Zdrava klima v prostorih ni samo stvar prezračevanja

03.10.2024 06:00

Premalo se zavedamo, da se zdravju škodljive snovi skrivajo tudi v gradbenih materialih, zidnih barvah, pohištvu in oblogah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri pleskanju stanovanja izberimo barve, ki spodbujajo zdravo notranjo klimo.
Shutterstock

Med štirimi stenami lastnega doma bi se moral vsakdo počutiti varno in sproščeno. Toda včasih se zgodi ravno nasprotno: namesto dobrega počutja se pojavi nelagodje. Simptomi, kot so glavobol, utrujenost ali slaba koncentracija, so lahko znaki nezdrave klime v prostorih. Otroci in alergiki so še posebno občutljivi za onesnaževala, ki lebdijo v zraku. Ta lahko prihajajo iz gradbenih materialov, barv, talnih oblog ali pohištva. Zato je še toliko bolj pomembno, da pozornost posvetimo trajnostni in zdravi opremi.

Z besedno zvezo zdrava oprema mislimo predvsem zmanjšanje zdravju škodljivih vplivov v zaprtih prostorih. Pri gradnji ali prenovi je ključnega pomena uporaba nestrupenih gradbenih materialov in materialov, ki ne onesnažujejo zraka v prostoru. Kdor se loti prenove doma v lastni režiji, si lahko izbor olajša tako, da je pri izbiri materialov pozoren na neodvisne znake kakovosti, s katerimi so denimo označeni izdelki z nizkimi emisijami in onesnaževalci. Mednje spadajo barve, laki, talne obloge in drugi materiali, ki spodbujajo zdravo notranjo klimo. Barve in ometi na osnovi apna prav tako lahko razgradijo onesnaževala in preprečijo plesen. Zdrava alternativa so tudi mineralne barve, kot so glinene in silikatne barve.

Sodobni bivalni prostori so pogosto dobro zatesnjeni, saj dobra toplotna izolacija optimizira porabo energije. Hkrati pa lahko to povzroči kopičenje onesnaževal iz gradbenih materialov v zraku v zaprtih prostorih. Pri pohištvu in talnih oblogah moramo biti pozorni tudi na škodljive snovi, kot so mehčala, lepila ali formaldehid. Poleg izbire materialov je nujno redno prezračevanje, ki zagotavlja vstop svežega zraka v prostore in ohranja zdravo notranjo klimo. Pri preprečevanju nastanka plesni sta zelo pomembni tudi zadostna dnevna svetloba in uravnotežena izmenjava vlage.

Zatesnjena zgradba zahteva redno prezračevanje.
Erwin Wodicka
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta