Kdo je Arsova lastovka?

Petra Vidali Petra Vidali
11.08.2024 21:00

Znane so zmagovalne zgodbe 33. natečaja za najboljšo kratko zgodbo programa Ars.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tatjana Plevnik ob prejetju lanske nagrade za najboljšo kratko zgodbo.
RTV SLO

Znane so zmagovalne zgodbe 33. natečaja za najboljšo kratko zgodbo, ki ga razpisuje uredništvo za kulturo 3. programa Radia Slovenija - programa Ars. Strokovna komisija je izbrala zmagovalno zgodbo in v ožji izbor uvrstila še tri, ki jih bo Radio Slovenija odkupil. Na natečaj za nagrado lastovka je sicer tokrat prispelo 980 kratkih zgodb.

Žirija v sestavi Breda Biščak, Nada Grošelj in predsednik Vlado Motnikar je nagrado lastovka namenila zgodbi Trije asi (šifra: Fulhaus).

"Noč, soba z mizo in ob njej trije kvartopirci. En sam prizor v strukturno zaokroženi zgodbi Trije asi natančno slika njen dogajalni čas, prostor in osebe, drobni detajli v ozadju pa odsevajo našo polpreteklost in morda celo družbeno sedanjost. Že v naslovu in še nekajkrat v zgodbi sami se pojavi metaforična dvoumnost. Kakor temelji igra na blefiranju, je tudi karakterizacija likov pokeraško minimalistična, osredotočena na odtenke. Suveren pripovedovalski glas prefinjeno slika posamezne značaje, spremlja dinamiko odnosov med njimi ter spretno stopnjuje opazovalčevo pozornost. Stave na mizi so vse višje, a napetost se sproti rahlja in ni se bati, da bi se igralci postrelili med sabo. Avtorjevi subtilni namigi občasno celo nakažejo odgovore na vprašanja, ki se nam morajo porajati ob branju ali poslušanju zgodbe in se razrešijo v sklepu, vendar lahko te namige sproti prepozna le izkušeno oko oziroma uho," je v utemeljitvi zapisala žirija.

V ožji izbor je žirija uvrstila naslednje zgodbe: Izklesana osamljenost (šifra: Astro 55), Jutro v Alepu (šifra: Pseudonihilist) in Silhueta (šifra: Samohodec), je objavljeno na spletni strani programa Ars.

Avtorje oziroma avtorice zmagovalne zgodbe in treh zgodb iz ožjega izbora prosijo, naj do 19. avgusta z izvodom zgodbe potrdijo svoje avtorstvo na e-naslov Ars@rtvslo.si in pripišejo svoje podatke.

Avtorja ali avtorico zmagovalne zgodbe bodo razglasili na slovesnosti 17. septembra v Cankarjevem domu, del neposrednega prenosa bo tudi interpretacija zmagovalne zgodbe. Zgodbe, ki so se uvrstile v ožji izbor, bodo na sporedu v dneh pred slovesnostjo, od 14. do 16. septembra v oddaji Literarni nokturno na Tretjem in Prvem programu Radia Slovenija. V oddajah bodo tudi razkrili imena avtorjev iz ožjega izbora.

Lani je slavila Tatjana Plevnik z zgodbo Jablana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta