Sončni raj Vodole: Kjer se dogodivščine nikoli ne končajo

15.09.2021 02:00
Mariborčana Bogdan in Petra Mak sta iskala na podeželju vrt, kupila pa celo kmetijo, se začela ukvarjati z ekološkim kmetovanjem, podprtim s številnimi turističnimi cilji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sanja Verovnik

Iskala sta raj na zemlji in ga našla. Ko sta pred leti stikala za zemljiščem, ki bi ga lahko obdelovala nekje stran iz Maribora, kjer sta živela, še pomislila nista, da bosta v vinorodnih Vodolah ustvarila dom za svojo družino, hkrati pa posestvo spremenila v cvetočo ekološko kmetijo, ki zdaj meri 15 hektarov, na njej pa je več turističnih in izobraževalnih zanimivosti in doživetij. Povsem po naključju, pravi Bogdan Mak, sta kupila pet hektarjev veliko posestvo in se najprej leto dni ob službah ukvarjala z zemljo. A sta kmalu spoznala, da če želita iz kmetije narediti nekaj več, bo moral eden od njiju službo pustiti in se ukvarjati zgolj s posestvom. Odločitev, da postane poljedelec, je sprejel Bogdan Mak, sicer inženir lesarstva.

Bogdan in Petra Mak: Iskala sta vrt, kupila kmetijo
Osebni Arhiv Mak

Od vrta, medenega parka do ziplina in resorta

Tako se je začela njuna zgodba. "Najina prva zamisel je bila, da iz kmetije narediva učilnico na prostem, primerno za vse generacije," pravi Bogdan Mak. Z ženo Petro sta posestvo poimenovala Sončni raj, ker posestvo sredi narave s prekrasnim razgledom dejansko zgleda, kot da bi se nahajalo nekje v raju, vedno obsijanem s soncem. Da je pridobil status kmeta, je moral Bogdan Mak dokazati tudi prihodke na kmetiji. Na začetku to ni bilo preprosto, priznava, saj sta se z ženo prvo leto ukvarjala predvsem s čiščenjem zaraslih površin, si poskusno izposodila dva panja čebel in zasadila prvi nasad 3500 sadik zelišč, danes jih je več kot deset tisoč. Posejala sta tudi nekaj industrijske konoplje, pire in buč hokaido ter organizirala prvi dogodek: ritual hoje po žerjavici. Danes je dogodkov vse več, vsako leto se rojevajo novi projekti, ki privabijo v Sončni raj številne obiskovalce, pa tudi vrt se veča. Pridelujeta predvsem zelišča in konopljo, ki je, kot pravi Bogdan Mak, prva in najbolj perspektivna kultura njune kmetije. Predelujeta jo v ekološke izdelke, namenjene zdravju. Vzpostavila sta medeni park s čebelnjakom, učne poti po kmetiji, organizirata delavnice o čebelarjenju, izdelavi naravnih zeliščnih mil in ekološkem kmetovanju. Že tretje leto obratuje dobrih 340 metrov dolg adrenalinski zipline, ki posnema čebelji let, od predlanske jeseni pa tudi vinska fontana, druga v Sloveniji, kamor sleherni dan prihajajo gostje okušat žlahtno vinsko kapljico. Letos avgusta sta Makova sklenila odpreti še Nesting resort: tri hišice in šotor v obliki ptičjih gnezd sredi neokrnjene narave vabijo na prav posebno turistično doživetje, še zlasti za družine.

Medeni park s čebelnjakom in učne poti po kmetiji so zanimive tudi za šolerje.
Sanja Verovnik
Nesting resort je odprl svoja vrata šele pred mesecem dni.
Sanja Verovnik
Nesting resort: Hišice, ki po svoji obliki spominjajo na ptičja gnezda.
Sanja Verovnik

Uspeh se skriva v sodelovanju in povezovanju

Zakonca Mak sta vsekakor dober primer oživljanja podeželja, o katerem se veliko govori, a je pogosto težko zapustiti varno pot in začeti na novo. "Težko je toliko, kolikor si sami zamislimo, da je lahko težko. Hkrati pa je lahko prav tako navdihujoče, zabavno, tudi sproščujoče," se smeji Bogdan Mak. Po šestih letih kmetovanja je srečen in zadovoljen, da se je podal na novo pot in skupaj z ženo posestvo, ki se nahaja pičlih pet kilometrov od središča Maribora, spremenil v raj za obiskovalce, predvsem pa poskrbel, da so vinorodne Vodole zdaj še bolj prepoznavne. "Za svoj največji uspeh si štejem prav to, da smo začeli okoliški kmetje med seboj sodelovati," pravi Bogdan Mak. Iz svojih izkušenj namreč ve, da je uspešnost kmeta odvisna od povezovanja in sodelovanja z drugimi. Vodole, znane kot mariborska vinska pot, so vsekakor dober primer povezovanja med sosedi, ki se ukvarjajo predvsem s pridelavo grozdja in kletarjenjem, nekaj je tudi turističnih kmetij in vinotočev, še sklene Mak.

Zelenjava raste v dvignjenih gredah.
Sanja Verovnik

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta