Kultura

Opisati dušo mesta

Matic Majcen Matic Majcen
21.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jure Ivanušič in Vasko Atanasovski v filmu Za vsakega nekaj 
LGM

Jure Ivanušič se v filmu Za vsakega nekaj znajde pred domala nemogočim izzivom: kako tri desetletja koncertov, dogodkov, pogovorov in druženj – neke vrste dušo Maribora torej – ubesediti v eni sami pesmi? Ivanušič kljub veličini naloge to poskusi in rezultat je pesem, ki si deli naslov s filmom režiserja in scenarista Bojana Labovića. Tako pesem kot film imata enako nalogo: povzeti vse tisto izjemno, kar sta mestu v 30 letih priredila Narodni dom in Festival Lent. S pomočjo kopice sogovornikov, kot so Milan Latin Muso, Vasko Atanasovski, Brigita Pavlič, Matjaž Latin, Peter Pogorevc, Gero Angleitner, Špela Valadžija, Karolina Babič in drugi, nam film razgrne poslanstvo, ambicije in razsežnosti te ustanove. A namesto da bi šlo za klasično zgodovino, podprto z golimi dejstvi, številkami in zgodbami iz arhiva, nas film v tematiko popelje skozi pristne stike med ljudmi, ki so soustvarjali to dolgoletno zgodbo, s tem pa poskuša prikazati kolektivni duh, ki stoji za ustanovo.

Naslov filma obenem cilja tudi na poslanstvo programa Narodnega doma in Festivala Lent, ki mora zadovoljiti celoten demografski spekter, vse od najmlajših do starostnikov, "od delavca do intelektualca in od kmeta do meščana", kot v filmu opisujeta Jure Ivanušič in Vasko Atanasovski. Gre za nekaj, kar je podvrženo nenehnemu preizpraševanju o tem, kaj mesto potrebuje in česa ne, ob kakšni priložnosti in predvsem za koga. Kot so zapisali ustvarjalci, "ta večna bipolarnost med šansonom in popevko, opero in lunaparkom, odrom in igriščem, ki v mestu trči na visoko in profano in s tem spregleda karakter bistva, njegovo razpršenost po različnih delih mesta in njegovimi identitetami". Tudi zaradi lovljenja nekega duhovnega bistva film nima ambicije, da bi se postavljal kot "analitična resnica", temveč s pomočjo besede, glasbe in podob ustvari čustveno sliko tega, kaj dejavnost ustanove pomeni za mariborsko okolje in za tukajšnje ljudi.

Film Za vsakega nekaj je koprodukcija med Narodnim domom Maribor, RTV Slovenija in Zavodom Makus, ob režiserju in scenaristu Bojanu Laboviću pa so film v prvi vrsti soustvarili še direktor fotografije Jure Černec, avtor glasbe Vasko Atanasovski in montažerka Violeta Legen.

Nocojšnja projekcija pa bo sicer imela poseben pridih še iz enega razloga. Ne samo, da bo vstop brezplačen, temveč bo vsak obiskovalec prejel tudi darilo v obliki monografije Mesto, dom, vrata. Narodni dom Maribor – 30 let, ki jo je uredila dr. Karolina Babič.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?