(POGOVOR) David Flakus Bosilj: Od Pobrežja do Verone, blizu Ljudskega vrta nikoli

07.10.2021 09:30
Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let se bo nocoj ob 20.15 na celjski Areni Z'dežele pomerila z Anglijo. Prvenec za mlado izbrano vrsto bo skušal doseči Mariborčan, ki je pred meseci iz Aluminija prestopil k Hellas Veroni
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
David Flakus Bosilj je redno nastopal za mlade slovenske reprezentance, pri devetnajstih je poleti debitiral za selekcijo U21. Foto: m24.si/NZS
M24.si/nzs

Varovanci selektorja Milenka Ačimovića so se v nedeljo zbrali na Bledu, po treh dneh treningov na Gorenjskem so bazo preselili v Celje, kjer se bodo nocoj pomerili s favoriti v kvalifikacijski skupini G - Angleži. V knežjem mestu bo mlada reprezentanca do odhoda na ponedeljkovo tekmo v Albanijo. Dan pred obračunom z Anglijo smo se v hotelu Evropa srečali z napadalcem Davidom Flakusom Bosiljem, ki je sredi avgusta iz Aluminija prestopil k italijanskemu prvoligašu Hellasu iz Verone. Devetnajstletni Mariborčan za mlado ekipo rumeno-modrih redno igra. V pokalu je že dosegel gol, trenira pa tudi s prvim moštvom, ki ga vodi Hrvat Igor Tudor in v serie A zaseda enajsto mesto. V mestu na severu Italije je Flakus Bosilj že navezal stik z vrstnikom in someščanom Rokom Možičem. Za druženje v prvih tednih dela in privajanja na novo okolje 19-letna Mariborčana še nista imela časa.

Za mlado reprezentanco je dijak Prve gimnazije Maribor, ki želi ob nogometu čim prej končati gimnazijsko izobraževanje, debitiral poleti in se dobro vklopil v moštvo: "Večino fantov sem spoznal v slovenski ligi, ko smo igrali drug proti drugemu. Nekatere poznam iz reprezentance v mlajših selekcijah. Dobro smo se povezali, čeprav so med nami razlike v letih. Nisem najmlajši v ekipi, a vem, kakšne so moje naloge, in hierarhija, ki mora biti v vsakem moštvu, je znana." Ob poletnem zboru je, kot je to običaj, za "krst" moral zapeti, izbral je skladbo Ko sije luna na obalo. "Nisem najboljši pevec, najslabši pa tudi ne," navrže ob tem član Verone.

Za Aluminij je v prvi ligi do devetnajstega leta zbral 57 nastopov in dosegel 8 golov. 
Sašo Bizjak

​Verona najbolj konkretna

Od začetka poletja se je napovedoval njegov odhod iz Aluminija. Verona je bila najbolj konkretna, vsi vpleteni pa so bili zadovoljni z razpletom, pravi Flakus Bosilj. Srečen je, da je našel novo sredino, v kateri želi napredovati. "Zadovoljen sem z začetkom, konstantno igram. Morda bi želel kakšen gol več. A to bo prišlo, ko se bom navadil na slog igre," ocenjuje prve tedne. V Italijo je odšel dobro pripravljen, saj je redno igral tudi v začetku prve lige za Aluminij, ko sicer "šumarjem" ni šlo. Kidričane spremlja tudi sedaj, verjame, da se lahko kmalu povzpnejo po lestvici.

Verona je povratnik v primavero. Rezultatski cilji ekipe niso povsem določeni, pojasnjuje 19-letnik: "Cilj je, da mladi nogometaši naredimo čim bolj kvaliteten preskok in se uvrstimo v prvo ekipo. Dovolj smo kvalitetni za najvišja mesta. Na začetku smo premagali lanske prvake, Empoli. Sledili so slabši rezultati, kar je povzročilo nekaj nejevolje. A če dobro delaš in treniraš, si nagrajen. Zato nisem zaskrbljen."

