Bodo občine Spodnjega Podravja našle denar za mobilno enoto centra za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti?

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
16.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mobilna enota ptujskega centra za preprečevanje odvisnosti  
Slavica Pičerko Peklar

V ptujskem zdravstvenem domu (ZD) v sklopu programa za preprečevanje odvisnosti od leta 2018 deluje ena od zgolj dveh mobilnih enot v državi, druga deluje v Slovenj Gradcu. Petletno evropsko financiranje zelo koristnega in pri uporabnikih droge dobro sprejetega programa se konec aprila končuje, zato Metka Petek Uhan župane Spodnjega Podravja poziva, da program finančno podprejo in tako omogočijo njegovo nadaljevanje: "V okviru Centra za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog, ki deluje v našem ZD, želimo nadaljevati dejavnost mobilne enote, saj bi njena ukinitev močno prizadela naše uporabnike, obenem pa so nam na ministrstvu za zdravje dali vedeti, da bo denar za vseslovenski projekt v prihodnje verjetno spet na voljo, do takrat pa so izvajalcem predlagali, da se začasno po finančno podporo zatečemo k občinam."

Kako se bodo odločile občine?

ZD Ptuj bi za financiranje dejavnosti mobilne enote do konca leta potreboval dobrih 82 tisoč evrov. "Gre za pomemben program, ki ima večplastne učinke. Naš osnovni namen je omejiti uporabo in posledice uporabe prepovedanih substanc. V petih letih, odkar mobilna enota deluje na terenu, smo uspeli v delo vključiti petdeset uporabnikov, sedem od teh ima zaposlitev za nedoločen čas, kar je zagotovo pozitivni učinek našega delovanja, s katerim vsekakor kaže nadaljevati," dodaja Petek Uhanova, ki županom predlaga financiranje programa: "Če bi se odločili za sofinanciranje, bi to pomenilo dobrih pet tisoč evrov na posamezno občino oziroma 430 evrov na mesec, a je na lokalnih skupnostih, da se dogovorijo o načinu financiranja, brez katerega programa od maja ne bomo zmogli peljati."

Župani s ptujskega ugotavljajo, da jim država nalaga vedno nove obveznosti, denarja pa ne zagotavlja.
Slavica Pičerko Peklar

Župani in županje so direktorico ptujskega ZD sicer podprli v njenih prizadevanjih, da mobilna enota v sklopu programa preprečevanja in zdravljenja odvisnosti nadaljuje svoje delo, a menili, da bodo kar takoj težko zagotovili potrebna denarna sredstva. Ptujska županja Nuška Gajšek je zato predlagala, da denar do zagotovitve občinskih sredstev zagotovi ZD iz presežkov preteklih let: "ZD posluje pozitivno, lanski presežek prihodkov nad odhodki znaša dobrih 760 tisoč evrov, zato predlagam, da program financirajo iz tega vira, dokler se občine ne dogovorimo glede financiranja mobilne enote, ki je v petih letih dela na terenu zagotovo opravičila svoj namen." Da načrtujejo presežek vložiti v nadgradnjo zdravstvenega doma, pa odgovarja direktorica Petek Uhanova: "Lahko se pogovarjamo tudi o tej možnosti, a dejstvo je, da mi ta denar potrebujemo za nadgradnjo in zaposlovanje novih kadrov. Naša patronažna služba ima svoje prostore še vedno v kleti ZD in nujno potrebujemo nove prostore."

Država po mačehovsko

O pomenu mobilne enote so na kolegiju županov spregovorili tudi Bojan Horvat, Klavdija Cebek Ladič in Jasmin Gavez, ki se dnevno na terenu srečujejo z odvisniki in spoznavajo, kako zelo je pomembna strokovna podpora: "Naši uporabniki bi se brez strokovne podpore težko zmogli izviti iz primeža drog, mi jim pomagamo tudi s pogovori, skupaj iščemo izhode iz različnih težav - najbolj srečni smo, ko najdejo zaposlitev, saj je to zelo pomemben korak v svet neodvisnosti."

V razpravi, ki je pokazala, da so župani in županje pripravljeni podpreti nadaljnje delovanje mobilne enote ptujskega centra za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog, je Sebastian Toplak, župan občine Podlehnik, opozoril na še vedno zelo mačehovski odnos države do manjših lokalnih skupnosti: "Sam sem člane te mobilne enote pred časom povabil na razgovor, saj me je zanimalo, kakšno je njihovo poslanstvo, kaj in kako delajo, kako pristopajo do uporabnikov - in spoznal sem, da je delo, ki ga opravljajo, zelo potrebno in bi bilo hudo narobe, če bi prenehala delovati. Je pa dejstvo, da moramo mi plačevati za stvari, ki so v kakšnih večjih mestih preprosto vsem dosegljive in tudi brezplačne."

Podobno razmišlja Anton Leskovar, župan občine Kidričevo: "Država nam nalaga vedno nove obveznosti in čas je, da se temu upremo. Mobilno enoto, ki pomaga odvisnikom od drog, potrebujemo - a zakaj nam ne bi bila ta preprosto dana? V Ljubljani se s podobnimi vprašanji pač ne ukvarjajo."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?