Ni je čez ribo na žaru. A, pozor, niso vse ribe primerne za peko na žaru

06.09.2021 02:00
Sezona žara še traja in že zaradi prijetnih spominov na počitnice ob morju se nam pocedijo sline po morskih specialitetah.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Peka rib je zabavna naloga, predvsem zaradi strukture ribjega mesa. "V primerjavi s kopenskimi živalmi, pri katerih so mišice razporejene v snopih, je pri ribah mišično tkivo razporejeno v tankih plasteh, ki tečejo od kosti do kože, povezane s tkivom," pojasnita strokovnjaka za žar Miha in Nejc Pešec, bolj znana pod blagovno znamko Kralj žara. Pravita, da se med peko mišična vlakna krčijo, povezovalno tkivo pa se mehča, kar privede do razpadanja mesa, zato na primer za razkosanje pečenega ribjega fileja ne potrebujemo noža. Dobro pa je vedeti, da je treba ribo umakniti z žara, takoj ko je povezovalno tkivo zmehčano in preden popusti. Ko se namreč mišično tkivo segreje, sprosti vodo, ki ostaja v povezovalnem tkivu, in ko to popusti, izgubi vlago in riba je suha."

Niso vse ribe primerne za žar

Še preden se lotimo peke, izberemo prave morske kandidate za žar, opozori Nejc Pešec. Po njegovih besedah vse ribe niso primerne za peko na žaru: potrebujemo kompaktnejše ribe, z nekoliko čvrstejšim mesom, ki ne razpade takoj. Brancini, orade, postrvi so odlični za to, prav tako losos, tuna in morski pes kot kotleti ali fileji. "Ribo pred peko vzamemo iz hladilnika, da dobi sobno temperaturo, potem jo začinimo," svetujeta sogovornika in opozorita, da riba ne potrebuje kompleksnih začimb - v trebušno votlino ji vtaknemo vejico rožmarina, timijan, list lovorja ali šopek divjega koprca. Sveža riba ima blag okus in z agresivnimi začimbami ga uničimo, poudarjata brata Pešec. Njun nasvet je, da pred peko ribo dobro namažemo z olivnim oljem, sicer se nežno ribje meso hitro oprime rešetke.

Ribe pečemo osem do deset minut za vsake tri centimetre debeline.
Shutterstock

​Čista rešetka je za peko nujna

Za peko rib potrebujemo vroč žar, ki hitro zakrkne meso, in čiste naoljene rešetke, pojasnita mojstra žara. Žar segrejemo do najvišje temperature in zdrgnemo rešetke. Čista rešetka je za peko rib nujna. Te se že tako rade oprimejo podlage, če pa so na rešetki še ostanki prejšnjih pek, riba skoraj zagotovo nekaj svojega mesa pusti na žaru. Potem ko očistimo rešetko, spustimo temperaturo žara na 200 do 230 stopinj in rešetko namažemo z naoljeno papirnato brisačo. Počakamo nekaj minut, da se naoljeni žar neha dimiti, nato nanj položimo ribe.

​Kdaj je riba pečena?

Koraki peke rib so naslednji: ribo najprej očistimo in osušimo s papirnatimi brisalkami. Nato jo naoljimo in začinimo ter pustimo na sobni temperaturi. Žar segrejemo na temperaturo 200 do 230 stopinj Celzija ter zdrgnemo in naoljimo rešetko. Ribo damo na žar in ga zapremo za dobre štiri minute. Nato jo pečemo osem do deset minut za vsake tri centimetre debeline.ž

Ko je riba pečena na spodnji strani, sama odstopi od rešetk, če pa ne, počakamo še nekaj minut, preden jo obrnemo. Ribo umaknemo z žara, ko je meso zakrknjeno, a še vedno čvrsto in vlažno ko se ga dotaknemo na dotik. Pri ribjih filejih z vilicami pazljivo razpremo meso na sredini, pogledamo notranjost, in če je ta popolnoma zakrknjena, je riba pečena. Če pečemo celo ribo, preverimo, ali je pečena, tako, da z nožem previdno zarežemo v predel tilnika pod ribjo glavo, svetuje Nejc Pešec. Če je meso ribe zakrknjeno na tem mestu, na katerem je največ mesa, potem je peka ribe končana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta