Poklukar na sestanku o akcijskem načrtu za zdravstvo. Arsenovič: Govoriti, kje in kako, je malo prezgodaj, ker je precej šahovskih potez

Jasmina Cehnar
21.05.2021 18:15
Janez Poklukar se je v Mariboru znova pogovarjal o potrebah zdravstva, podrobnosti bo pripravila posebna delovna skupina.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister Janez Poklukar je sestankoval s predstavniki občine, univerze in zdravstva v regiji. 
Sašo Bizjak

Potem ko je minister za zdravje Janez Poklukar nedavno obiskal UKC Maribor in Medicinsko fakulteto (MF) Univerze v Mariboru, je danes na pobudo Mestne občine Maribor v nekoliko širšem krogu akterjev iz zdravstva v regiji znova sestankoval. Tudi tokrat so govorili o kadrovskih in infrastrukturnih potrebah kliničnega centra in fakultete, poleg tega pa še o potrebah zdravstvenega doma, območne enote NIJZ in Nacionalnega laboratorija za okolje, zrak in hrano. "Sklenjeno je bilo, da oblikujemo delovno skupino, ki bo v srednjeročnem obdobju pripravila akcijski načrt, na podlagi katerega bomo lahko uresničili to, da bo lahko MF v naslednjih letih vpisala še enkrat več študentov kot danes, torej preko 200, in da bo UKC Maribor pripravljen na vse izzive," je povedal Poklukar.

Prioriteta je nadgradnja onkološkega oddelka, "kajti vemo, da je to edina klinika, ki pokriva onkološki del v vzhodni Sloveniji in potrebuje širitev," pravi minister Poklukar. 
Andrej Petelinšek

Infekcijski oddelek do leta 2027

Kot je znano, fakulteta viša vpis na študiju splošne medicine, prav tako pa uvaja novi študij dentalne medicine in farmacije, zato so prostori nove stavbe že pretesni. Glavni projekti UKC pa so selitev pljučnega oddelka na matično lokacijo, kar bo izvedeno na začetku prihodnjega leta, gradnja oddelka za infekcijske bolezni do leta 2027 in negovalne bolnišnice, nadgradnja onkologije in urgentnega centra. "Že 30 let se pogovarjamo, kako nujne so te investicije, novi zakon končno odgovarja na ta vprašanja," je Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor, povedal, da so se seznanili z osnutkom zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v slovensko zdravstvo, ki je trenutno v javni obravnavi in bo v naslednjih desetih letih urejal porabo skoraj dveh milijard evrov. Kakšen delež tega denarja je predviden za mariborsko območje, minister danes še ni znal oceniti, je pa denimo za oba klinična centra predvidenih okoli 700 milijonov evrov, za obe medicinski fakulteti pa 200 milijonov evrov.

Čeprav so bili danes skrivnostni o umeščanju zdravstvene infrastrukture v prostor, se omenja kot možna lokacija širitve UKC Maribor kulturni center Pekarna.
Igor Napast

O lokacijah še skrivnostni

Pomemben del sestanka je bilo sicer tudi umeščanje infrastrukture v prostor. Pri tem je znano, da občina razmišlja o tem, da bi potrebne kapacitete UKC in fakultete umestila v kulturni center Pekarna, kar je v minulih tednih že sprožilo nemir. Zato ni presenetilo, da o konkretnih možnostih prostorskega umešanja  ni želel govoriti nihče. Povedali so le, da prigravajo različne možnosti. "Govoriti, kje in kako, je malo prezgodaj, ker je precej šahovskih potez," je denimo povedal mariborski župan Saša Arsenovič, ki se za predvidene investicije v zdravstvo poleg boljše zdravstvene oskrbe zavzema tudi zaradi novih delovnih mest, ki bi jih prinesle.

Na sestanku so sicer govorili še o nadgradnji primarnega zdravstva, vzpostavitvi posebne regijske reševalne postaje, ki bi se primerno odzivala s potrebnimi vozili in helikopterskimi prevozi, med drugim pa tudi o dodatnih prostorih za območno enoto NIJZ, ki se sedaj nahaja na dveh lokacijah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta