Pametni dom: V naše domove vstopa umetna inteligenca

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
19.04.2022 02:00

Si predstavljate, da hiša, v kateri živite, dela namesto vas? Da vas ogreje, ko vas zebe, prižge luči, ko zvečer v roke vzamete knjigo, aktivira senčila, ko sonce pripeka ... To je resničnost, ki jo ustvarjajo pametni sistemi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
   
Shutterstock

Trend bivanja se usmerja v prilagajanje bivalnih pogojev življenjskim navadam celotne družine. Če je družina veliko zdoma, je ključno, da jo dom pričaka v želenem stanju in ne v poplavi zaradi napake na vodovodni napeljavi, obenem pa je več kot dobrodošlo, da stavba morebitnim vlomilcem daje videz, da je nekdo doma, in je tako manj zanimiva tarča za vlom, razmišlja Nataša Teraž Krois iz podjetja Lumar. Tega se vse bolj zavedajo tudi proizvajalci hiš in v svojo ponudbo vključujejo čedalje več pametnih inštalacij, pa tudi podjetja, ki ponujajo napredne tehnologije, med katerimi so tudi pametni sistemi.

V službi uporabnika

Pametni dom si marsikdo predstavlja kot nekaj zapletenega in nedojemljivega, kjer je kup dragih naprav in nerazumljivih sistemov. "Nekateri naši kupci uporabljajo že celovit pametni sistem, celoten dom imajo tako rekoč na dlani na pametnem telefonu, drugi pa imajo morda le delni, nepovezan pametni dom: centralno ogrevanje vodeno s termostatom, na katerem so urniki, imajo pametni sesalnik, ki tudi sledi urniku, vgrajene senzorske luči, pametni televizor pa še kaj bi se našlo," pravi Teraž Kroisova in trdi, da celovite rešitve za pametni dom koncept pametne hiše dvignejo na višjo raven. Naprave so med seboj povezane in zato delujejo optimalno in stroškovno učinkoviteje, nad domom imamo celovit pregled in možnost upravljanja od koderkoli, obenem pa je sistem varen in spoštuje zasebnost. Podobno razmišljajo tudi v podjetju Marles in poudarjajo, da so pametne hiše v službi uporabnika. "S preprostim upravljanjem postane vaš dom udobnejši, varčnejši in varnejši. Vzpostavljeni sistem upravljanja skrbi za energetsko učinkovito gretje in hlajenje, uravnavanje razsvetljave, zapiranje senčil pred pregrevanjem doma in še za veliko drugih stvari, ki pripomorejo k večji varnosti. Rešitev omogoča samodejno udobje. In kar ni samodejno, je na pametnem telefonu ali tablici, dosegljivo kadarkoli in od koderkoli," razlaga Breda Kušar iz podjetja Marles.

Spuščanje senčil brez pritiska na stikalo? Za to lahko poskrbi pametni dom, saj bo sam zastrl senčila, ko bo sonce pripekalo v dnevno sobo.
Marles

Avtomatizacija bivanja

Rene Brdnik Zdolšek iz podjetja Nioma kot ponudnik pametnih tehnologij opozarja, da danes na trgu ni več komponent, ki jih ne bi bilo mogoče integrirati v sistem in tako centralno nadzorovati. "Najbolj znan je denimo centralni nadzor senčil in razsvetljave. Na podoben način delujejo tudi druge komponente, denimo kontrola pristopa oziroma odpiranje vhodnih, garažnih in dovoznih vrat, nadzor nad klimatskimi napravami, ogrevalnim sistemom in tudi alarmom," našteva Brdnik Zdolšek. Po njegovih besedah je vsak dom drugačen: "Pametni dom pomeni za koga lahkotnost pri nadzoru z eno tipko, spet drugi pa želijo nadzirati vse detajle, vključno s porabo posameznih naprav in oddaljenim nadzorom nad pečico, sesalnikom ..." Pametne inštalacije v marsičem poenostavijo bivanje, poudarja sogovornik. "V prvi vrsti gre za avtomatizacijo bivanja. Pomislite, kolikokrat na dan samo iztegnete roko proti stikalu za luč!" Prav tako izpostavlja centralne funkcije: izklop klimatske naprave, svetil, vklop alarma zgolj s pritiskom na eno tipko ob odhodu od doma oziroma ko se vrnemo domov. Uporabnik ne preverja več, ali so zaprta vsa okna, ali je vklopljen alarm ... Oddaljen nadzor preko mobilnega telefona je sekundarnega pomena, pravi Brdnik Zdolšek, saj želimo, da se uporabnik s svojim domom ukvarja manj, ne več. Mobilni telefon pa služi kot orodje za nastavljanje urnikov, preverjanje porab, alarmiranje ...

Pametni dom pomeni za koga lahkotnost pri nadzoru z eno tipko, kdo drug si želi nadzirati vse detajle, vključno s porabo posameznih naprav in oddaljenim nadzorom nad aparati.
Djd/roth Massivhaus/loxone/siegfried Stoebich

Zakaj imeti pametni dom?

Argumentov za to je veliko. Nataša Teraž Krois pravi, da so pametne rešitve vse okoli nas, vsi že uporabljamo pametne telefone in na njih aplikacije, ki nam omogočajo boljše, varnejše in bolj aktivno življenje. S pomočjo tehnologije smo danes lahko nenehno povezani z družino, prijatelji in službo. "Zakaj ne bi imeli na dlani tudi svojega doma? Rešitve za pametni dom so cenovno že zelo dostopne in predvsem koristne, saj lahko denimo kar z dopusta govorimo s poštarjem, mu odklenemo vrata garaže, da odloži paket, ga pri tem nadzorujemo in po opravljenem oddaljenem prevzemu pošiljke kar s plaže za njim zaklenemo vrata. Tudi ko se poleti pozneje vračamo z dela kot običajno, lahko izklopimo urnik in med potjo vklopimo hlajenje, da po nepotrebnem ne porabljamo električne energije," primere navaja Teraž Kroisova. Pametna hiša ima vse večji pomen pri zagotavljanju varnosti, udobja in praktičnosti doma. Ne le temperaturo, zdaj je z oddaljenim dostopom mogoče upravljati vso hišno infrastrukturo, in to zgolj z eno aplikacijo na pametnem telefonu ali tablici. Elementi pametne hiše med seboj sodelujejo, si izmenjujejo podatke in sledijo nastavitvam uporabnika, pravi sogovornica. Ob kakršnemkoli alarmu, poskusu nepooblaščenega vstopa v aplikacijo ali zgolj nedelovanju katere izmed naprav o tem nemudoma obvestijo uporabnika. Kot opaža Rene Brdnik Zdolšek, si vedno več uporabnikov prizadeva aktivno spremljati, kaj se dogaja s porabo energije v stanovanju ali hiši. "Poleg merjenja lahko tudi aktivno krmilimo določene porabnike, kot so pomivalni, sušilni stroj ... Glede na manjšo priključno moč lahko aktivno krmilimo polnilnico za avto in spremljamo, kaj se dogaja s hranilnikom električne energije, ter tako tudi ustrezno reagiramo. Še do nedavnega je bilo to sekundarnega pomena, z naraščajočo ceno energentov pa je ta del pametnega doma postal eden pomembnejših argumentov za nakup," je prepričan sogovornik.

Pregled nad celotnim domom imamo lahko tako rekoč na dlani ali, bolje rečeno, na tablici ali pametnem telefonu.
Lumar

Pametni dom prinese tudi razvado

Seveda pa so poleg številnih prednosti tovrstnega doma tudi pomanjkljivosti. Kot prvo Rene Brdnik Zdolšek izpostavlja razvado: "Podobno kot na določene funkcije pri vozilu se tudi pri pametnem domu navadimo avtomatizacije, kar nam ob obiskih pri prijateljih in na dopustih občasno povzroča preglavice, saj nismo več vajeni, da se luč ne prižge sama, da je treba preveriti po celotni hiši, ali je vse izklopljeno." Kot večjo pomanjkljivost navede izpostavljenost, saj je poleg uporabe najboljših sistemov najpomembnejši faktor varnosti še vedno uporabnik sam. "S tveganim vedenjem se lahko njegov mobilni telefon uporabi kot ključ za dostop ali za izklop alarma." Kaj pa možne okvare sistema? "Te so relativno redke, poleg tega imamo vsi večji ponudniki vzpostavljene sisteme, kako v teh situacijah najhitreje reagirati," pojasnjuje sogovornik.

V prihodnje bo opazoval naše navade

Je pa pomembno, poudarja Nataša Teraž Krois, da ob vsej pametni tehnologiji, ki je danes na voljo, to izkoristimo v svoj prid in nismo v lastnem domu ujetniki tehnologije. "Uporaba pametnega doma mora biti enostavna in funkcionalna. Pametni dom mora življenje olajšati in ga ne dodatno oteževati," opozarja sogovornica in poudarja, da umetna inteligenca vstopa v naše življenje hitreje, kot si predstavljamo. "Vstopa tudi v naše domove. Zdaj pametni dom deluje na podlagi vnaprej pripravljenih urnikov in sosledij dogodkov, t. i. scen, pametni dom v prihodnosti pa bo opazoval naše navade ter brez urnikov in scen pripravil dom na naš način življenja," napoveduje sogovornica. Prav tako napoveduje še več povezanih naprav, ne le tistih v domu, temveč tudi zunaj njega, tako da bodo povezane pomagale pri celovitem energetskem upravljanju doma.

Žični pametni sistem je nadgradnja klasične električne inštalacije. Pri brezžičnih sistemih se v doze za stikala namestijo moduli, ki med seboj komunicirajo brezžično.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta