Strešna okna: Naj vas četrti letni čas razvaja s soncem v mansardi

Sanja Verovnik
12.12.2020 02:00
Stanovanje tik pod streho je lahko čudovito gnezdo, ki s pravilno načrtovanimi in ustrezno vgrajenimi okni omogoča ne samo prepotrebno naravno svetlobo, temveč tudi najlepše poglede bodisi na zvezdnato nebo bodisi na svet, ki se razprostira pred in pod njimi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velux

Podstrešna stanovanja so zaradi umestitve na vrhu stavb veliko bolj privlačna od stanovanj v pritličju ali nadstropjih. Tako je, poudarijo v podjetju Velux, ker so oddaljena od hrupa, ki se širi s prometnih cest in otroških igrišč, hkrati pa ponujajo neovirane in privlačne razglede na okolico. Prav tako omogočajo večjo svobodo pri razporejanju prostorov, saj nosilna konstrukcija strehe bistveno manj omejuje prostor kakor nosilne stene v stanovanjih v spodnjih etažah. Edina slabost bivališča v mansardi v primerjavi s stanovanji, ki niso tik pod streho, je, menijo Veluxovi strokovnjaki, večja izpostavljenost pregrevanju v poletnih mesecih in toplotnim izgubam v hladnem delu leta, a je tudi to mogoče odpraviti z ustrezno zasnovo toplotne izolacije, ki je bistvena za zagotavljanje bivalnega ugodja.

Vpliv namembnosti prostora in razporeditve pohištva

Ker je naravna osvetlitev prostorov pod streho s fasadnimi okni mogoča večinoma samo na dveh stranskih fasadah, je pravilna postavitev strešnih oken zelo pomemben element zasnove mansarde, opozorijo v Veluxu. Pravijo, da je o strešnih oknih treba razmišljati že ob zasnovi mansardnega stanovanja. "Na to, koliko oken bomo imeli pod poševnino in kje bodo, v veliki meri vpliva predvsem, čemu bo namenjen prostor in kako bo razporejeno pohištvo v njem," še dodajo.

Sončna svetloba deluje antidepresivno, svež zrak, ki ga z odpiranjem oken večkrat dnevno spustimo v prostor, pa pomaga odpraviti utrujenost, izboljša koncentracijo in splošno počutje.
Fakro

Svetlobo tja, kjer se dela

V podjetju Fakro poudarjajo, da je treba pri izbiri strešnega okna upoštevati več stvari. Ena od teh je pravilna izbira števila in velikosti strešnih oken glede na velikost prostora, namen uporabe in način upravljanja. "V delovnih prostorih, posebno nad pisalnimi mizami in delovnimi pulti, je dnevna svetloba izjemno pomembna. V spalnicah mogoče svetloba ni ključna, je pa bistveno zelo dobro in učinkovito zračenje," pravijo v Fakru. Dodajajo, da na splošno velja, da večja ko so okna, več svetlobe zagotavljajo, lepši je razgled skozi njih, prostori pa se bolje in hitreje prezračijo. Ustrezna naravna osvetlitev je izrednega pomena za dobro počutje stanovalcev. In prav sončni žarki, ki posijejo v stanovanje, so tisto, po čemer v zimskem obdobju večkrat zahrepenimo. "Nujno je, da imamo dovolj naravne svetlobe predvsem v prostorih, kjer kaj počnemo, torej v kuhinji, domači pisarni, otroški sobi in tudi jedilnici," opozarjajo Veluxovi strokovnjaki. Glede na namen prostora izberemo tudi ustrezno velikost oken in materiale, iz katerih so izdelana. Naj bodo okna plastična ali lesena? To ni zelo pomembno, odgovarjajo v podjetju Fakro, glede na izkušnje pa menijo: "V kuhinjah, kopalnicah, kjer ustvarimo več pare in vlage, večina bolj zaupa plastičnim oknom. Drugje so lahko lesena."

Ste vedeli, da lahko v kurilni sezoni skozi šipe pridobite več sončne energije, kot je izgubite ponoči ali ko je oblačno?
Velux

Za nemoten pogled skozi okno

Glede višine vgradnje načeloma velja, da strešna okna namestimo tako, da je spodnji rob okna približno na višini od 90 do 110 centimetrov, zgornji pa na višini 190 do 210 centimetrov, svetujejo v podjetju Velux. Kot dodajo, omenjena vgradna višina omogoča pogled iz prostora tudi iz sedečega položaja, zgornji rob pa enostavno upravljanje okna, saj je to na dosegu roke. V podjetju Fakro opozorijo, da višje vgrajena strešna okna osvetlijo prostor bolje kot nižje vgrajena. "Upoštevati je treba tudi neoviran razgled po okolici," razmišljajo Fakrovi strokovnjaki. "Če nam je razgled zelo pomemben in ga želimo omogočiti tudi sostanovalcem nižje rasti, lahko postavimo okna nižje." Prav tako nekaj pozornosti velja nameniti kljuki: "Če je ta na spodnjem delu krila, omogoča višjo namestitev okna in tudi enostavnejše upravljanje brez vsakršnih podaljškov." Tam, kjer streha nima kolenčnega zidu in je spuščena do tal, lahko predvidimo kombinacijo okna s spodnjim fiksnim elementom - tako imenovani strešni balkon, zagotavljajo v podjetju Velux. Pravijo, da s takšno kombinacijo strešnih oken še povečamo mikavnost prostora ter izboljšamo, bolje rečeno polepšamo pogled iz njega, Zlasti če so z nami v stanovanju majhni otroci, ki se zelo radi igrajo na tleh.

Tam, kjer streha nima kolenčnega zidu in je spuščena do tal, lahko predvidite strešni balkon.
Velux

Pravilna vgradnja najpomembnejša

V podjetju Fakro še opozorijo: "Ker gre za preboj strehe, sta vgradnja in izolacija oken izredno pomembni. Sta enostavni, vendar zahtevata natančnost. Če sta pravilno in skrbno izvedeni, nas ni treba biti strah zamakanja in kondenziranja v kurilnih obdobjih. Zadostna in pravilno vgrajena izolacija s parnimi ovirami je namreč ključna." Sogovorniki iz podjetja Fakro dodajajo, da imajo tisti, ki želijo varčevati s toplotno energijo, na voljo tri- in celo štirislojne zasteklitve za nizkoenergijske in pasivne objekte.

Nujno je, da imate dovolj naravne svetlobe predvsem v prostorih, kjer kaj počnete. Tudi v kuhinji, kjer je treba poskrbeti, da jo zlahka prezračite.
Velux
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta