Klopotec, ki ga ni, vrba in bober: Kako je bober v Mariboru postal spletna senzacija

Andreja Kutin Andreja Kutin
22.11.2022 05:18
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot se bobri navadijo na nas, se bomo, kot kaže, tudi mi navadili na njih.
Mateja Žerjavič

Bober je ob mariborskem delu Drave naseljen že vsaj leto, a je nase opozoril pred kratkim, ko je podrl vrbo ob promenadi na Lentu. Zaradi fascinacije meščanov nad sicer za to okolje nenavadnimi živalmi je hitro postal spletna senzacija, nekdo se je spomnil celo fotomontaže s podrtim klopotcem pred Hišo Stare trte, mnoge je zaskrbelo za novo brv. Dobra vest je, da "mrtvega" lesa bober ne malica.

Dobra vest je, da "mrtvega" lesa bober ne malica.
Igor Napast

V 25 letih poselili Slovenijo in Hrvaško

Sicer pa skupne službe za varstvo okolja sporočajo, da glede bobra ne izvajajo "kakšnih posebnih nalog ali monitoringa te zaščitene živali, ker je tudi njegova prisotnost do sedaj bila na našem območju v nekem sonaravnem obsegu in ni povzročala večje škode ali preglavic". Bober je bil doslej prisoten predvsem v zgornjem toku reke Drave, na območju krajinskega parka Mariborsko jezero, v bližini Kamnice, Bresternice, obrežja Mariborskega otoka. "Ob razširjenem pojavljanju v urbanem delu mesta letos jeseni je MOM takoj povezala izvajalce in načrtovalce projekta obnove Lenta, vzdrževalca obrežnih zelenih površin (Nigrad), arboristko ter zaščitila obstoječa drevesa na način, kot se to običajno izvede (s fizično zaščito). So se pa povezali tudi s skrbnikom Stare trte, ki je zaščitil trto," sporočajo z občine. Ne nazadnje je to, da se je vrsta naselila prav v Mariboru, dober znak.

Naša avtohtona vrsta je v preteklosti zaradi pretiranega lova tako v Sloveniji kot tudi v mnogih drugih evropskih državah namreč izumrla. V letu 1996 so pričeli bobre naseljevati na Hrvaškem. "Iz Bavarske so pripeljali 85 živali, njihovi potomci pa so se razširili tudi v Slovenijo, Avstrijo in na Madžarsko. Kolonizacija še ni zaključena, po zdaj znanih podatkih je vrsta prisotna na vseh velikih rekah podonavskega povodja (Mura, Drava, Sava, Sotla, Krka, Kolpa) in na številnih pritokih, na mnogih vodah pa ga še pričakujemo. Zanimivo je, da je bober že pred nekaj leti po reki Savi prispel v bližino Bleda," pojasnjuje biologinja Tatjana Gregorc z Inštituta Lutra.

Bober je ob mariborskem delu Drave naseljen že vsaj leto, a je nase opozoril pred kratkim, ko je podrl vrbo ob promenadi na Lentu.
Fani in Rozi

Narava, družba in ukrepi

Ko so vsi najboljši deli habitata na nekem območju že zasedeni, se bobri lahko ustalijo tudi na manj primernih oziroma suboptimalnih habitatih. Pogosto tudi v urbanih območjih in v večjih mestih. Na prisotnost človeka se sčasoma navadijo, zato jih ponekod lahko opazujemo tudi sredi belega dne. Kot se bobri navadijo na nas, se bomo, kot kaže, tudi mi navadili na njih. "Medtem ko vrste na naših tleh ni bilo, se je naravno okolje zelo spremenilo, bober pa je izginil iz zavesti ljudi. Pozabili smo, kako sobivati s to vrsto, veliko bolj kot izguba naravnega habitata pa bobru povzroča težave izguba 'družbenega' habitata," pravi Tatjana Gregorc. Kljub temu obstajajo večja mesta, kot je Maribor, kjer se v rekah bobri počutijo čisto domače.

Za zmanjševanje konfliktov med človekom in bobrom je na voljo precej učinkovitih in preprostih ukrepov. Lokalne nezaželene poplave za jezovi preprečujemo z namestitvijo cevi (tako imenovani bobrobran), s katero uravnavamo višino vode za jezom, posamezna drevesa zaščitimo z mrežo, za ograditev večjih površin so učinkoviti tudi električni pastirji. Vse te rešitve prinaša v slovenski prostor projekt Life Beaver, v katerem pri Inštitutu Lutra spremljajo pojavljanje bobra v Sloveniji tudi s pomočjo spletne aplikacije Bobrosled.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta