Gradnja blokov blizu Drave na Ptuju s prosto potjo prestižnim razgledom buri duhove

Hojka Berlič Hojka Berlič
15.07.2020 05:45

Na desnem bregu Drave, ob mostu za pešce, naj bi zrasla trinadstropna večstanovanjska objekta s pogledom na ptujsko veduto. Kritike kulturo- varstvenikov in urbanistov naletele na gluha ušesa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova stanovanjska bloka naj bi zrasla ob Dravi, tik za vse bolj priljubljenim turističnim okvirjem. 
Hojka Berlič

Desni breg Drave na Ptuju se - predvsem v relativni bližini Term Ptuj - že leta zdi premalo izkoriščen. V zadnjem času pa se očitno zanimanje investitorjev za gradnjo na tem območju povečuje. Poročali smo že o nameri Cestnega podjetja Ptuj, da tik ob Dravi, poleg mosta za pešce parkirišča na Zadružnem trgu, zgradi gostinski objekt. Nezazidano pa naj ne bi ostalo še eno zemljišče ob mostu za pešce, tik za priljubljenim turističnim okvirjem. Tam podjetje Drava Ptuj načrtuje gradnjo dveh večstanovanjskih objektov. Pri investitorju so nam sicer načrte o gradnji potrdili, trenutno so v fazi pridobivanja soglasij k projektu. Drugih informacij v zvezi s projektom pa za zdaj z nami niso želeli deliti. A če je omenjeni načrtovani gostinski objekt trn v peti predvsem stanovalcem sosednje vogalne hiše, pa načrtovana gradnja trinadstropnih večstanovanjskih objektov tako blizu Drave očitno buri več duhov. Na naše vprašanje, kako komentirajo nekatere pomisleke, ki se glede gradnje pojavljajo, med drugim, da naj bi objekt zastiral pogled na veduto Ptuja, v Dravi Ptuj odgovarjajo le, da je dokumentacija pripravljena v skladu z veljavnim OPN-jem, "zato so vsakršni pomisleki glede zastiranja vedute zelo subjektivne narave".

Zunaj vplivnega območja Ptujskega gradu

Z variantami načrtovane gradnje sta se sicer seznanila tako Urbanistična komisija Ptuja kot mariborska območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD). Kot so na ZVKD zapisali v svojem poročilu, so v strokovni presoji izhajali iz 3. člena Odloka o razglasitvi Gradu Ptuj za kulturni spomenik državnega pomena. Ker je gradnja načrtovana zunaj vplivnega območja spomenika, so v skladu z navedenim členom odloka poskušali "investitorja in njegovega projektanta v nadaljnjih usklajevanjih usmeriti h kvalitetnemu arhitekturnemu načrtovanju, ki bi s karakterjem gradnje izhajalo oziroma upoštevalo kvalitete območja, v katero bo gradnja umeščena, ter da gradnja ne bi bila oblikovana/koncipirana zgolj v smislu utilitarnega večstanovanjskega bloka".

Lokacija blokov 
Hojka Berlič

Potrebna celovita obravnava

"Zavod ima relativno visoke standarde zaščite tega prostora oziroma kriterije, kaj bi se tu smelo. Občinski prostorski načrt (OPN) dopušča več, tu je dokaj liberalen. In investitor načeloma, po zakonodaji, lahko gre do konca teh nekih gabaritov, ki jih OPN dopušča. Hkrati si pa mi prizadevamo, da bi gradnja bila videti čim bolj v kontekstu tega desnega brega in pozidave, ki tam že je, tega, kako nagovarjati pešpot ob Dravi in kako sploh formirati ta prostor. Najlepše in najbolje bi bilo, če bi se obravnaval celovito, z občinskim podrobnim prostorskim načrtom (OPPN), a je verjetno nekoliko iluzorno pričakovati, da bi se občina v tem trenutku tega lotila," dileme pojasnjuje še predsednik Urbanistične komisije Ptuja Aleksander Ostan. Desni breg Drave, pravi, bi bilo treba obravnavati celostno, ne pa lokacijo po lokacijo, kar je zgolj reševanje zatečenega stanja: "OPN je preveč splošen in preveč dopuščajoč. Za to kakovostno lokacijo bi potrebovali kakovosten OPPN ali pa vsaj kakovostne strokovne podlage, na primer v smislu študij ali variantnih preizkusov, ki bi izhajali iz nekih delavnic in ki bi tu določali neke pogoje. Kaj se bo zgodilo s stikom z reko, kaj se bo zgodilo s promenadami, komu bo to namenjeno, kaj narediti tam z avtomobili, dovozi, dostopi. Skratka, celovit, dolgoročen pogled na to temo." Kot so pojasnili na občini, za območje, na katerem bosta predvidoma zrasla bloka, izdelava OPPN ni zakonsko obvezna in tudi ni bila predvidena, saj gre za pretežno pozidano območje. Neuradno pa naj si nihče preprosto ne bi mogel v preteklosti niti misliti, da se bo na tamkajšnji parceli kdo lotil tovrstne gradnje.

Občina pozdravlja vsako gradnjo stanovanj

Tudi ZVKD pa se je glede na to, da je občina, kot so zapisali, z vsemi svojimi razpoložljivimi instrumenti "brez težnje po preprečitvi oziroma izboljšanju načrtovane gradnje, ki predstavlja degradacijo izjemno vedutno pomembnega prostora ob Dravi, izstopila iz usklajevanj z investitorjem in ob dejstvu, da investitor ne izkazuje resne težnje po kvalitetnem arhitekturnem snovanju, ki bi bilo prilagojeno izjemnim kvalitetam prostora, ter je s preverbo novih variant zgolj želel dokazati sprejemljivost prve", izvzel iz postopka presoje gradnje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta