(FOTO in VIDEO) Na Ptuju navdušilo vreme in sijajne maske

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
23.02.2020 18:47

Ulice in trge Ptuja so danes, ko se je vila že 60. mednarodna karnevalska povorka z okrog 2000 maskami iz enajstih držav, med katerimi je tudi tokrat imelo primat okrog tisoč kurentov oziroma korantov, napolnili številni gledalci iz Slovenije in tujine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mednarodna ptujska povorka je bila priložnost, da se obiskovalci seznanijo tako z domačimi kot tudi tujimi maskami.
Igor Napast

Pustna nedelja velja za vrhunec jubilejnega 60. Kurentovanja na Ptuju, ki je letos prvič potekalo pod okriljem Unesca. Osrednji dogodek že od sobote trajajočega festivala v najstarejšem mestu v Sloveniji je bila mednarodna povorka, katero si je ogledalo približno 50.000 obiskovalcev iz Slovenije, pa tudi tujine, predvsem iz Avstrije in Hrvaške.

Navdušenja nad mednarodno zasedbo pustnih mask niso skrivali niti iz leve Nuška Gajšek, ptujska županja, mag. Dejan Židan, častni pokrovitelj letošnjega Kurentovanja, in Branko brumen, predsednik Kurentovanja
Igor Napast
Najbolj množično so se današnje povorke udeležili kurenti oziroma korenti - približno tisoč jih je prišlo, tudi najmlajši.
Igor Napast

Kakšne pustne norčije zganjajo na tujem

Za dobro razpoloženje, predvsem pa zvrhan koš norčij, so kot vsako leto poskrbele izvirne karnevalske skupine, veliko pozornost so pritegnili tudi številni satirični liki, največje zvezde dogajanja pa so seveda bili kurenti oziroma korenti. Več kot tisoč jih je sodelovalo v povorki, na čelu katere je bil letošnji že 17. princ karnevala Darko Cafuta, kurent že od mladih nog, ki si vsako leto izdela novo ježevko z robci.

Letos prvič pod okriljem Unesca

Navdušenja nad mednarodno karnevalsko povorko pa ni skrivala niti direktorica javnega Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec: "Smisel tega, da se na Kurentovanju predstavijo in pokažejo tudi maske od drugod, je, da obiskovalci spoznajo drugo državo še na drugačen način." Prav zaradi tega si bodo, je poudarila Srečkovič Bolščeva, v prihodnje na Ptuju prizadevali narediti še bolj raznolik program in na povorko pripeljati še več raznolikih mask, ki jih pri nas ne poznamo, a so še kako zanimive, saj predstavljajo tradicijo in kulturo neke države.

Pustna povorka 2020, Ptuj
Sanja Verovnik
Pustna povorka 2020, Ptuj
Sanja Verovnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta