Zloraba položaja: Po štirih letih zanikanja župan (le) prevzel krivdo

Andrej Bedek Andrej Bedek
14.12.2018 18:03

Tišinski župan Franc Horvat je pred lokalnimi volitvami kar osemkrat preložil pričetek ponovljenega sojenja proti njemu. Ko je bil tretjič izvoljen, pa je sledil preobrat. Pojavil se je na sodišču in priznal zlorabo položaja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stari novi tišinski župan Franc Horvat najprej ni priznal krivde, po volitvah jo je.
Aleš Cipot

Potem ko so višji sodniki junija 2017 razveljavili obsodilno sodbo tišinskemu županu Francu Horvatu v primeru Spletna stran občine Tišine, je temu z odvetnikom Dejanom Rituperjem začetek ponovljenega sojenja uspelo preložiti kar osemkrat. Enkrat s svojo službeno zadržanostjo, spet drugič zaradi odvetnika. Težko se je otresti občutka, da to opravičevanje ni bilo tesno povezano z novembrskimi lokalnimi volitvami, na katerih je imel obtoženi kar štiri protikandidate. Prišel je v drugi krog in premagal tekmeca Ivana Horvata, deset dni zatem, ko je bil že tretjič izvoljen za župana, pa se je odločil, da bo to, zaradi česar je padel v kazenski postopek, naposled le priznal.
Tožilstvo mu je naprtilo kaznivo dejanje zlorabe položaja, kar je storil s tem, ko je samostojnemu podjetniku Stanislavu Milaku leta 2011 in 2012 omogočil posel postavitve nove občinske spletne strani. Obtoženi župan Tišine je to dolgo zanikal, ko so volivci odločili, da si zasluži še tretji mandat, pa je stopil v stik z okrožno tožilko Manuelo Frumen in se odločil, da bo v zameno za nižjo kazen podpisal sporazum o priznanju krivde. Strinjal se je, da je pogojna kazen šest mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta primerna, plačati pa bo moral tudi stransko kazen v višini 850 evrov.

Ne počuti se krivega

Zagovornik Dejan Rituper je ob tem dejal, da pri dogovoru s tožilstvom ne gre za to, da bi se župan počutil krivega, ampak za spoznanje, da je bilo morda premalo nadzora pri postopku javnega naročanja. "Zadeva je bila narejena, deluje že šest let. Nobenih težav nimamo, samo ena težava je bila zaradi strežnika, ko nam konec tedna stran ni delovala. Stran sicer odlično deluje, uporabniki so z njo zelo zadovoljni, tako da ne vidimo nobenih napak v samem delovanju, in prepričan sem, da je zadeva bila dobra," je po priznanju krivde rekel tišinski župan Franc Horvat. Naj ne bo odveč ob tem spomniti, da je na predobravnavnem naroku pred prvim sojenjem septembra 2014 očitke odločno zanikal. "Dokazal bom, da je bilo vse skladu z zakonodajo," je napovedal takrat. "Ne spomnim se, zakaj je Stanislav Milak zbiral ponudbe. Od tega je že več let. Prej ga nisem poznal, prvič pa sva se srečala, ko je prišel na občino. Nič nisem naredil narobe. Postopek naročila male vrednosti smo opravili skladno z zakonodajo. Kar je bilo plačano, je bilo narejeno, žal pa ni bilo takoj pripravljeno za objavo. Danes stran deluje," je še na prvem sojenju zatrjeval župan.

Priznal dan pred napovedanim sojenjem

Zdaj si je premislil in tako v sredo, dan pred napovedanim pričetkom ponovljenega sojenja, s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde. Sodnik Branko Palatin mu je določil enako kazen, kot jo je v sporazumu predlagalo tožilstvo - pogojno obsodbo na pol leta zapora s preizkusno dobo enega leta. Prav takšno kazen je Palatin Horvatu prisodil že oktobra 2016. Spoznal ga je za krivega zlorabe položaja, ker je v letih 2011 in 2012 Milaku dal priložnost, da je zbiral ponudbe za izdelavo nove občinske spletne strani - kot najugodnejši ponudnik je bil na koncu izbran prav Milak. Občina Tišina je nato samostojnemu podjetniku v dveh računih plačala storitev v skupni višini 9247 evrov. "Kot uradna oseba ste obšli sprejete občinske akte. Milak, ki ni imel nobenih pooblastil za zbiranje ponudb, je posel dobil po nepravilno izpeljanem postopku naročila," je na predlanski razglasitvi sodbe svojo odločitev utemeljil Palatin. Vendar ta sodba ni obstala. Višji sodniki so jo razveljavili, ker sodnik Horvatu ni omogočil novega zagovora, ko je tožilka Frumnova ob koncu prvega sojenja deloma spremenila obtožnico.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta