Trgovina z drogo: Narko združbi z imenoma Srbi in Slovenci

Damijana Žišt Damijana Žišt
12.01.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V torek je prizor pred ljubljansko sodno palačo opozarjal, da so pred preiskovalno sodnico privedli neobičajno veliko število osumljenih.
Peter Lovšin/dnevnik

Pred ljubljansko sodno palačo je bilo v torek zvečer nenavadno veliko vozil, s katerimi so pred preiskovalno sodnico pripeljali več osumljenih domnevnih trgovcev z drogo. Sodnica jih v torek še ni zaslišala, je pa zoper njih odredila 48-urno pridržanje.

Danes bodo osumljeni privedeni na preiskovalni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča na zaslišanje, po naših podatkih naj bi tožilstvo pripor terjalo vsaj za osem ljudi. Domnevni trgovci z drogo so padli ta teden, nekaj jih je bilo aretiranih v ponedeljek, nekaj v torek. Kriminalisti so preiskavo vodili zoper 46 osumljenih, tožilstvo pa bo uvedbo sodne preiskave terjalo zoper 35 ljudi, ki naj bi bili na območju Slovenije in Avstrije trgovali s heroinom, kokainom, prepovedano konopljo in amfitamini. Po prepričanju preiskovalcev so vsi člani hudodelske združbe, ki je delovala v BiH, pa tudi v Srbiji, kjer so delovali šefi združbe. Med osumljenimi je tudi 39-letni Aleš Zupančič iz Komende z vzdevkom Bazenar, ki mu na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo kot vodji hudodelske združbe v nekem drugem primeru. V času, ko naj bi bil izvrševal kazniva dejanja v združbi, ki so jo kriminalisti razbili ta teden, je bil Zupančič priprt. Zdaj je v koprskem zaporu, kjer so ta teden tudi pri njem opravili hišno preiskavo.

Čez mejo s ponarejenim covidnim potrdilom

Policija v Sloveniji in tujini je pri preiskavi trgovine z drogo zoper osumljence uporabila prikrite preiskovalne ukrepe, kot so tajno prisluškovanje telefonom, tajno opazovanje, sledenje in ostalo, razpolagala pa je tudi s komunikacijo Sky​, ki je bila iz tujine pridobljena z evropskim preiskovalnim nalogom. Osumljenci so med seboj komunicirali po kriptiranih telefonih, kjer je bila nameščena varna komunikacija Sky​. Slovenska policija, ki jo je usmerjalo specializirano državno tožilstvo, je tako ugotovila, da sta Miloš Josimović, srbski državljan iz Sremske Mitrovice, ki ni živel v Sloveniji, in Danijel Lužija iz Kranja del organizirane hudodelske združbe, ki na mednarodnem nivoju opravlja kazniva dejanja s področja tihotapljenja in prodaje prepovedanih drog. Josimović je deloval kot vodja oziroma kot Lužiji nadrejeni član hudodelske združbe, skupaj z več drugimi osumljenimi pa sta bila vključena v večjo mednarodno hudodelsko združbo, ki izvira iz BiH in Srbije.

Josimović je slovenskemu delu združbe za hrambo in prepakiranje droge za nadaljnji transport dal na razpolago svoje stanovanje v Kranju, zagotavljal naj bi tudi vozila za transport drog, organiziral delo kurirjev, ki so prevažali prepovedno drogo, jim dajal navodila in nadzoroval transport mamil, trdijo preiskovalci.

Član te iste mednarodne hudodelske združbe je bil po trditvah preiskovalcev tudi Jeseničan Sani Denić, kateremu je bil podrejen kurir Samir Halilbašić z Jesenic in še nekatere druge osebe. Denić je po trditvah preiskovalcev deloval kot vodja slovenskega dela kriminalne združbe. Organiziral je celotno nabavo in distribucijo, prevzemal denar od prodaje drog in ga razdeljeval med druge člane združbe, ki jim je odrejal naloge. Med njegovimi pomembnimi vlogami je bilo tudi to, da je kurirju Halilbašiću sporočal lokacije in dajal druga navodila v zvezi s prevzemom in predajo droge in denarja. Skrbel je tudi za prevzem dokumentacije od brata Denisa Denića z Jesenic, kot so bili lažni potni nalogi in ponarejena potrdila o negativnih testih za koronavirus, ki so mu omogočala fiktivno zakonit in upravičen prehod meje med epidemijo in prevoz prepovedane droge v tujino. Sani Denić je po prepričanju policije tudi proizvajal amfetamin in organiziral, da sta njemu podrejeni skupini, imenovani Srbi in Slovenci, na območju Slovenije v posebej prirejenih prostorih pridelovali večje količine konoplje. Različne vrste drog v večjih količinah je hudodelska združba prodajala odjemalcem tako na območju Slovenije kot na območju Avstrije in Italije. Sani Denić naj bi bil sodeloval tudi pri tihotapljenju različnih vrst orožja.

Droga tudi za Hells Angels

Pomembno vlogo v hudodelski združbi so imeli tudi drugi osumljeni. Jeseničan Mirel Ajdarpašić je organiziral prodajo mamil na območju Avstrije in Italije, terjal dolgove, nastale zaradi prodaje prepovedanih drog, prevzemal in prenašal večje količine drog ter pripravljal pakete za transport. Velenjčan Samo Rutar naj bi bil preko posrednika Aleša Zupančiča, ki je bil tedaj v priporu, na območju Velenja prevzemal večje količine kokaina in konoplje, ki jo je nato predajal oziroma prodajal drugim preprodajalcem in uživalcem droge. Zupančič naj bi bil 6. novembra 2021 posredoval pri prodaji kilograma kokaina Rutarju in še dvema neznancema, 14. decembra istega leta pa poskušal posredovati pri prodaji kokaina med Sanijem Denićem in člani motoristične skupine Hells Angels iz Slovenije, droga pa bi bila namenjena nadaljnji prodaji. Istega dne naj bi bil Saniju Deniću ponudil posredovanje pri prodaji najmanj petih kilogramov kokaina na območje Skandinavije.

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?