zadnje objavljene

pogledi

več
Lucrezia Reichlin, nekdanja direktorica za raziskave pri Evropski centralni banki, profesorica ekonomije na Londonski poslovni šoli, Project Syndicate

mnenje

več

(VIDEO in FOTO) Bili smo v proizvodnji Chipola, kjer še kar iščejo nove sodelavce

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
27.02.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ohišja za chipolo brizga eno od lokalnih podjetij. Iz Trbovelj nato iskalniki potujejo v svet.
Anja CEJ

Ne pusti ključem, da zmagajo v igri skrivalnic." Ta zapis na enem od zaslonov v prostorih Chipola v tretjem nadstropju nekdanje Iskrine stavbe na Gabrskem v Trbovljah se obiskovalcu gotovo vtisne v spomin. Je dovolj hudomušen in z močno sporočilno vrednostjo, da ne le razkrije, kaj neki chipolo počne, torej pomaga iskati založene ali izgubljene predmete, pač pa marsikoga postavi v položaj, ko se lahko poistoveti z rešitvijo mlade in zagnane ekipe podjetja, ki v domačih Trbovljah ne le razvija, pač pa tudi izdeluje enega najbolj znanih iskalnikov predmetov na svetu. In ob desetletju obstoja je kot krona prišel še naziv za mladega managerja leta 2022 soustanovitelju in direktorju Chipola Primožu Zelenšku.

"Predvsem ekipi gre ta nagrada, brez ekipe namreč tudi mene ne bi bilo na tem mestu," pravi mladi manager leta 2022 Primož Zelenšek.
Anja CEJ

Na to, da je nekdanji startup danes veliko mednarodno podjetje, je najbolj ponosna nekaj več kot 50-članska ekipa, ki se je ob letošnjem jubileju postavila v ospredje. Brez najave kakšnega novega produkta, ki so sicer vselej zaznamovali lasvegaški začetek leta, je letos minila njihova udeležba na mednarodnem sejmu CES (Consumer Electronics Show) v ameriški meki igralništva, v soju žarometov je bila - ekipa. Ekipa, ki razume svet, deluje iz Trbovelj. Kjer ne le razvijajo, pač pa tudi izdelujejo Chipolove produkte. London, New York, Tokio, Pariz in še dlje, iskalniki Chipolo so prisotni v več kot 200 državah sveta, kjer njihove uporabnike povezuje močna skupnost, preko katere si pomagajo pri iskanju predmetov. Dnevno s pomočjo iskalnika Chipolo uporabniki najdejo 50.000 predmetov, v zadnjih desetih letih pa je aplikacija Chipolo pomagala najti založene predmete več kot 13-milijonkrat, več kot 8-milijonkrat pa je poiskala založen telefon.

Kljub pandemičnemu letu 2021, ko, kot priznava Zelenšek, ni bilo lahko, so tedaj dosegli dotlej rekorden rezultat z nekaj več kot 6,1 milijona evrov prihodkov od prodaje in skoraj pol milijona čistega poslovnega izida, letos pa je Združenje Manager Primoža Zelenška prepoznalo kot mladega managerja leta 2022. "Predvsem ekipi je namenjena ta nagrada, brez ekipe namreč tudi mene ne bi bilo na tem mestu," pravi Zelenšek, ki je z ekipo v najtežjih časih dosegel najboljši rezultat. In lahko danes zadovoljno pove, da v primerjavi s številnimi drugimi tehnološkimi podjetji niso zaposlovali "na zalogo", zato pa zdaj še potrebujejo okrepitve svoje ekipe, ki ji nudijo delo v domačem okolju. "Delo je zelo raznoliko, s sodelavci tudi menjavamo delovne pozicije," je dejala Vesna Smodiš, zadovoljna, da ima službo v Zasavju, ki sicer velja za zapostavljeno območje.

"Vesela sem, da imam službo v domačem kraju," pravi Vesna Smodiš.
Anja CEJ
Janez Jevnikar: "Nenehno moramo izobraževati kader, nujna je fleksibilnost, saj svet vse pričakuje z danes na jutri."
Anja CEJ
Anja CEJ

Tudi vodja operacij Janez Jevnikar se zaveda, da je v podjetju, kot je njihovo, treba nenehno izobraževati kader, nujna je fleksibilnost, saj, kot pravi, svet vse pričakuje z danes na jutri. Za Chipolo, ki je bil minulo desetletje za ameriškim Tilom drugi največji proizvajalec iskalnikov predmetov, se je veliko spremenilo po prihodu velikana Appla v ta segment, ki mu je s prodajo svojih airtagov zavladal. A Chipolov vstop v okolje iOS - zdaj njihovi iskalniki delujejo tudi z Applovo aplikacijo FindMy, kar pomeni, da jih lahko pomaga uporabniku locirati vsaka Applova mobilna naprava kjerkoli na svetu - je podjetju zagotovil nove poslovne priložnosti. "V katerikoli kategoriji Apple predstavi svoj izdelek, to pomeni nov zagon za prepoznavnost te kategorije," pravi Primož Zelenšek o razcvetu segmenta, ki ga je Chipolo pomagal soustvarjati.

Anja CEJ
Roboti že dolgo skrbijo za sestavljanje chipolov in za ultrazvočno varjenje.
Anja CEJ
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?