Ob prihodu med mastife je mladi reprezentant s strokovnim štabom Verone sestavil načrt, po katerem bi že v tej sezoni zaigral za prvo ekipo, s katero trenira. "Se pa zavedam velikega preskoka med prvo slovensko ligo, v kateri sem igral, in italijansko serie A. Da treniram s prvo ekipo, hkrati pa redno igram v primaveri, je dobra pot zame," ostaja na realnih tleh Mariborčan. Razliko med prvo slovensko ligo in serie A vidi predvsem v kvaliteti. V želji po napredku in odnosu igralcev ta ni tolikšna, meni: "Tudi v Sloveniji, v Aluminiju se zelo dobro trenira, trenerji so prav tako na zelo visoki ravni. V Italiji pa je več poudarka na taktiki."

Da trenira z zvezdniki, kot so Nikola Kalinić, Darko Lazović, Ivan Ilić, Giovanni Simeone, Antonio Barak in drugi, ki so vredni milijone ter zaslužijo več deset tisoč evrov na mesec, ga podžiga, pravi: "Ne razmišljam o denarju. Nisem v situaciji, da bi o tem razmišljal, saj sem še mlad. Je pa res velika in posebna priložnost, da treniram in merim moči z igralci, ki sem jih pred meseci gledal po televiziji. Zdaj se od njih učim. Vsak dan se skušam naučiti kaj novega, da bi bil boljši."

​Ob prihodu k Veroni je mladeniču koristilo, da so tam svoj pečat pred kratkim pustili tudi nekateri slovenski nogometaši: "Za Slovenijo in slovenski nogomet so vedeli, za Aluminij ne. Lepo so me sprejeli, zato sem imel skrb manj."

Meni, da se je za odhod v tujino odločil v pravem trenutku, saj že ima izkušnje s članskim nogometom. 
Sašo Bizjak

Rad je čvrst in agresiven

V nasprotju z nekaterimi mladimi nogometaši, ki so se hitro odpravili v tujino, predvsem v Italijo in se nato v poplavi nogometašev izgubili, je David Flakus Bosilj v prvi slovenski ligi do 19. leta odigral 57 tekem in dosegel osem golov. Meni, da se je za nov izziv odločil v pravem trenutku: "Drugače je, če imaš člansko izkušnjo, kot sem jo jaz dobil pri Aluminiju. To mi je dalo sigurnost."

​Kljub mladosti je v prvi ligi pokazal čvrstost, agresivnost in borbo, bil tudi kaznovan s petimi rumenimi kartoni. "To je del mojega karakterja na igrišču. Rad sem agresiven in čvrst," pravi napadalec, ki ima v reprezentanci močno konkurenco, kar ga veseli. Njegov cimer je bil do nedavnega v izbrani vrsti Gašper Pečnik, zdaj je Svit Sešlar.

Današnja tekma z reprezentanco Anglije, ki je vedno sestavljena iz zvezdnikov, bo velika priložnost zanj in za ekipo, pravi Flakus Bosilj: "Moramo iti na zmago, na obeh tekmah - z Anglijo in z Albanijo. Vemo, da bosta obračuna zahtevna. Potrebujemo pozitiven rezultat, po porazu s Češko in zmagi nad Andoro. Na Češkem smo doživeli nesrečen poraz, potem ko smo igrali res dobro. Ampak čaka nas še dovolj tekem, da pridemo na mesto, ki si ga želimo," pravi Flakus Bosilj, ki poudarja, da je zanj velika čast igrati za reprezentanco, zelo spoštuje tudi selektorja Milenka Ačimovića.

Čeprav je Mariborčan, Flakus Bosilj nikoli ni bil povsem blizu odhoda k NK Maribor. Pojasni: "Začel sem pri Pobrežju. Takrat mi je nogomet pomenil predvsem veselje, rad sem se družil s soigralci. Podobno je bilo tudi pri Malečniku. Nisem si zastavljal karierne poti, povezane z nogometom, ker mi je to bila le strast. Sledil je odhod v Aluminij. Ja, je bilo zanimanje tudi Maribora, a sem izbral to pot in zaenkrat se zdi, da gre v pravo smer."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta