Z izrekom kazni tudi formalno konec procesa Balkanski bojevnik

Damijana Žišt Damijana Žišt
26.01.2023 04:02
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dragan Tošić (v ospredju) je edini, ki bo moral plačati sodne stroške.
Jaka GASAR/Dnevnik

"Nobena stranka v tem primeru ni mogla predvideti, kaj se bo zgodilo, ali bo prišlo do zastaranja ali ne, niti glede priznanj nismo mogli vedeti. Ko so obtoženi priznali krivdo, so priznali tudi vse očitke iz obtožnice. Je pa to zmaga za tožilstvo, s kolegico sva predlagali primerne kazni, ki jih je sodišče tudi sprejelo. In po dolgem času se bo zadeva pravnomočno končala. In to pravično," je po izreku sodbe v zadevi Balkanski bojevnik, kjer so obtoženi trgovali z drogo, danes povedala tožilka Blanka Žgajnar, ki je s tožilko Matejo Gončin oziroma s priznanji obtoženih vendarle dosegla nekakšno zmago v tem procesu. Gončin je dodala, "da smo na tretjem sojenju prišli do vsebinske odločitve, saj na prvih dveh sojenjih obtoženi niso priznali krivde, so pa odsedeli večletne zaporne kazni, kar je sodišče na predlog tožilstva upoštevalo pri izreku kazni". Dodala je še, da je današnja sodba velik uspeh tožilstva in sodišča, "edini neuspeh bi bil, če bi zadeva zastarala".

To ni zmaga, ampak kompromis

Tožilki sta še poudaril, da obtoženim po trinajstih letih kazenskega postopka ni bilo lahko stopiti pred sodni senat in priznati krivdo, "zato to lahko štejemo za konstruktivno dejanje obtoženih, da se je ta postopek, kjer nam je nad glavo viselo zastaranje, privedel do konca", je še dodala Žgajnarjeva. Odvetnik Saša Ravnik, ki zastopa Dragana Bjelkaša, pa je povedal, da so se obtoženi odločili za priznanje krivde le iz enega razloga, "in sicer zato, da se zadeva zanje enkrat za vselej zaključi". Dodal pa je, da se je na tem primeru orala ledina, še posebej glede upoštevanja tujih dokazov, zbranih zoper obtožene, "v tem procesu smo se vsi skupaj učili". Sodbo pa je komentiral z besedami, da "to ni zmaga za nobeno stran, to je le sklenjen kompromis". Kot je v izreku sodbe dejala predsednica senata sodnica Marjeta Dvornik, sodni senat meni, da so izrečene kazni primerne, pri tem je sodišče upoštevalo vrsto olajševalnih okoliščin. "Priznanje obtoženih je doprineslo, da se je kazenski postopek na prvostopenjskem sojenju hitro zaključil, obtoženi, odkar so prišli iz pripora novembra 2012, niso več izvrševali kaznivih dejanj, prav tako je od kaznivih dejanj minilo že veliko časa," je poudarila Dvornik

V zapor le Anes Selman

Tožilki sta v zameno za priznanje predlagali kazni v dolžini, kot so jo obtoženi že prestali, še preden je bila sodba, izrečena v drugem krogu sojenja, novembra predlani razveljavljena na vrhovnem sodišču. Sodišče je predlogu tožilstva sledilo. Dragan Tošić, Peter Khermayer in Dragan Beljkaš so za rešetkami prebili šest let in en mesec, Jakob Remškar pet let in sedem mesecev. Boštjan Kopčič je bil v zaporu tri leta in pol, Robert Šabić dve leti in osem mesecev, Miralem Lucević štiri leta in devet mesecev, njegov brat Mirzet pa štiri leta in dva meseca. Remškarjeva žena Suzana je dobila eno leto in en mesec zapora, kazen pa je bila nadomeščena z delom v splošno korist. Sodišče jim je tako izreklo kazen, ki so jo že odsedeli.

Krivdo je priznal tudi Anes Selman, edini, ki je bil sicer med prvim sojenjem v priporu, zaporne kazni pa še ni prestal. Po prvem sojenju je namreč pobegnil v BiH, zaradi česar je bil postopek zoper njega na drugem sojenju izločen. Je bila pa potem njegova prvostopenjska sodba na ustavnem sodišču razveljavljena. Zdaj je že nekaj časa spet v Sloveniji. Zanj je tožilstvo v zameno za priznanje predlagalo tri leta zapora in 70 tisoč evrov stranske denarne kazni, kazen pa bo smel prestajati na odprtem oddelku zapora, saj Selman poleg svoje družine skrbi še za brata, ki je v prometni nesreči z električnim skirojem postal stoodstotni invalid. Tudi v njegovem primeru je sodišče v celoti sledilo predlogu tožilstva pri izreku kazni, le glede denarne kazni ne v celoti, saj znaša denarna kazen okoli 65 tisoč evrov.

Sodišče je odločilo tudi glede plačila sodnih stroškov in sodne takse. Sodne stroške bo plačal le prvoobtoženi Dragan Tošić, ki je edini ves čas kazenskega postopka izkazoval, da prejema visoke mesečne dohodke (skupaj z ženo sta lastnika več lokalov v Ljubljani). Zaposlena sta sicer še Bjelkaš in Šabić, a prejemata nizek dohodek, zato jima je sodišče naložilo le plačilo sodne takse v višini 1000 evrov, kar mora plačati tudi Tošić. Remškar dela priložnostno, ostali so brez zaposlitve.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?