Med Severom in Jugom

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
25.03.2019 21:29

Al' prav se piše Severni Makedonci ali Makedonci?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V sedmem razredu osnovne šole se učijo glavna mesta južnoevropskih držav. In je prijatelj svojega sina vprašal, ali mu torej lahko pove glavno mesto Severne Makedonije. Sinko ga je čisto po predpisih starogrške, Aristotelove logike ogorčeno zavrnil: "Ata, če pa gre za južnoevropske države!"
Ampak zmešnjava ni popolna le za otroke, temveč tudi za starejše. Od 12. februarja imamo novo poimenovanje za južnoevropsko državo, ki malce čudaško vsebuje pridevnik Severna. Kajti makedonski in grški premier, Zoran Zaev in Aleksis Cipras, sta sredi lanskega junija ob Prespanskem jezeru dosegla sporazum o novem imenu. Tako se je dotlej nekdanja jugoslovanska republika Makedonija, kot je bilo njeno uradno mednarodno ime, z angleško kratico FYROM, preimenovala v Republiko Severno Makedonijo. S tem so Atene dvignile svojo dve desetletji in pol dolgo trmasto blokado pri makedonskih aspiracijah po vključevanju v evroatlantske povezave. Niso hotele, da bi uradno Skopje vanje vstopalo pod svojim najbolj naravnim imenom Republika Makedonija, češ, da bi to izražalo ozemeljske pretenzije Skopja po severnogrški pokrajini, prav tako po imenu Makedonija. Pa naj razume te nacionalistične neumnosti, kdor more.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta