zadnje objavljene

pogledi

več
Lucrezia Reichlin, nekdanja direktorica za raziskave pri Evropski centralni banki, profesorica ekonomije na Londonski poslovni šoli, Project Syndicate

mnenje

več

Zaprtje Silicon Valley Bank vznemirilo kriptotrg in zagonska podjetja: Med imetniki računov tudi slovenski startup

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
13.03.2023 05:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaprtje SVB, sicer 16. največje v ZDA, predstavlja največji propad katere od ameriških bank po letu 2008.
Reuters

Neustrezna likvidnost in plačilna nesposobnost sta bila glavna razloga, da so kalifornijski regulatorji konec minulega tedna zaprli ameriško banko Silicon Valley Bank (SVB) Financial in prevzeli nadzor nad njenimi vlogami. SVB Financial je bila sicer ključni posojilodajalec tehnološki industriji, med imetniki računov tam je tudi slovenski startup Chipolo. Regulatorji so se za zaprtje banke odločili, da bi zaščitili vlagatelje.

Primož Zelenšek
Anja CEJ

Zaprtje SVB, sicer 16. največje v ZDA, predstavlja največji propad katere od ameriških bank po letu 2008, prevzem nad okoli 175 milijardami dolarjev vlog te banke je prevzela Zvezna korporacije za zavarovanje depozitov (FDIC), ki običajno ščiti vloge do 250.000 dolarjev. Do včeraj so se bančne poslovalnice ponovno odprle, stranke z zavarovanimi vlogami pa so imele dostop do denarja, nekatere celo že v petek zvečer, nam je pojasnil direktor slovenskega scalup podjetja Chipolo Primož Zelenšek.

Delnice SVB Financial so v četrtek strmoglavile, potem ko je banka zvečer objavila, da je pri prodaji vrednostnih papirjev za zbiranje sredstev izgubila 1,8 milijarde dolarjev. V četrtek je vrednost delnic padla za 60 odstotkov. Težave v banki so sicer že v četrtek sprožile zaskrbljenost glede celotnega bančnega sektorja, večje padce delnic so zabeležile tudi večje evropske banke. Potem, ko je podjetje Circle, ki je ustvarilo sicer domnevno stabilno kriptovaluto USDC objavilo, da ima 3,3 milijarde ameriških dolarjev v propadli banki, je vrednost valute padla na nanjnižjo raven doslej.

Neustrezna likvidnost in plačilna nesposobnost sta bila glavna razloga, da so kalifornijski regulatorji konec minulega tedna zaprli ameriško banko Silicon Valley Bank.
EPA

Medtem je britanska vlada preko skupine HSBC že kupila podružnico SVB na Otoku in zanjo odštela en britanski funt, medtem ko se je nemška podružnica zaprla. Finančna ministrica ZDA Janet Yellen je sporočila, da državnega reševanja SVB Financial ne bo, po srečanju z najvišjimi bančnimi regulatorji pa je dejala, da jim popolnoma zaupa, da bodo sprejeli ustrezne ukrepe. Ocenila je tudi, da bančni sistem ostaja odporen. Ameriški predsednik Joe Biden pa je sporočil, da bo kaznoval krivce za to situacijo ter zagotovil, da ameriški davkoplačevalci ne bodo trpeli izgube zaradi ukrepov.

Ameriški predsednik Joe Biden je sporočil, da bo kaznoval krivce za to situacijo ter zagotovil, da ameriški davkoplačevalci ne bodo trpeli izgube zaradi ukrepov.
Reuters
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?