo mene', enostavno si vse vzamem k srcu in tudi naredim vse, kar je v moji moči, da pomagam. Spolne zlorabe, hude oblike nasilja, zanemarjanje in čustvene zlorabe, posebej otrok, me prizadanejo in le-te pogosto v sebi odnesem domov. Službe kot je moja ne gre izklopiti, ko ura odbije konec delavnika," pravi o tem, kako se sooča s težkimi primeri pri svojem delu.

Valerija Ilešič Toš vsak trenutek življenja izkoristi s polno mero pozitivizma, življenjske moči, veščin in znanj.
Igor Napast

Petki so za društvo

Poleg dela je Toševa zelo aktivna tudi v prostem času. Že drugi mandat je predsednica Kulturno-umetniškega društva Vitomarci, v katerega je vključena že od svojega trinajstega leta. "Mama mi je bila ves čas velik zgled, že 20 let je aktivna kulturnica in trenutno vodi društveno knjižnico. V društvu in nasploh pa me podpirajo in mi pomagajo tudi moji domači, sestri, brat in nečaki," ne pozabi omeniti svojih bližnjih. Posebej jo veseli delo z otroki in mladimi, tako s posebnim veseljem vodi otroško in mladinsko gledališko skupino, je mentorica mladim recitatorjem recitatorske skupine z zavidljivo tradicijo ter organizira kreativne delavnice in pravljične urice v Vitomarcih.

Osebni Arhiv

Vikendi so za družino

"Konci tednov so naši. Za vikende nikoli ne načrtujem aktivnosti, čeprav jih zame včasih načrtujejo drugi, a to je redko. Tako v miru počistimo, se odpravimo po nakupih, najpogosteje kar na Ptuj, na pogovor ob kavi, velikokrat pa vzamemo pot pod noge na Donačko goro ali na Roglo." Na vprašanje o svojih domačih vzgojnih izkušnjah se Toševa od srca nasmeje. "Pri prvem otroku se učiš, pri zadnjem se pa zdi, da že več veš."
Mir najde na svojem malem vrtu, med rožami in živalmi – mačke, pes, zajec, želva itd. so našli dom pri njih. Toševi namreč pogosto svoj dom odprejo živalim brez toplega zavetja. "Vse, kar počnem, počnem zase. To je moj prosti čas. Če počnem, kar mi je všeč, čas namenjam sebi, je tako? Rada imam življenje, predvsem pa ga spoštujem. Rada imam ljudi in spoštujem vse skupaj ter vsakega posebej," s širokim nasmehom poudari, brez sledu utrujenosti, kljub temu da ji je odmor med dolgim seminarjem ukradel prav najin pogovor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta