(PREGLED) Kako so se v dresih nogometnih velikanov odrezali slovenski najstniki: Od zvezd do hitrega povratka

02.11.2021 09:01
V začetku tisočletja so bili odmevni odhodi mladoletnih slovenskih nogometašev v tujino, v zadnjih letih pa so ti postali stalnica
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jan Oblak se je kot najstnik odpravil v Benfico.
Epa

S pomočjo bralcev smo pripravili obširen seznam nogometašev, ki so domovino zapustili pred dopolnjenim osemnajstim letom in se pridružili klubom iz največjih evropskih lig. Predstavljamo vam karierne poti nekaterih, ki so ob prestopu z odškodnino pomagali tudi svojim (nekdanjim) klubom.

Borut Semler je pri Bayernu sodeloval tudi z legendarnim Gerdom Müllerjem.
Aleš Andlovič

Večji pečat v reprezentanci je pustil Zlatko Dedić, ki se je prav tako pri šestnajstih istega leta kot Semler iz Kopra podal v Parmo. Napadalec, rojen v Bihaću, je za člansko ekipo Parme igral na 29 tekmah in dosegel šest golov. V Italiji je igral še za Cremonese, Empoli, Piacenzo in Frosinone, iz katerega je leta 2009 za 800 tisoč evrov prestopil v nemški Bochum. Novembra istega leta je dosegel gol na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo proti Rusiji. Po turnirju v JAR je v Nemčiji igral še za Dynamo Dresden, Frankfurt in Paderborn, v zrelih nogometnih letih pa je gole dosegal za avstrijska kluba Wacker in Tirol, s slednjim mu je pogodba potekla letos poleti.

Kot 16-letnik je Zlatko Dedić odšel v Parmo, vrhunce kariere pa je doživel v reprezentančnem dresu. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

V sezoni 2006/07 so se pri šestnajstih iz Slovenije v sosednjo Italijo podali Vid Belec in Rene Krhin iz Maribora v Inter ter Dejan Lazarević iz Domžal v Genovo. Lazarević je za prvo ekipo Genoe igral le na dveh tekmah, je pa v serie A vseeno zbral 34 nastopov, skoraj 100 tekem pa je odigral v serie B. Vse do leta 2017 se je selil po italijanskih klubih, vmes bil posojen tudi v Turčijo, leta 2018 pa je prestopil v poljsko Jagiellonio, kjer pa je bil le pol sezone. Septembra 2018 se je vrnil v Domžale, po dveh letih ob Kamniški Bistrici je bil nato skoraj pol leta tretjič v karieri brez kluba, od januarja letos pa igra za tretjeligaša Legnago. Da bi 20 nastopom za reprezentanco 31-letnik dodal še kakšnega, ne gre pričakovati.

Pestro kariero ima za seboj tudi Rene Krhin, ki je pred dobrim mesecem postal član avstralskega Western Uniteda. V serie A je v dresih Interja in Bologne zbral 67 nastopov. Leta 2010 je Inter osvojil ligo prvakov, v tisti sezoni je nogometaš iz Jakobskega Dola debitiral za Milančane, v elitnem tekmovanju pa bil na klopi črno-modrih na gostovanju v Kazanu. V španski prvi ligi je igral za Granado, v prvi francoski za Nantes, pol sezone je letos preživel pri španskem drugoligašu Castellonu. Dolga leta je bil standardni član reprezentance, za katero je zbral 48 nastopov. Trideset nastopov manj ima Vid Belec, ki pa ima na svojem igralnem mestu v reprezentanci močno konkurenco. V primaveri je za Inter redno branil, za člansko ekipo pa zbral tri nastope. Po številu nastopov v serie A bi lahko kmalu prehitel Krhina, branil je na 56 tekmah, v drugoligaškem tekmovanju jih je nabral kar 111. Iz Interja je bil kot mlad nogometaš posojen na Portugalsko in v Turčijo, branil je tudi na Cipru, zdaj pa v serie A brani za Salernitano.

V Milanu ni vse idealno

Manj odmevna je kariera Mitje Novinića, ki se je leta 2007 pri šestnajstih iz Nafte za okoli 300 tisoč evrov preselil v Milan. Danes 30-letni zvezni igralec za člansko ekipo rdeče-črnih nikoli ni igral, član kluba pa je bil kljub vsemu kar sedem let (z vmesnimi posojami v druge italijanske klube). V letih 2015 in 2016 se je preizkušal pri dveh nemških nižjeligaših, od letos pa je znova član Nafte. Za člansko izbrano vrsto nikoli ni zaigral.

Tudi Nemanja Mitrović se je pri šestnajstih iz Kopra podal v Inter, Ljubljančan pa je Milano dvakrat zapustil še pred dvajsetim letom, saj je v primaveri igral za Sassuolo in Bologno. Leta 2013 se je po pol leta brez kluba vrnil v domovino in štiri leta in pol igral za Olimpijo ter postal tudi kapetan zmajev. Sledil je prestop v Jagiellonio, od avgusta 2019 pa je član Maribora. Za člansko izbrano vrsto je od leta 2018 vpisal pet nastopov.

Velika pričakovanja odnesle poškodbe

Haris Vučkić je za Newcastle igral na 16 tekmah.
Reuters

Pri šestnajstih je iz Domžal za en milijon leta 2014 v Fiorentino odšel Jan Mlakar, trenutno napadalec Hajduka. Za člansko ekipo Fiorentine je nastopil enkrat, vijoličasti dres pa si je nato v dveh obdobjih skoraj 80-krat nadel kot član Maribora. Za tri milijone evrov - polovico je dobila Fiorentina - je iz mesta ob Dravi leta 2019 odšel k angleškemu premierligašu Brightonu, se na Otoku selil v QPR in Wigan, po zadnji sezoni v Mariboru pa so si ga zaželeli v Splitu. Še pred tem je debitiral za člansko izbrano vrsto.

Neuspešna vrnitev v domovino

Leta 2016 je pri šestnajstih iz Dravograda v Atalanto prestopil Matevž Vidovšek. Klub Josipa Iličića je mladega vratarja poslal na posojo v Pescaro in Reggino, pred dvema letoma pa je prestopil v ciprski klub Agia Napa. Od januarja letos je 199 centimetrov visoki 22-letnik član Olimpije. Leto po Vidovšku so pri šestnajstih v Italijo prestopili Ranato Simić (iz Domžal v Fiorentino), Nik Prelec (iz Aluminija v Sampdorio) in Nino Kukovec (iz Maribora v Fiorentino). Simić se je lani pozimi vrnil v Slovenijo in okrepil Muro, a za črno-bele v letu in pol ni igral. Dvajsetletnik je imel težave zaradi poškodbe, bremeni pa ga tudi incident, v Portorožu je bil vpleten v pretep s hudimi poškodbami. Letos se je iz Murske Sobote preselil v Koper. Prelec še nima nastopa za člansko ekipo Sampdorie, v dresu mlade reprezentance je na dveh tekmah dosegel dva gola. Nino Kukovec se je januarja vrnil v Slovenijo, v pol sezone pa za Celje ni zaigral, trenutno je brez kluba.

Med zadnjimi odmevnimi prestopi mladoletnikov je odhod Benjamina Šeška iz Domžal v Salzburg pred dvema letoma. Avstrijski klub je za 16-letnika odštel 2,5 milijona evrov, pri osemnajstih pa Transfermarkt njegovo vrednost ocenjuje na osem milijonov evrov. Istega leta sta pri sedemnajstih iz Slovenije odšla tudi Žiga Laci (iz Mure v AEK Atene) in Matevž Dajčar (iz Domžal v Atalanto), letos pa je pri sedemnajstih iz Spala v Inter za pol milijona evrov prestopil Samo Matjaž.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.