V poskus spletne prevare vpletli tudi mariborski Marprom

Igor Selan Igor Selan
30.09.2024 14:16

Na lažnem profilu na facebooku so neznanci skušali priti do osebnih podatkov uporabnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lažni profil, ki je na družbenem omrežju facebook nagovarjal k izplonitvi spletne ankete, s katero bi neznanci pridobili osebne podatke uporabnikov.
Neznan

Dezinformacije na spletu in poskusi spletnih prevar očitno postajajo stalnica v vsakodnevnem življenju. V nedeljo zvečer se je tako na družbenem omrežju facebook pojavil nov poskus spletne prevare, kjer so neznanci zlorabili Javno podjetje Marprom in skušali priti do osebnih podatkov uporabnikov. Lažna vsebina, katere objava je bila celo sponzorirana, se je nahajala na naslovu Pametna kartica za javni prevoz v Mariboru in je obiskovalce nagovarjala k udeležbi v anketi, z izpolnjevanjem katere bi lahko pridobili brezplačno pametno kartico, ki naj bi omogočila šest mesecev neomejenih voženj z Marpromovimi mestnimi avtobusi za samo dva evra.

Marprom je, ko smo ga na to opozorili, ukrepal nemudoma in tako na svoji spletni strani kot facebook profilu o tem obvestil uporabnike: "V povezavi s tem poudarjamo, da gre za neresnične informacije, ki nimajo nobene povezave z javnim podjetjem Marprom. Zato pozivamo uporabnike družbenega omrežja, da ne odgovarjate na omenjena anketna vprašanja."

Že nekaj ur po objavi je ukrepal tudi facebook in dostop do ankete onemogočil z opozorilom, da vas lahko napadalci na omenjenem spletnem mestu zavedejo, da namestite programsko opremo ali razkrijete stvari, kot so geslo, telefonska številka ali številka kreditne kartice.

Kot je znano, se lažni profili pogosto uporabljajo za prevaro, krajo identitete, širjenje zavajajočih informacij ali celo za kibernetsko kriminaliteto. Zato ne bo odveč nekaj nasvetov, kako se pred njimi obraniti. Pri neznanih profilih bodite pozorni na profilno sliko, še posebno na generične profilne slike (slike slavnih, generičnih oseb ali slabe kakovosti), saj lažni profili pogosto uporabljajo slike, ki jih zlahka najdete na spletu. Preverite tudi zgodovino aktivnosti oziroma časovnico, lažni profili imajo namreč pogosto zelo malo objav, slabo aktivnost ali objave, ki so časovno nekonsistentne. Oglejte si tudi seznam prijateljev, saj imajo lažni profili pogosto nenavadno majhno število prijateljev ali prijatelje, ki niso povezani z vašo skupnostjo. Preverite pa tudi podatke o profilu, ali podatki, torej slika in informacije, ustrezajo spolu, starosti, lokaciji in podobno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta