V Kamnici na zadnjem preskakovanju ovir s konji letos. To so športniki, terapevti in ljubljenci obenem

Jana Juvan Jana Juvan
12.10.2024 18:00

Čez ovire bo v treh dneh na Hipodromu Kamnica skočilo okoli 230 konj in njihovih jahačev iz celotne Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zadnja priložnost za ogled preskakovanja ovir s konji letos bo še jutri.
Tadej Regent

Na Hipodromu v Kamnici poteka ta vikend zadnje letošnje slovensko tekmovanje v preskakovanju ovir. V petek se je začelo z "ogrevalnimi" tekmami odprtega tipa, danes so potekali pokal mlajših mladincev in pokal v kategoriji U25 ter amaterski pokal, jutri pa sledijo še pokali za člane, mladince in otroke. Čez ovire bo v treh dneh skočilo okoli 230 konj in njihovih jahačev iz celotne Slovenije. 

Za kamniški hipodrom od februarja skrbi Martina Vihar, ki je po svoji prvi sezoni zelo zadovoljna, tudi ker se je pokal po letu premora s pomočjo sponzorjev vrnil v Kamnico. "Gradimo in se trudimo. Uspeli smo prirediti tri tekmovanja za pokal Slovenije. Tokrat poteka tukaj še finale pokala, kjer tekmujejo tudi naši jahači in konji, ki se potegujejo za naslove pokalnih zmagovalcev te sezone. Prisotne je nekaj nervoze, saj je konkurenca močna, ampak imamo veliko podpore članov in njihovih družin, to je zelo pomembno pri vsem tem odrekanju," nam je pripovedovala pred pričetkom pokala mlajših mladincev. 

Šport, tekma in posebna vez

Med tistimi, ki se jim je danes okoli vratu zalesketala medalja, je bila tudi domačinka, 13-letna Glorija Panikvar, ki je prvič konju na hrbet zlezla že pri šestih letih, zadnji dve leti pa tekmuje v preskakovanju ovir. Osvojila je drugo mesto na pokalu mlajših mladincev. Medaljo je pričakovala, treme ni imela preveč, tekmovanje v domačem klubu ali kje drugje pa zanjo ni bistveno drugače, nam je povedala. Jahanje vzame precej časa, sploh če imaš svojega konja, kot Glorija, ki za svojo kobilo Enigmo skrbi vsak dan, ne glede na vreme, tekme pa se zvrstijo skoraj vsak vikend. Jahanje ni samo šport, gre tudi za vez s konjem, poudari. Rada pa tudi tekmuje. "Ampak če Enigma ne bi več mogla tekmovati, bi jo imela enako rada," sklene.

"Jahanje je lahko šport in tekmovanje, lahko pa je tudi samo zelo lep hobi. Konji so konec koncev tudi odlični terapevti."
Tadej Regent

S konjeništvom se že od 13. leta ukvarjata tudi Nina Obrovnik iz Slovenske Bistrice, ki tekmuje za Konjeniški klub Velenje in Andraž Cijan Brkič iz Ljubljane, ki tekmuje za mariborski Konjeniški klub Velebiro. Oba sta na tekmovanje prišla iz več razlogov. "Vpeljujeva mlade konje in jih učiva tekmovati, saj se šele učijo skakanja. Poskusiva jim predati vso svojo znanje in iz njih narediti tekmovalce," razloži Nina Obrovnik, ki je bila s prvimi tekmami zelo zadovoljna. Pred njima pa so bile še pomembnejše, saj se je Andraž Cijan Brkič, boril za obranitev novega naslova zmagovalca v najvišji kategoriji, U25. "V Sloveniji se ta šport zelo lepo razvija, organizatorji se trudijo držati tekme na visokem nivoju. Žal imamo samo letno sezono, ker ni infrastrukture s pokritimi jahališči, da bi lahko tekmovali in tudi trenirali še pozimi," pravi Andreaž Cijan Brkič, ki največjo razliko s tekmami v tujini vidi v velikosti hipodromov, pa tudi šibkejši konkurenci oziroma manjšem številu tekmovalcev, ne nazadnje pa tudi gledalcev, medijske in nenazadnje sponzorske pozornosti. "Letos so dvignili nivo organizacije, tako kar se tiče samih priprav kot urejenosti terena za konje. To je zelo pomembno, sploh za višje tekme, da lahko konj naredi maksimalno v varnem okolju. Vidi se, da se trudijo in nadgrajujejo," je še pohvalila organizatorje Nina Obrovnik.   

Jahanje ni samo šport, gre tudi za vez s konjem.
Tadej Regent

Generalni sekretar konjeniške zveze Slovenije in predsednik Konjeniškega kluba Hipodrom Kamnica, Rok Vadnjal, pove, da so za pripravo terena res namenili precej časa. Nekoliko jim je delo otežil petkov dež. Ampak zavedajo se, da je dober teren osnova za to, da se tekmovalci radi vračajo. "Lažje je tekmovalca obdržati, kot pridobiti novega," priznava Vadnjal. Turnir so sicer prestavili, saj so ga sprva načrtovali septembra, a jim je zagodlo vreme, ki pa je ta vikend bilo kot nalašč za jahanje. Zato upajo, da bo v prihodnje na tekme prišlo še več gledalcev. 

V nedeljo tudi poniji in ustvarjalne delavnice

Zadnja priložnost za ogled preskakovanja ovir s konji letos bo še jutri, v nedeljo, ko bodo potekale še tri finalne tekme - tudi za najmlajše, zato bodo na hipodromu imeli še ustvarjalne in likovne delavnice ter omogočili jahanje ponijev za najmlajše ljubitelje tega športa in živali, obljubljajo pa tudi kakšne sladke prigrizke.

V nedeljo bodo na hipodromu imeli še ustvarjalne in likovne delavnice ter jahanje ponijev za najmlajše ljubitelje tega športa in živali.
Andrej Petelinsek

"Vsak vikend smo se trudili približati jahanje tudi družinam z majhnimi otroki," poudari Martina Vihar, ki ima tudi za prihodnjo sezono že velike načrte. "Upam, da bomo vsak mesec uspeli prirediti kakšno tekmovanje, ne glede na to, kakšnega tipa. Da bi se čim več dogajalo in bi pritegnili čim več ljudi, da spoznajo ta krasen šport. Naj vidijo, kako lepa je ta povezanost z živaljo, ki je tudi zelo pomembna za razvoj otroka. To je lahko šport in tekmovanje, lahko pa je tudi samo zelo lep hobi. Konji so konec koncev tudi odlični terapevti," še sklene Martina Vihar, ki opaža, da prav jahanje pogosto pomaga otrokom z učnimi težavami.

V Kamnici prebiva trenutno pribnližno 30 konjev, ki jih obiskuje okoli 150 jahačev. Najmlajši so stari pet let in začnejo z jahanjem ponijev, nato pa postopoma po šestem letu tudi z jahanjem konjev. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta