(INTERVJU) Naše naravno bogastvo: "Danes les prepoznavamo kot material za predelavo in ne energent"

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
26.05.2020 02:00

O slovenskem lesu, njegovi izrabi, potencialih in primerih dobre prakse smo se pogovarjali z Danilom Antonom Rancem, generalnim direktorjem na direktoratu za lesarstvo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jesse Turnquist/© Kebony

Gozdovi so vsekakor naše veliko naravno bogastvo. "Letni prirastek v slovenskih gozdovih je približno 9 milijonov m3 lesa, od tega ga posekamo v povprečju za 6 milijonov m3. Leta 2018 smo doma predelali 1,7 m3 hlodovine, izvozili pa 3,7 m3 nepredelanega lesa. "Slovenski les nudi količinsko zadostno in kakovostno surovinsko zaledje za domačo industrijo, s čimer se zagotavljajo tudi delovna mesta in razvoj podeželja. Prav zaradi tega pravimo, da je les naše naravno bogastvo, naravno obnovljiv material, ki skladišči CO2, in je tako tudi strateška surovina. Les in lesna industrija kot dejavnost z visoko energetsko samooskrbo sta za Slovenijo strateškega pomena pri prehodu v nizkoogljično družbo ter pri vzpostavitvi krožnega gospodarstva in trajnostnega razvoja. Zaradi svojih ugodnih okoljskih lastnosti nam lahko namreč les pomaga pri doseganju ciljev v zvezi z zmanjšanjem emisij toplogrednih plinov."

Potencial velik, le izkoristiti ga je treba

Lesa Sloveniji torej ne primanjkuje, kako pa oceniti njegovo kakovost tudi v primerjavi z drugimi državami, ki se ponašajo s tem naravnim bogastvom?
"Kakovost je na zelo visoki ravni in je primerljive kakovosti z drugimi državami v Evropi. Na vsakoletnih dražbah v Slovenj Gradcu se dosegajo visoke cene lesa, ki pa, žal, konča na trgih drugih držav. Seveda je dražba hlodovine napredek pri vrednotenju lesa in hlodovine, saj bi pred nekaj leti marsikateri hlod končal kot drva v kakšni kurilnici. Les torej danes prepoznavamo kot material za predelavo in ne kot energent. Na ministrstvu pa si prizadevamo, da bi čim več kvalitetnega lesa predelali v izdelke doma in ustvarili zelena delovna mesta."

Danilo Anton Ranc, generalni direktor na direktoratu za lesarstvo: "Veliko je potenciala pri uporabi lesa v gradnji."
Večerov arhiv
Na vsakoletnih dražbah v Slovenj Gradcu se dosegajo visoke cene lesa, ki pa, žal, konča na trgih drugih držav. Na ministrstvu si prizadevajo, da bi čim več kakovostnega lesa predelali v izdelke doma in ustvarili zelena delovna mesta.
Andrej Petelinšek

Izvoz brez dodane vrednosti

Človek dobi v Sloveniji vedno znova občutek, da je les pri nas preslabo izrabljen. Da se, kot ste sami povedali, proda v tujino, da nekatera podjetja, kljub obilici lesa v lastni državi, kupujejo les v drugih državah, tudi slovenskega.
"Slovenija ima kot tretja najbolj gozdnata država v Evropi veliko zalogo lesa, ki se ga, žal, res veliko izvozi brez dodane vrednosti. Leta 2018 je bilo izvoženih 3,6 milijona m3 lesa, doma se tako predela premajhna količina hlodovine in posledično tudi proizvede manj izdelkov z višjo dodano vrednostjo. V lesni industriji beležimo tudi pozitivne trende, saj so se od leta 2014 do 2018 prihodki od prodaje podjetij povečali od 943 milijonov na 1,3 milijarde evrov, torej za 40 odstotkov. S tem se je povečal za 236 odstotkov tudi dobiček, od 19,7 milijona evrov leta 2014 na 66,2 milijona evrov v letu 2018. Prav tako se je za osem odstotkov povečalo število zaposlenih. Naš cilj je ta potencial izkoristiti in v naslednjih desetih letih povečati količino doma predelane hlodovine na 4,7 milijona m3 letno, prihodke od prodaje na 3,7 milijarde evrov na leto in število zaposlenih na 20 tisoč. Širše gledano dosegajo panoge, povezane z lesom, letno 2,6 milijarde evrov prihodkov od prodaje in zaposlujejo približno 25 tisoč delavcev. Multiplikativni učinki predelave lesa so torej veliki, zato jih moramo izkoristiti."

Vodilni gradbeni material v trajnostni gradnji

Pri uporabi in izrabi lesa pa ne sme manjkati določena mera zdravega razuma.
"Les je vsestransko uporaben material. Menim, da ga je treba pametno in preudarno rabiti tako pri gradnji kot tudi pri opremi objektov in pri izdelavi različnih izdelkov. Pri tem je ključno, da se les predela predvsem v izdelke z visoko dodano vrednostjo. V ekološko zavednih in razvitih deželah je les že postal vodilni gradbeni material v trajnostni gradnji. Uporabi se ga lahko v sklopu različnih vrst gradnje z lesom, leseno bivalno okolje pa je hkrati tudi zdravo bivalno okolje. Leseno bivalno okolje ima veliko prednosti, saj je les toplotno izolativen in energetsko učinkovit, omogoča ugodno mikroklimo v prostoru (uravnava relativno zračno vlažnost), ne ustvarja škodljivih hlapov, ima prijeten vonj, znižuje nam srčni utrip in nam vedno znova omogoča dragocen stik z naravo.

Les se lahko uporabi v sklopu različnih vrst gradnje in opremljanja z lesom. Stavbe in prostori, zasnovani s tem materialom, predstavljajo zdravo bivalno okolje.
Oliver Mint/© Kebony
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.