Zakaj me neprestano zebe? Če ste med bolj zmrzljivimi, morda nekaj delate narobe ...

Bonbon Bonbon
02.10.2024 13:49

Ste se kdaj vprašali, zakaj nekateri ljudje tudi tedaj, ko je najbolj hladno, potrebujejo samo kakšno majico več?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Morebiti razmišljate o tem ob jutrih, ko ne veste, kaj bi oblekli. Ja, je že tako, da tudi telesni termostat deluje pri različnih ljudeh različno. Telesna temperatura organizma je namreč rezultat delovanja zapletenega mehanizma, katerega središče je v hipotalamusu v srednjem delu možganov, v katerem so centri nevrovegetativnega živčnega sistema. Delovanje hipotalamusa se razlikuje od človeka do človeka. Hipotalamus deluje kot nekakšen termostat, ta s proizvodnjo kemičnih snovi regulira količino energije, ki jo organizem potrebuje za ohranjanje ustrezne telesne temperature. Pri bolj zmrzljivih ljudeh in tudi pri tistih, ki jim je vedno vroče, hipotalamus morda ne deluje pravilno. To je sicer zelo redek pojav, saj lahko na občutek toplote v organizmu vplivajo tudi številni drugi dejavniki. Predvsem gre za telesno zgradbo in način prehrane, splošno zdravstveno stanje in način življenja. Od vsega tega je v veliki meri odvisno, ali nas bo zeblo že ob najmanjši sapici.

Profimedia

Normalna telesna temperatura, pri kateri telo najbolje deluje, je od 36,5 do 37 stopinj Celzija. Toda občutek mraza ali toplote je odvisen tudi od telesne zgradbe, eden pomembnih dejavnikov pri občutenju mraza ali toplote je tudi delovanje ščitnice ali tiroidne žleze. Slednja vpliva na celoten človekov metabolizem in torej tudi na pretvarjanje energije v toploto. Toplota organizma je povezana tudi s spolom. V organizmu žensk je zaradi hormonskih razlik toplote manj kot v organizmu moških. V meni se stanje spremeni, saj se pri ženskah zmanjša koncentracija ženskih spolnih hormonov v krvi, kar je razlog za povečano potenje in občutek vročine v obliki vročinskih valov.

Suhi bolj zmrzljivi od debelih

Ljudje, ki so bolj zmrzljivi, morajo biti še posebno pozorni pri svoji prehrani, da bi svojemu organizmu zagotovili dovolj kalorij, ki jih mora porabiti. Ni naključje, da ljudje s severa in planin uživajo bolj mastno in močneje začinjeno hrano (čeprav ta načeloma velja za nezdravo) kot prebivalci Sredozemlja. Prehrana je zelo pomembna, če se želimo znebiti nenehnega občutka mravljinčenja po telesu. Prehrana, ki vsebuje premalo ogljikovih hidratov, telesu ne zagotavlja sestavin, zaradi katerih se lahko ogreje. Organizem tedaj aktivira mehanizme varčevanja in porablja manj energije. Zato se pri ljudeh, ki so na nizkokalorični shujševalni dieti ali izpuščajo obroke, pogosteje pojavi občutek mraza. Vitki ljudje so bolj zmrzljivi od debelih, saj zaloge maščobe ustvarjajo izolacijo, ki ohranja telesno toploto, in to preprečuje njeno uhajanje. Napačno je prepričanje, da nas lahko alkohol v hladnih zimskih dneh ogreje.

Profimedia

Kako si lahko sami pomagate?

Ne izpuščajte dnevnih obrokov. Če ste na nizkokalorični shujševalni dieti, zmanjšajte količino hrane, vendar ne izpuščajte posameznih obrokov hrane. Če je zunanja temperatura zelo nizka, ne zmanjšujte količine začimb in sladkorja v hrani. Ko občutite mraz, denimo po tem, ko ste zimski dopoldan preživeli na prostem, si pripravite topel napitek: čaj ali obilno sladkano kavo z mlekom. To vas bo pogrelo, sladkor telesu daje energijo. Izogibajte se alkoholu, saj ta vpliva na uhajanje toplote zaradi širjenja kožnih žilic. Oblecite se večslojno, tako da lahko kakšen kos oblačila slečete ali ga ponovno oblečete. Ob prvem mrazu se ne pokrivajte preveč, saj se telo prilagaja novim razmeram, zato boste razliko občutili še močneje, ko bo temperatura začela padati. Čez dan se čim več gibajte in občasno prekinite delo za mizo. S tem boste organizmu pomagali pri izgorevanju energije in ustvarjanju toplote.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta