Radeče s prvim samooskrbnim mestnim jedrom v Sloveniji

Kvadrati
20.10.2021 04:00
Sončna elektrarna na strehi zdravstvenega doma bo Radečanom, ki prebivajo v mestnem jedru, omogočala uporabo obnovljivega vira energije tudi brez lastne investicije in prinesla zmanjšanje njihovega stroška za elektriko.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sonce Energija

Po nedavni predstavitvi prve 100-odstotno samooskrbne vasi Zavrate skupina SONCE razširja samooskrbo tudi na mesta. S svojim inovativnim energetskim modelom nadaljuje zastavljeno vizijo energetske skupnostne samooskrbe in ji priključuje mestno jedro občine Radeče. Fotovoltaična elektrarna na strehi Zdravstvenega doma Radeče z vršno močjo 112 kW je prvi korak k razvoju prvega samooskrbnega mestnega jedra v Sloveniji. Nova pridobitev bo Radečanom, ki prebivajo v mestnem jedru, omogočala uporabo obnovljivega vira energije tudi brez lastne investicije in posledično prinesla zmanjšanje njihovega stroška za elektriko.

Samooskrbna OVE-skupnost v Radečah je podprta s pomočjo inovativne in edinstvene energetske tržnice SunContract, ki na osnovi blockchain tehnologije digitalno povezuje odjemalce in avtomatizira delovanje skupnosti.
Sonce Energija

V slovenski mreži zdravih mest

Na osrednjem dogodku Radeče zdravo mesto - objemi sonce, kjer so se Radeče tudi uradno priključile slovenski mreži zdravih mest, je novo fotovoltaično elektrarno slavnostno predal v uporabo Gregor Novak, solastnik skupine SONCE in direktor energetske tržnice SunContract, in ob tem izpostavil: "Veseli smo, da lahko pišemo novo poglavje skupne zgodbe vseh, ki se zavedajo pomena zelene prihodnosti. Konec avgusta smo obeležili otvoritev prve 100-odstotno samooskrbne vasi Zavrate, priključitev fotovoltaične elektrarne na Zdravstvenem domu Radeče pa je nadaljevanje naših prizadevanj glede samooskrbnih in podnebno nevtralnih skupnosti v Sloveniji. Na tem področju je pri nas še ogromno priložnosti, ki jih bomo lahko povsem izkoristili le s povezovanjem in sodelovanjem ključnih deležnikov."

Sonce Energija

Pomen trajnostnega razvoja

Ob tem bo Občina Radeče prihranila pri stroških prenove strehe na zdravstvenem domu, a to ni edina prednost tovrstnih sodelovanj. Tomaž Režun, župan občine Radeče, je novo energetsko pridobitev pospremil s spodbudnimi mislimi: "Manjše občine se vse bolj zavedamo pomena trajnostnega razvoja, zato v Radečah že več let aktivno spodbujamo promocijo in izvajanje projektov, ki temeljijo na samooskrbi in obnovljivih virih energije. Izjemno ponosni smo, da se prvo samooskrbno mestno jedro vzpostavlja prav pri nas, in sicer prav s pomočjo in znanjem domačinov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta