(FOTO) Mariborske ulice zasedli protestniki, na eni strani proti splavu in na drugi za pravico do splava

Igor Selan Igor Selan
28.09.2024 14:00

Oba protesta sta bila organizirana ob svetovnem dnevu varnega splava.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shod zagovornikov splava
Andrej Petelinšek

Ob svetovnem dnevu varnega splava sta v soboto v središču Maribora potekala dva shoda. Prvi v organizaciji Zavoda mreža za življenje in enakopravnost, ki se zavzema proti splavu, drugi pa v organizaciji Društva Iskra, ki poudarja ustavno pravico do svobodnega odločanja o rojstvih otrok.

Shod nasprotnikov splava
Andrej Petelinšek

"To je že naš drugi pohod za življenje v Mariboru, na katerem sporočamo, da je vsak nerojeni otrok človek, da je življenje vredno braniti, spoštovati in ceniti. Želimo, da bi vsaka mama na Štajerskem dobila sporočilo, da obstaja boljša možnost od splava, da lahko dobijo pomoč, da so ljudje, ki želijo pomagati. Je pa danes tudi posebna priložnost, da Slovenija in Štajerska ugotovita, da je splav preživet. Namenjen je bil smrti, to, da nekomu vzameš življenje, pa ne more biti pravica," je povedala Urška Cankar Soares iz zavoda Iskreni. 

Shod nasprotnikov splava
Andrej Petelinšek

Na shodu proti splavu, ki je potekal pod sloganom Vsak nerojeni otrok je človek, se je zbralo okrog 150 ljudi, ki so se nato s transparenti podali po mestu.

"Pravica do splava ni stvar debate"

Na drugi strani Glavnega trga se je medtem zbrala nekaj manjša, a zato zelo glasna skupina podpornikov pravice do splava, ki shode nasprotnikov razume kot odkrito sovraštvo in nasilje nad ženskami, saj da poskušajo posegati v avtonomijo ženskih teles in označujejo za morilke vse ženske, ki opravijo medicinski abortus. "S tem protishodom želimo povedati, da pravica do splava ni stvar debate, ker je to pravica, ki smo si jo težko izborili in ki se ji ne bomo odpovedali. Brez tega, da ima vsaka ženska zakonit in preprost dostop do varnega splava, si enakopravne družbe ne moremo zamišljati," je povedala Tina Hajdinjak iz Iskre. In dodala, da je pravica do splava ključni del telesne avtonomije žensk, ki jim omogoča, da same odločajo o svoji prihodnosti, in je kot taka predpogoj svobodnega ženskega udejstvovanja v družbi.

Shod zagovornikov splava
Andrej Petelinšek

Ob tem je opozorila, da odprava splava dokazano ne zmanjša števila nezaželenih nosečnosti ali njihovih prekinitev, ženske z onemogočenim dostopom do osnovne zdravstvene oskrbe, v katero sodi tudi opravljanje abortusa, pa so prisiljene v nevarne, improvizirane posege. "Zakonsko določena pravica do splava pa ni dovolj. Za naše reproduktivno zdravje potrebujemo vsem dostopne higienske pripomočke, kontracepcijo in ginekološko oskrbo. Ob kvalitetni spolni vzgoji, ki nas bo opremila z razumevanjem in možnostmi odločanja o lastni spolnosti, nas naučila prepoznavati vse vrste nasilja ter spodbujala zdrav odnos do naših teles. Stigmatizacija kateregakoli od teh aspektov, krepi patriarhat in je škodljiva za družbo," je še povedala Hajdinjakova.

Shod zagovornikov splava
Andrej Petelinšek

Podpornike pravice do splava podprli tudi Levica in SD

Protishod podpornikov pravice do splava sta podprli tudi Levica in Ženski forum SD. Levica je ob tem že v četrtek mestno upravo pozvala, naj shode proti splavu prepove, saj ima Slovenija pravico do splava zapisano celo v ustavi, nazadnjaškim družbenim silam pa da ima država dolžnost odvzeti javni prostor, v katerem bi lahko širile svojo ideologijo. Ženski forum SD pa je med drugim zapisal: "Pravica do varnega splava je človekova pravica, ki ne sme biti nikoli omejena ali ogrožena. Kriminalizacija splava ne prepreči, temveč ga naredi le manj varnega. Prepovedi in omejitve ne zmanjšujejo števila splavov, ampak ženske in druge noseče osebe le silijo v nevarne in tvegane metode."

Andrej Petelinšek

Akcijo za pravico do splava je v Mariboru organiziral tudi Inštitut 8. marec. V okviru vseevropske akcije My voice, My choice (Moj glas, moja izbira, op. p.) so zbirali podpise za reproduktivne pravice, pri čemer želijo z akcijo zbrati milijon podpisov po vsej EU in s tem Evropski parlament vzpodbuditi k zaščiti pravice do splava. Od aprila jim je uspelo zbrati 580 tisoč podpisov, s čimer je pobuda po navedbah inštituta postala najhitreje rastoča pobuda v zgodovini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta