(FOTO) Mariborski mestni svet: Za podražitev vrtcev, proti višjim cenam za vožnje z avtobusi

Igor Selan Igor Selan
25.05.2023 09:17
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mestni svet je znova preprečil namero župana Saše Arsenoviča, da podraži vožnjo z gondolo.
Sašo Bizjak

Mestni svet je znova preprečil namero župana Saše Arsenoviča, da podraži vožnjo z gondolo na Pohorje. Predlog spremembe odloka, po katerem bi krožno kabinska žičnica postala tržna dejavnost Marproma in ne več izbirna gospodarska javna služba, kar bi Marpromu omogočilo, da cene namesto mestnega sveta postavlja sam, so namreč svetniki na predlog Franca Kanglerja (SDS) umaknili z dnevnega reda seje. "Sploh se ne zavedate, koliko mariborskih Pohorcev se vsak dan vozi v službo in koliko otrok v vrtec in šolo. Mestni svet ima pravico odločati o cenah gondole, ne nazadnje je tudi Marprom izvajalec gospodarske javne službe in ga plačujemo iz proračuna. V čem je torej razlika med avtobusom in gondolo," je Arsenoviča vprašal Kangler.

Da bi se trg prav gotovo bolje odzival pri določanju cen kot mestna politika, je svetnike prepričeval župan in dodal: "Iz aviona se vidi, da tu nekaj ni v redu, če se lahko na Pohorje in nazaj pelješ za šest evrov." A svetnikov ni prepričal.

Milan Mikl in Srečko Đurov
Sašo Bizjak

Podražitev vstopnic na Mariborskem otoku in v Pristanu

Svetniki so obravnavali nove cene družbe Šport Maribor, ki upravlja s športno infrastrukturo v mestu. "Cene usklajujemo zaradi inflacije, ki od zadnje uskladitve cen leta 2020 znaša 17,1 odstotka. Smo pa upoštevali socialne kategorije in tako za otroke podražitev praktično ne bo," je višje cene utemeljil direktor družbe Ranko Šmigoc. Da dvig razume, je odvrnil Milan Mikl (SDS), a opozoril, da ima Šport tudi še veliko rezerv: "Zelo malo se je denimo naredilo na zmanjšanju porabe energije. Prav tako se denar ne troši racionalno, odpustili so dva zaposlena, kar jih je stalo najmanj sto tisoč evrov." Da se premalo osredotočamo na strategije, ki bi v športne objekte pripeljale več ljudi, je izpostavil Marko Slavič (GS): "Tudi na ta način bi se steklo več denarja."

Svetniki so po razpravi nove cene na kopališčih Mariborski otok in Pristan potrdili z 21 glasovi za in 3 proti. To pomeni, da se bo na Mariborskem otoku dnevna vstopnica podražila s 5 evrov na 6,5 evra, za mladino in upokojence pa s 4 evrov na 4,5 evra. V Pristanu pa se bo vstopnina povišala s 6 evrov na 7,50 evra.

Lidija Divjak Mirnik in Davorka Pregl
Sašo Bizjak

Svetniki so podprli tudi podražitev javnih vrtcev, kar pomeni, da bodo cene v tem primeru višje za povprečno 38 odstotkov, a se bodo zneski na položnicah staršev zaradi višjih občinskih subvencij zvišali le za 18 odstotkov. Niso pa soglašali s predlagano podražitvijo mestnih avtobusov. Ostale predlagane podražitve so preložili na naslednje srečanje, saj so sejo po več kot šestih urah prekinili.

Umaknili skoraj vse amandmaje

Še najbolj vroča razprava se je razvila pri odločanju o odloku o občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) za območje Dvořakove ulice, kjer namerava javni medobčinski stanovanjski sklad zgraditi 60 najemnih stanovanj za mlade. Štiri svetniške skupine so namreč k odloku predložile kar enajst amandmajev, a je mestna uprava, tudi na osnovi mnenja ministrstva za naravne vire in prostor, zastopala stališče, da so vsi razen amandmaja LPR nezakoniti, saj bi z njihovim sprejetjem v akt vnesli spremembe, o katerih se v času javne razgrnitve sploh ni razpravljalo. "S sprejemom teh desetih amandmajev bi postopek priprave tega prostorskega akta vrnili v fazo dopolnjenega osnutka. Gradivo bi tako bilo treba ponovno javno razgrniti, to pa pomeni zamik gradnje najmanj za pol leta, če ne več," je menila vodja sektorja za urejanje prostora Maja Reichenberg Heričko.

Alenka Iskra, Boštjan Klun, Franc Kangler in Milan Mikl
Sašo Bizjak

Da bodo v tem primeru od projekta odstopili, je zagrozila direktorica sklada Irena Španinger, a tudi to sprva nekaterih svetniških skupin na čelu z Gibanjem Svoboda ni omehčalo. Kot je opozorila Lidija Divjak Mirnik (LPR), je tudi gradivo mestne uprave nezakonito, saj so vanj od prvega branja vključili tri dodatne parcele. Po burni razpravi, ki je sledila, je Milan Mikl predlagal prekinitev točke in posvetovanje svetniških skupin pri županu, po katerem so Gibanje Svoboda, NSi in Stranka mladih - Zeleni Evrope svoje amandmaje vendarle umaknili. "V Svobodi se zavedamo pomena stanovanj za mlade, ne želimo biti proti," je odločitev GS pojasnila Davorka Pregl. Po dodatnih zagotovilih, da predlog OPPN ni nezakonit, je popustil in vseh sedem amandmajev umaknil tudi Igor Jurišič (Stranka mladih - Zeleni Evrope). Reichenbergova je namreč pojasnila, da so dodatne parcele v odlok vključili zato, ker so bile predmet v javni razpravi, zaradi česar je takšna sprememba zakonita. Odlok je na koncu dobil soglasno podporo in aplavz.

Saša Arsenovič in Danijela Šerbinek
Sašo Bizjak

Zakaj občina nima denarja za ceste

V okviru svetniških pobud in vprašanj je​ Danijela Šerbinek (SDS) predlagala, da občina 70 tisoč evrov, namenjenih javnemu razpisu za investicije v kmetijstvo, ki se letos ne bo izvedel, nameni vsem kmetovalcem, ki jih je ta teden prizadelo neurje s točo. Ob tem jo je zanimalo, ali občina po sanacijah cest projektira zadostno odvodnjavanje in ali so bili vsi projekti strokovno pripravljeni.

"Tudi sam sem se spraševal, kako je mogoče, da nove ceste ležijo v potokih. Zagotovo bomo preverili, kako in kaj. Je pa dejstvo, da občina denarja za ceste nima tudi zato, ker financira turiste, ki se vozijo na Pohorje, pa ste točko, s katero bi te zadeve uredili, umaknili z dnevnega reda," je odgovoril župan Arsenovič.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta