(VIDEO) Upor krajanov v Radvanju: "Problem mora rešiti občina"

Gregor Grosman Gregor Grosman
14.11.2019 20:46

V Radvanju so enotni: zahtevajo umik poziva Nigrada o izključitvi padavinskih voda iz omrežja in zaustavitev vseh novogradenj v mestni četrti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krajani Radvanja so na zboru zahtevali, da se poišče rešitev, ki za njih ne bo pomenila dodatnih stroškov. 
Andrej Petelinšek

Več kot 150 krajanov mestne četrti Radvanje - veliko jih je ostalo pred vrati dvorane  gasilskega doma - se je zbralo zaradi dveh perečih tem: zaprtja pošte v Pohorski ulici oziroma njenega preoblikovanja v pogodbeno pošto, največ neodobravanja pa je bil deležen poziv Nigrada k izločitvi padavinskih voda iz kanalizacijskega omrežja. Že na poti na srečanje je bilo slišati komentarje, da glede na načrtovano število novih stanovanjskih objektov ta ukrep tako ali tako ne bo zadostoval, debatirali so tudi, da bi poziv lahko veljal zgolj za novogradnje, ne pa za 50 let stare hiše na tem območju.
{embed_youtube}https://youtu.be/136NNxcGhs0{/embed_youtube}

Krajani niso krivi

Kako lahko izdajajo soglasje za nove objekte, če kanalizacija ni sposobna požirati tega, so se spraševali krajani. V kratkem bo v Radvanju 500 ljudi več, je izpostavil Rajko Kotnik, predsednik sveta MČ Radvanje, podpredsednik Milan Pukšič pa je dodal, da bi moral Nigrad poziv umakniti, saj "krajani niso krivi za nastalo situacijo niti nimajo denarja za izvedbo zahtev(a)nih posegov".

Andrej Petelinšek
Vili Eisenhut
Andrej Petelinsek

"Imate denar za Cafovo, mi pa naj živimo v blatu"

"Največ vode pride s smučišč, tam bi morali začeti," je na zboru krajanov predlagala občanka, druga pa dodala, da gre za ilovnat teren, ki ne požira vode. Dejan Tacer, vodja službe kanalizacije v Nigradu, je občanom zatrdil, da ni treba naročevati nikakršnih analiz in vrtin, četudi so nekateri navzoči trdili, da so od družbe dobili takšno informacijo. "Imate denar za Cafovo, za Lent, mi pa naj živimo v blatu," je bil kritičen eden izmed krajanov. Več zbranih je odgovorne opozorilo, da zakoni ne morejo veljati za nazaj in ljudem odvzeti že pridobljenih pravic. Pozvali so k državni nepokorščini, če bi se morebiti izrekle globe občanom.

Naj se zaradi poziva ne skrhajo medsosedski odnosi, je zahtevala obiskovalka.
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta