(AVDIO) Grema na kafe z Violeto Mencinger: Vsa čast gostincem, to je težek posel

Miha Dajčman Miha Dajčman
17.06.2020 05:00

Dan pred razglasitvijo, kdo bo del Michelinovega vodnika za Slovenijo ter katere restavracije in chefi bodo prvi v Sloveniji dobitniki Michelinovih zvezdic, smo se na kavi srečali s kulinarično poznavalko Violeto Mencinger

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gostinstvo se je hitreje vrnilo v stare tirnice, kot so gostinci pričakovali, pravi Violeta Mencinger, a koronakriza je pustila posledice, ki se bodo pri nekaterih še nekaj časa poznale. 
Andrej Petelinšek

Pred osmimi leti sta Violeta in Uroš Mencinger prvič organizirala Teden restavracij. Takrat je v projektu sodelovalo 12 mariborskih gostinskih ponudnikov, te dni gostom kulinarična doživetja ponujajo v 101 restavraciji po vsej Sloveniji. Teden restavracij je po epidemiji novega koronavirusa Slovenke in Slovence motiviral k množičnemu obisku gostinski lokalov. Vse sodelujoče restavracije, in še veliko drugih, sta zakona Mencinger že obiskala in jih ocenila, to je njuno delo, ki jima ga mnogi zavidajo. Vodita portala Vivi Izbor okusov in Šola okusov. V Fudu v Poštni ulici, ki je prav tako del Tedna restavracij, je Violeta Mencinger pila ​macchiato.

Kako pomembna je kava v ponudbi dobrih restavracij?
"Za marsikoga je pravi zaključek kosila ali večerje kava, ampak obvezno kratka, ne pa bela kava ali kapučino. Italijani pravijo, da lahko dopoldne tudi kava z mlekom, popoldne pa kratke kave."

Pogovoru prisluhnite na povezavi TUKAJ.

{soundcloud}https://soundcloud.com/vecerpodkast/grema-na-kafe-violeta-mencinger{/soundcloud}

Zakaj Fudo?
"Fudo je lokal, kamor lahko greš zjutraj na dobro kavico, opoldne na dobro kosilo, saj je Simona Zdovc zelo kreativna. Vedno znova preseneti s ponudbo na krožniku, zvečer pa je to lokal, kamor lahko gremo na kozarec dobrega vina, imajo dobro vinsko karto, veliko je naravnih vin, pa tudi kakšen prigrizek dobiš."

Koronakriza je močno udarila gostinske ponudnike v Sloveniji. Kakšno vzdušje je med gostinci?
"Sedaj so navdušeni, da se je stvar normalizirala. Teden restavracij je dober začetek oživitve kulinarike. Gostje so zdaj malo bolj pogumni, privabi pa jih tudi cena menija v Tednu restavracij. Obdobje pred tem, ko so bile restavracije zaprte, pa je bilo grozljivo. Eni so si to obdobje vzeli za počitek od stresnih mesecev ob koncu leta, en mesec je to še šlo, potem pa so bili mnogi v skrbeh zaradi prihodnosti in obstoja. Morda je zaprtje trajalo predolgo, en mesec nekako še preživiš, zdaj pa so številni finančno prizadeti, nekateri se s tem zdaj veliko ukvarjajo. Se je pa gostinstvo hitreje vrnilo v stare tirnice, kot so gostinci pričakovali."

Andrej Petelinšek

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta