(FOTO) Zasnujte ustvarjalni kotiček v otroškem kraljestvu

J. M.
19.10.2023 06:00

Spodbujanje otrokove ustvarjalnosti je neprecenljiv prispevek k njegovemu razvoju. Dobro je, da jim omogočimo okolje, v katerem se lahko svobodno izražajo, so radovedni in razvijajo domišljijo ter ustvarjalne potenciale.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otrokom omogočite, da raziskujejo in ustvarjajo tudi po svojih željah.
Shutterstock

Pri opremljanju otroške sobe se pogosto obrnemo na arhitekte, notranje oblikovalce in brskamo po revijah ter spletnih straneh za navdih. Marsikdaj pa pozabimo na ključno perspektivo - otroško.

Morda dvomite, a številni otroci imajo izjemen občutek za prostor in intuicijo, zato bi bilo dobro, da jih vključimo v proces urejanja njihovega prostora. Pogovarjajte se z njimi in prisluhnite njihovim idejam glede postavitve pohištva in drugih elementov.

Prav tako pa je treba upoštevati, da mora otroška soba biti prilagojena različnim aktivnostim - igri, spanju in učenju. Zato je ključno, da ustvarimo sobico, ki bo združevala vse te dejavnosti na uravnotežen način.

Otroška soba naj bo prilagojena igri, spanju in učenju.
Shutterstock

Kotiček za igranje

Otroška soba je prostor za igro in domišljijo, zato naj ima območje, kjer se otroci lahko prosto izražajo in raziskujejo. Vključuje naj:

• Prostor za igrače. Dodelite dovolj prostora za igrače, da bodo otroci lahko dostopali do njih in jih organizirali po svoje.

• Ustvarjalni kotiček. Zagotovite mizo ali površino za ustvarjalno igro, risanje, barvanje in ustvarjanje.

Spodbujanje otrokove ustvarjalnosti je ključno za njegov celostni razvoj, saj mu omogoča raziskovanje, učenje in izražanje idej. Med dejavniki, ki spodbujajo otrokovo ustvarjalnost, so:

• Svoboda in samostojnost. Otrokom omogočite, da raziskujejo in ustvarjajo tudi po svojih željah. Pomembno je, da imajo možnost izbire, kaj želijo ustvariti, in da niso vselej omejeni s pravili.

• Raznoliki materiali. Zagotovite raznolike materiale za ustvarjalno igro, kot so barvice, flomastri, plastelin, lego kocke, papir, karton, tkanine in reciklirani materiali. Različni materiali spodbujajo raznolike oblike ustvarjanja.

• Čas za igro. Otrokom omogočite dovolj časa za igro in ustvarjalnost. Prekinitev obveznosti za šolo in "preklop" na prosti čas za spontano igro in ustvarjanje sta ključna za spodbujanje kreativnosti.

• Zvedavost. Spodbujajte otroke, da postavljajo vprašanja in raziskujejo svet okoli sebe. Povejte jim, da ni napačnih vprašanj in da je radovednost pozitivna lastnost.

• Igra vlog. Igra vlog omogoča otrokom, da se vživijo v različne vloge, kar spodbuja njihovo domišljijo. Naj si izdelajo kostume in priskrbijo pripomočke za igro vlog.

• Pohvala in spodbuda. Pohvalite otrokove napore in dosežke pri ustvarjanju. Spodbudite jih, naj nadaljujejo svoje projekte in raziskovanja.

• Sodelovanje in deljenje. Spodbujajte otroke, da sodelujejo in delijo svoje ideje z drugimi. Skupinsko ustvarjanje lahko prinese nove in inovativne ideje.

• Brez strahu pred napakami. Otroke naučite, da napake niso nič slabega, temveč del procesa učenja in ustvarjanja. Bistveno je, da se ne bojijo eksperimentiranja.

Z igro se otrok vživi v različne vloge, kar spodbuja njegovo domišljijo.
Shutterstock

Prostor za spanje

Spanje je ključno za otrokov razvoj, zato naj bo prostor za spanje udoben in pomirjujoč. Izberite posteljo, primerno otrokovi starosti in višini. Postelja naj bo udobna in varna. Ob postelji naj bo nežna in prijetna osvetlitev, ki bo spodbujala spanec.

Shutterstock

Kotiček za učenje

Otroška soba mora vključevati tudi prostor za učenje, saj je to mesto, kjer se razvija otrokova izobraževalna pot. Za zagotavljanje udobnega in ergonomičnega okolja v otroški sobi je ključno, da izberete pravo velikost stola in mize.

Za ustrezen stol naj se otrok navidezno usede v zrak. Stopala naj počivajo trdno na tleh, kolena pa so upognjena pod kotom 90 stopinj, hrbet naj bo poravnan. Razdalja od tal do spodnje strani upognjenih kolen je prava višina stola.

Pri izbiri mize poskrbite, da bo delovna površina približno 20 centimetrov nad višino sedeža pri stolu. Takšna razdalja spodbuja pravilno držo in omogoča naravno in sproščeno sedenje. Če je miza prilagodljiva po višini, je to še boljša izbira, saj bo rasla skupaj z otrokom. Mizo je priporočljivo postaviti pred okno, da lahko otrok uživa v naravni svetlobi. Prav tako je dobro, da je postavljena tako, da ima pregled nad celotnim prostorom. Strokovnjaki poudarjajo, da ta postavitev spodbuja občutek varnosti.

Pri izbiri mize poskrbite, da bo delovna površina približno 20 centimetrov nad višino sedeža pri stolu.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta