V spomin na skladatelja Albina Weingerla

Bojan Glavina
24.05.2023 05:56
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koncert v glasbeni šoli Tabor 
KGBM

Konservatorij za glasbo in balet Maribor je v sredo, 17. maja, v nabito polni dvorani glasbene šole Tabor priredil prav poseben slavnostni koncert ob 100. obletnici rojstva skladatelja Albina Weingerla. Skrbno pripravljen program je bil sestavljen iz več njegovih krajših skladb za violino, kitaro, harmoniko, flavto, klavir, solo ter za otroški zbor, zelo prepričljive in doživete pa so bile izvedbe učencev in učiteljev mariborske šole.

Program je oblikovala in s komentarji povezovala Marjana Weingerl, posebno vrednost dogodku pa so dodali še arhivski zvočni posnetki govora samega skladatelja z njegovimi spomini na odraščanje, glasbeno šolanje in ustvarjanje.

Albin Weingerl je bil vsestranski kulturnik in glasbenik že kot partizan. Po vojni je končal študij glasbene zgodovine in kompozicije ter bil med drugim tudi ravnatelj glasbenih šol v Medvodah, Trbovljah in Kamniku. Kot skladatelja ga je najbolj privlačila komorna glasba, za potrebe glasbenih šol je ustvaril celo vrsto prikupnih skladb za otroke in mladino. Njegov glasbeni jezik je zelo samosvoj, prežet z liriko, pa tudi s svojevrstnim humorjem in šegavostjo.

Pobudo za tovrstno obeležitev spomina na že skoraj pozabljenega skladatelja je dala njegova nečakinja Majda Jecelj, sicer bivša dolgoletna ravnateljica mariborske srednje glasbene šole, ki je ob zaključku koncerta s številnim občinstvom delila nekaj spominov na svojega strica.

Čustveno obarvan večer je zaokrožil še arhivski zvočni posnetek zborovske izvedbe slovenske ljudske iz Prlekije Fse kaj lazi v priredbi Albina Weingerla.

                           

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta