(FOTO) Tako je prvi šolski dan potekal v Mariboru. Kaj pa je otrokom v vrtcu obljubil župan Arsenovič?

Zala Bedenik
02.09.2024 13:09

Danes je prag mariborskih šol prvič prestopilo 975 prvošolcev. Skupno število vseh učencev v mariborskih javnih osnovnih šolah in zasebnih šolah je v šolskem letu 2024/25 približno 9468.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otroke v enoti Poljane je obiskal župan Saša Arsenovič.
Sašo Bizjak

Po dolgih in vročih počitnicah se bodo učitelji, ravnatelji in učenci morali znova privaditi na pester šolski ritem. Prvi šolski dan je bil še posebno pomemben za vse prvošolce, ki so si ob prehodu iz vrtca v šolske klopi nadeli rumene rutice. O sprejemu prvošolcev je ravnateljica Osnovne šole Prežihovega Voranca Barbara Pernarčič povedala: "Naše nove učence sprejmemo, jim določimo oddelek in zaščitnika iz devetega razreda. Dobijo rumeno rutico, šolske potrebščine in se sproščeno začnejo povezovati s sošolci in učiteljico." Glede številčnosti generacije je dodala: "Letos smo morali kar nekaj otrok zavrniti in dati prednost tistim, ki prihajajo iz naše okolice, ostale pa preusmeriti na druge šole. Imamo dva polna prva razreda z osemindvajsetimi učenci."

Osnovna šola Prežihov Voranc
Sašo Bizjak

Jubilejna 50. generacija prvošolcev

Tudi na Osnovni šoli Kamnica je bil prvi šolski dan zelo poseben, saj so sprejeli 50. generacijo prvošolcev. "Letošnja generacija ni kaj večja od prejšnjih, napolnili smo dva oddelka. Novosti so, da se pridružujemo razširjenemu programu osnovnih šol in kot druge šole se bomo soočili z novostmi nacionalnega preverjanja znanja," je poudaril ravnatelj Tomaž Čeplak.

Osnovna šola Prežihov Voranc
Sašo Bizjak
Osnovna šola Prežihov Voranc
Sašo Bizjak

Kako so otroke pripravili na prvi šolski dan, nam je predstavila mamica enega od prvošolcev: "Počutim se, kot da bi sama šla v prvi razred. Priprave so potekale tako, da smo se z otrokom predvsem veliko pogovarjali o šoli, skupaj kupili nove šolske potrebščine zanj in ga spodbujali." Da bi prehod iz vrtca v osnovno šolo tekel čim bolj gladko, so se učiteljice že med lanskim šolskim letom s svojimi bodočimi učenci spoznavale na delavnicah, je pojasnila učiteljica Jasna Krajnc iz OŠ Prežihovega Voranca: "Prehod omogočamo tako, da v prvem letu pouk temelji predvsem na igri in gibanju, kar otrokom omogoča, da se ne zavedajo, koliko novega se učijo." Učitelji imajo ključno vlogo v tem obdobju otrokovega življenja, saj so osrednji pri njihovi vzgoji in razvoju. Ob tem učiteljica doda: "Do konca prve triade postanejo otroci že bolj zreli in to me vedno najbolj razveseli, vsaka generacija pa je na svoj način edinstvena."

Vrtec Studenci, enota Poljane
Sašo Bizjak

Županova obljuba otrokom

V nasprotju z učitelji v šolah vzgojitelji v vrtcih niso imeli pavze, med počitnicami so v dežurstvu pridno skrbeli za najmlajše in tako olajšali skrb mnogim staršem. Vrtec Studenci enota Poljane je v tem šolskem letu sprejel kar 150 novincev, je poudarila ravnateljica vrtca Olga Fekonja"Zelo sem vesela, da nas je prvič obiskal župan. Danes je bilo slišati polno smeha, pa tudi nekaj joka," je dejala. Otroke, ki so prvič obiskali vrtec, so pričakali s presenečenji in jih sprejeli v urejenih igralnicah.

Osnovna šola Kamnica
Sašo Bizjak
Osnovna šola Kamnica
Sašo Bizjak
Osnovna šola Kamnica
Sašo Bizjak

Otroke v enoti Poljane je obiskal in jih spodbudno nagovoril župan Saša Arsenovič: "Želim uspešen prvi šolski dan vsem otrokom, ki so se z dopusta preselili v šolo ali vrtec, in mirne živce vsem staršem, ki so svoje otroke prvič pripeljali v vrtec ali šolo. Ni jim treba skrbeti, saj imamo odlične učitelje in vzgojitelje." Otroci so mu izrekli dobrodošlico s pesmijo o zelenem in lepem Mariboru, zato jim je obljubil: "Če boste zelo pridni v vrtcu, bomo ob Dravi posadili dvajset novih dreves in ob lutkovnem gledališču naredili družinsko področje z adventnim koledarjem. Mesto bo še bolj urejeno in čarobno."

Osnovna šola Kamnica
Sašo Bizjak

V šolskem letu 2024/25 je v mariborske javne osnovne šole in zasebni šoli vpisanih skupno približno 975 prvošolcev. Skupno število vseh učencev v mariborskih javnih osnovnih šolah in zasebnih šolah pa je približno 9468.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta