Čistilna naprava v predvolilnem času: Kaj tožilstvo očita Čelanu?

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
05.11.2018 14:25

Na ptujskem okrajnem sodišču se je začela ponovna glavna obravnava v zadevi, povezani z gradnjo ptujske čistilne naprave. Kdo naj bi podjetju Tibora International poravnal račune?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Centralna čistilna naprava Ptuj. 
Arhiv Komunalnega Podjetja Ptuj

Gradnja čistilne naprave, ki je bila del zdaj že desetletje starega projekta Celovito varovanje podtalnice Dravskega in Ptujskega polja in je zaznamovala prejšnje volilno dogajanje na Ptuju, je ponovno aktualna. Na Okrajnem sodišču v Ptuju se je danes začela glavna obravnava v kazenskem postopku, saj je proti nekdanjemu županu Štefanu Čelanu Okrožno državno tožilstvo v Kopru vložilo obtožni predlog. Tožilstvo mu očita storitev dveh kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic po prvem in drugem odstavku 257. člena kazenskega zakonika. Po obtožbi je bila pri prvem kaznivem dejanju zlorabe uradnega položaja oškodovana družba Tibora International (TI), ki ji je Štefan Čelan zamolčal, da Mestna občina Ptuj njene terjatve do Cestnega podjetja Maribor (CPM) v višini dobrih 529 tisoč evrov ne bo neposredno plačala, oškodovana družba pa je računala na neposredno plačilo in je bila zavedena. Na prvi glavni obravnavi, konec letošnjega maja, je pooblaščenec podjetja TI, Bojan Kalchbrenner, ki v postopku nastopa kot priča, nekdanjega župana Štefana Čelana obtožil, da zavaja: "Ko je prišlo do nesoglasij z MO Ptuj, smo mi izvedli že več kot 95 odstotkov vseh del na čistilni napravi, a se je Čelan s sodelavci odločil drugače. V tej tožbi želimo dokazati zgolj, da je on tisti, ki ni poskrbel za plačilo, da je bilo osnutkov pogodb o nadaljevanju del več in se je preprosto igral s pogodbami in si pomagal z lažmi." Štefan Čelan, zdaj kandidat za župana: "Skoraj deset let trajajoče tožbe so se končale meni v prid, padla je tudi zahteva po obnovi postopka v zvezi z MOP. Sam v vsem tem dogajanju vidim politični nastop nekaterih, dejstvo pa je, da smo zaradi vseh zapletov izgubili skoraj sedem milijonov evrov, a končali projekt, katerega nedokončanje bi lahko pomenilo ekološko katastrofo za Spodnje Podravje." Sodnica Marija Krajnc je danes dala besedo pričam. Minja Vučinič, ki je takrat kot zaposlena pri Skupni občinski upravi občin Spodnjega Podravja sodelovala v projektu in bila zadolžena za pripravo zahtevkov do države: "Projekt celovitega varovanja podtalnice se je začel konec leta 2007 in do 2009 so zadeve potekale normalno, težave so se začele, ko se je izkazalo, da CPM ne plačuje svojih podizvajalcev. CPM je 2010 šlo v prisilno poravnavo in leto kasneje končalo v stečaju."
Spomnimo, da je podjetje TI kot podizvajalec sodelovalo v 35 milijonov vrednem projektu, njihov zahtevek, da mora MOP plačati še pol milijona evrov z obrestmi za opremo in delo pri obnovi centrale čistilne naprave, pa so tako okrožno sodišče na Ptuju kot višje sodišče v Mariboru in vrhovno sodišče že pred leti zavrnili. Štefan Čelan je prepričan, da TI kot podizvajalec CPM ni imel osnove za izterjavo obveznosti neposredno od MOP. Svojo udeležbo na današnjem zaslišanju prič sta opravičila tako Janko Širec, direktor Komunalnega podjetja Ptuj, kot Jernej Šömen, vodja centralne čistilne naprave na Ptuju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta