(VIDEO) Zimska služba na območju Maribora: Na snežne razmere čaka 80 plužnih enot in 150 delavcev

Gregor Grosman Gregor Grosman
15.11.2023 13:05

Nigradova vozila in enote kooperantov v pripravljenosti do 15. marca 2024. V lanski sezoni posipavali in plužili 31 krat, za letos v štabu zimske službe upajo, da jih vreme ne bo presenetilo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsako leto znova plužnim enotam v času obilnega sneženja veliko težavo predstavljajo nepravilno parkirana vozila.
Andrej Petelinšek

Nigrad je pripravljen na letošnjo zimo, akcijski načrt stoji, v podjetju so izvedli že tudi pregled funkcionalnosti vozil za zimsko službo. Na zalogi pa imajo trenutno 430 kubičnih metrov posipnega materiala in 790 ton soli, je povedal Matjaž Kerbler, vodja službe JPP in zimske službe pri družbi Nigrad. S 15. novembrom se je na slovenskih cestah uradno začela zimska sezona, ki bo koledarsko trajala do 15. marca prihodnjega leta, v tem času pa bodo enote zimske službe v stalni pripravljenosti.

Lani 31 krat v akciji

V sezoni 2023/2024 bo Mestna občina Maribor za izvajanje del v zimski sezoni namenila 1,6 milijona evrov, to je nekaj več, kot je znašal strošek zimske službe v lanski sezoni. Lani je MOM za izvajanje zimskega vzdrževanja porabila 1.477.877,36 evra, v kolikor bo letos snežnih padavin več, pa se bodo temu prilagodili. "Seveda nikoli ne vemo, kako nas lahko vreme preseneti. Pripravljeni moramo biti. Upamo, da bodo sredstva zadostna," je povedala Suzana Fras, vodja Urada za komunalo, promet in prostor MOM. V sezoni 2022/2023 so izvedli 11 akcij pluženja cest, 20 akcij posipa, porabili so 1500 ton soli in 1150 kubičnih metrov peska za posip.

V primerjavi z lani so se podražili agregati za posip, sol in naftni derivati, za izvajanje del bo pa tudi letos na voljo 80 plužnih vozil, vključno s kooperanti, in 150 sodelavcev. "Enote, ki so v stalni pripravljenosti, pričnejo posipom, ko začne zunaj zmrzovati, s pluženjem pa, ko na glavnih cestah zapade do 10 centimetrov snega, kriterij za ostale ceste pa je do 15 centimetrov," je dodal Kerbler.

Za aktualno zimsko sezono ima MOM v proračunu na voljo 1,6 milijona evrov.
Andrej Petelinšek

Vsako leto znova plužnim enotam v času obilnega sneženja veliko težavo predstavljajo nepravilno parkirana vozila in neregistrirana odslužena vozila, ki ovirajo čiščenje površin. Vodja zimske službe zato voznike tudi letos poziva, da svoja vozila pravočasno umaknejo z javnih površin in omogočijo njihovim vozilom čim boljše čiščenje. Občani MOM lahko prevzamejo do 20 kilogramov soli za posip ob predložitvi osebnega dokumenta na sedežih mestnih četrti in krajevnih skupnosti.

Ob obilnejših padavinah poostren nadzor

Pozivu se pridružuje tudi pomočnik načelnika Postaje prometne policije Vojko Bevk, ki apelira na voznike, da svoja vozila pregledajo, če so tehnično brezhibna in opremljena s predpisano zimsko opremo. Vse udeležence v prometu opozarja, da v zimskem času prilagodijo hitrost vožnje vremenskim razmeram in svojim sposobnostim. "V primeru obilnejših padavin in če se bo sneg oprijemal cestišča, bo policija poostreno izvajala nadzor. Globe za kršitelje se gibljejo v razponu od 40 do 500 evrov," tako Bevk.

Na sestanku štaba zimske službe so pristojni za izvajanje zimskega vzdrževanja pri Nigradu poleg akcijskega načrta predstavili tudi zaloge posipnih materialov.
Andrej Petelinšek

Javno komunalno podjetje Nigrad na območju MOM skupaj s kooperanti in podizvajalci izvaja zimsko službo na več kot 730 kilometrih cest in 392 kilometrih pločnikov, čistijo 446 avtobusnih postajališč, 66 stopnišč, 15 kvadratnih kilometrov parkirišč, v njihovi oskrbi pa je še 8 večjih mostov in nadvozov, 69 večjih križišč in 948 prehodov za pešce. Kolesarske poti so v času zimske sezone namenjene predvsem za odlaganje snega, ceste plužijo po prioritetah, po istem načinu se posipavajo tudi pločniki. Vsa vozila, vključno z vozili kooperantov in podizvajalcev, so opremljena z aplikacijo, ki omogoča lažje upravljanje z zimsko službo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta