Brezdomcev v Mariboru več, a jih nikjer ni videti: "V času koronavirusa so postali še bolj nevidni"

Tatjana Vrbnjak
09.03.2021 02:00
Kako se skozi koronačas prebijajo brezdomci v Mariboru, smo se pogovarjali z Jano Bedrač iz društva Kralji ulice. Nujno bi potrebovali dodatne možnosti za krizne namestitve, opozarja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor ima malo možnosti za namestitev ljudi, ki se znajdejo v najhujših bivalnih stiskah. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

"Situacija je izjemno slaba. Med tistimi, ki so na ulici, opažamo izredno slabo zdravstveno stanje. In še bolj so izolirani, kot so bili, saj v času korone ni bilo možnosti odmika v javne prostore, na primer knjižnice, trgovske centre in drugam. Ker je bil v javni kuhinji ta čas sistem 'odnesi hrano domov', nekateri niso več hodili po hrano, saj niso imeli kje pomiti posode," o stanju brezdomcev v Mariboru pripoveduje Jana Bedrač iz društva Kralji ulice.​

Sogovornica ocenjuje, da je na cesti še več ljudi, kot jih je bilo. Med brezdomnimi je tudi mlajša populacija - ljudje, stari od 20 do 30 in od 30 do 40 let, med njimi so tudi pari. "S sodelavko, ki delava na programu nastanitvene podpore, dobiva vsak teden klic ali dva za nekoga, ki je na cesti in bi potreboval streho nad glavo," pove Jana Bedrač.

Jana Bedrač: "Potrebe po dnevnem centru za brezdomce so v Mariboru resnično velike."
Skype

Zavetišči ves čas zasedeni

Maribor ima dve zavetišči za brezdomce: zavetišče Nadškofijske karitas Maribor v Ljubljanski ulici in zavetišče Centra za socialno delo Maribor na Šentiljski cesti, v vsakem je prostora za 24 ljudi, obe sta ves čas polno zasedeni. A brezdomnih je še bistveno več, po oceni Bedračeve je v Mariboru na ulici še najmanj sto ljudi. "Nujno bi potrebovali dodatne možnosti za krizne namestitve. V namestitvenem programu imamo tri stanovanja, ki nam jih je omogočil Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor, s katerim res dobro sodelujemo. Vsaka oseba ima v stanovanju svojo sobo, drugo pa je souporaba v skupnih prostorih," pravi Jana Bedrač in dodaja, da so nekaterim pomagali najti začasno namestitev v kakšni sobici.

Enako nujno kot krizne namestitve bi po njeni oceni potrebovali tudi dnevni center za brezdomce, kjer bi se lahko ti stuširali, se preoblekli, v miru posedeli, hkrati pa bi strokovni delavci v dnevnem centru z njimi imeli redni stik in bi tako dobili boljši pregled nad stanjem na terenu in brezdomnim, ko se vzpostavi zaupanje, lažje pomagali naprej. To ne nazadnje kažejo pozitivne izkušnje, ki jih imajo Kralji ulice z dnevnim centrom v Ljubljani.

Velike potrebe po dnevnem centru

Tudi v Mariboru je sicer pred leti že deloval dnevni center za brezdomce v okviru Karitas v Ljubljanski ulici, a so potrebe po namestitvah privedle do preoblikovanja le-tega v zavetišče za brezdomce. Možnost tuširanja in preoblačenja zdaj pri Karitas sicer še omogočajo zelo omejenemu, ozkemu krogu brezdomcev, ki niso uporabniki zavetišča, a za več možnosti preprosto ni.

Andrej Petelinšek

"Potrebe po dnevnem centru za brezdomce so v Mariboru resnično velike," pravi Bedračeva. Toliko bolj, ker bodo vedno brezdomni, ki ne želijo v zavetišče, vendar to ne pomeni, da ne potrebujejo storitev, ki jih dnevni center omogoča, ter tudi varnega in toplega prostora, kamor se lahko za krajši čas zatečejo in kjer se počutijo dobrodošle in sprejete.

Korona poslabšala razmere

Pa je zaradi korone morda na cesti pristalo več ljudi? "Nekaj zagotovo. Na primer poznamo dva, ki nista imela kam po tem, ko sta prišla iz zapora, od koder so v drugem valu izpustili nekatere z nižjimi kaznimi, še kak je na cesti pristal po odpustu s psihiatrije in tudi nekateri drugi primeri so, saj institucije niso delovale na terenu," pravi Bedračeva. A brezdomcev v mestu zdaj praktično ni videti, kje torej so? "Res je, postali so še bolj nevidni kot sicer. Zadržujejo se v zapuščenih hišah," pravi Jana Bedrač.

Kralji ulice imajo redne stike s 27 brezdomnimi, od tega jih je devet vključenih v namestitveni program. Potrebe po slednjem so, kot že rečeno, še bistveno večje. Maribor ima na splošno le malo možnosti za namestitev ljudi, ki se znajdejo v najhujših bivalnih stiskah - samo 41 je bivalnih enot in vanje se nameščajo družine in posamezniki v primeru deložacij, nasilja v družini, ženske in otroci po odhodu iz varne hiše, materinskega doma in še ob drugih različnih težkih življenjskih situacijah, zato ulični brezdomci v njih bolj redko dobijo namestitev.

Koliko pa je med brezdomnimi koronavirusa? "V društvu Kralji ulice imamo v vseh programih, ki jih izvajamo v Mariboru, vključenih 370 ljudi in na srečo nismo imeli niti enega primera, da bi kdo zbolel za koronavirusom," je zadovoljna Jana Bedrač.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta